Aarde der Mensen

Het epische boek over de 20e eeuwse geschiedenis van Indie van Pramoedya Ananta Tour verscheen in 1980 in Nederland en werd kort daarna -in 1982- als hoorspel uitgezonden. Een prachtig coming of age verhaal van een Indische jongen met Willem Nijholt en Wieteke van Dort in de hoofdrollen. regie Louis Houet en Johan Dronkers.
Met veel dank aan het instituut voor Beeld en Geluid.
Luister bij   Parel Radio

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Aarde der Mensen

 1. Si Kecil zegt:

  Ik weet niet of het toeval is dat jullie vandaag dit bericht plaatsen over “Aarde der mensen” als hoorspel (nooit geweten dat er hier in NL een hoorspel van was gemaakt met.bepaald niet de minste acteurs overigens) precies op het moment dat ik via een kennis uit Indonesië werd geattendeerd op de trailer van de Indonesische film “Bumi manusia”, die op 15augustus jongstleden in de Indonesische bioscopen is gaan draaien.

  De trailer ziet er al zeer veelbelovend uit:

  Al was de film maar half zo goed als ik het boek destijds (eind jaren 80) heb ervaren dan is het zonder meer een aanrader.

  Het is echt een heel mooi boek dat mooi alle verschillende bevolkingsgroepen (Hollanders, Indo’s, ‘inlanders’, Chinezen etc. ) beschrijft en dat tegen de achtergrond van het ontluikende Indonesische onafhankelijkheidsstreven.

  Ik zou deze film zeker onder de aandacht van uw publiek willen brengen en hoop van harte dat de film ook gauw in Nederland wordt uitgebracht.

  Een absolute ‘must’ voor een ieder die is geïnteresseerd in de koloniale geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië.

  • RLMertens zegt:

   @ SiKecil; ‘aarde der mensen etc.’- Mijn vrouw kocht het (in behasa) boek indertijd tijdens vakantie in Indonesië. Toen het daar nog verboden was! – Pram was eens in Amsterdam, in de Balie. Ik er na toe; uitverkocht! Wij moesten het doen met de tv/monitoren in de gangen en entree hal. Adriaan van Dis heeft hem geïnterviewd. – Wie heeft het verslag er hier van?

  • Anoniem zegt:

   Acteur Peter Sterk speelt in deze Indonesische productie de rol van Herman Mellema. Op zijn YouTube-kanaal en zijn Facebookpagina post hij daar regelmatig over.

 2. Loekie zegt:

  Kwestie van onder meer persoonlijke smaak, ik weet het, maar ik hou niet van die digitale haarscherpe opname-beeldtechniek van tegenwoordig. Te hard, te volmaakt en doet afbreuk aan de sfeer van het verleden, En draagt niet bij aan inleving en geloofwaardigheid.
  Zo vind ik het geluid van een grammofoonplaat, met af en toe een tik en een kras en ruis veel mooier dan dat van een cd.
  Niet de technische, maar de menselijke maat zeg maar.

 3. Patrick Wouters zegt:

  ik heb de film onlangs in surabaya gezien. Dit schreef ik erover in mijn reisdagboek:

  “In de vroege avond ga ik voor een habbekrats naar de bioscoop voor het epos Bumi Manusia (Aarde der mensen) gebaseerd op het eerste deel van de geweldige tetralogie van mijn favoriete Indonesische schrijver Pramoedya Ananta Toer.
  Na de reclame volgt het volkslied en iedereen gaat staan. Drie uur duurt deze film en ik vermaak me opperbest. De film is Engelstalig ondertiteld en sommige dialogen zijn in (onbedoeld) komisch Nederlands. De film bevat mooie scenes, maar is her en der heel karikaturaal. Het onrecht waarvoor de kolonie verantwoordelijk was wordt heel goed verbeeld. Alleen daarom al is de film de moeite van het zien waard.”
  Patrick Wouters

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.