Plaatjes kijken


Meer kijken ?

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

10 reacties op Plaatjes kijken

 1. RLMertens zegt:

  ‘(historische) plaatjes kijken etc.’- Een must voor een ieder die ons Indië/Indonesië van toen, in beeld wil zien; die haveloos geklede jonge pemoeda’s, die onze goed bewapende legermacht tegemoed traden. Volgens een Indië veteraan; ‘we streden tegen Indonesische jochies, de bloem der natie(!). die als het noodlot hen trof, voor mij; als helden stierven! En wij?Ik voelde mij misbruikt’.

  • Loekie zegt:

   Een bloem schiet, steekt en snijdt niet. Een bloem geurt voornamelijk en verwelkt vervolgens.

  • Jan A. Somers zegt:

   “die haveloos geklede jonge pemoeda’s,” U was in de bersiap kennelijk niet in Soerabaja.

   • Bung Tolol zegt:

    Volgens mij zat dhr Mertens toen als kind in het kamp bij Ambarawa ,kan me vergissen dan hierbij mijn excuses .maar ik meen het ergens gelezen te hebben .

    • RLMertens zegt:

     @BoengTollol;’als kind in het kamp etc.’- Tijdens de Japanse tijd als jochie van 10. Met 3 gezinnen in een huisje aan de rand van de kampong in Ambarawa( M-Java). -Zag oa. met ontzetting en verbazing indertijd; tottoks en indo’s achter een krobbaks/karren duwen, bewaakt/begeleid door scheldende heiho’s, op weg naar het station om spullen op te halen! Zelfs de starende Indonesische bevolking werd/was stil. Van ontzetting/verbazing of met leed vermaak?

    • Jan A. Somers zegt:

     En aankomend in Nederland verbaasd kijkend naar die witte straatvegers. En opgeborgen worden in Nederlandse kampongs.

   • RLMertens zegt:

    @JASomers; ‘niet in Soerabaja etc.’- Kijk verder op deze site over Soerabaja ; zelfs katjongs/jochies en allegaar van semi strijders, velen slechts voorzien van bamboe roentjings, die de zwaar bewapende Britten gesteund door tanks etc. tegemoet traden.

    • Jan A. Somers zegt:

     “zelfs katjongs/jochies en allegaar ” Ja, dat waren de opgestookte, opgefokte bersiappers, Plunderaars, als de daarbij mensen tegenkwamen > bersiapslachtoffers! Heeft niets met vrijheidsstrijders te maken. De echte pemoeda’s waren goed gedrild (PETA) en bewapend: Het eerste doel voor de massale acties was het Japanse centrale wapenmagazijn voor Oost-Java in Don Bosco, voorheen een groot katholiek weeshuis met scholen, sportterreinen, werkplaatsen, een kliniek, een kapel en kloostergebouwen. Na onderhandelingen onder druk van de snel aangroeiende volksmassa moest de Japanse commandant het complex overdragen, waarbij hij een ontvangstbrief kreeg met de vermelding dat de wapens waren overgedragen aan het Indonesische bestuur. Hierop pleegde hij zelfmoord. Daarna werden nog grote wapenvoorraden buitgemaakt in een Japanse garnizoenskazerne en in een groot gebouwencomplex waar voorheen de handelsfirma Lindeteves Stokvis was gevestigd. Met hun overgave hebben schout-bij-nacht Shibata en generaal-majoor Iwabe voorkomen dat er een bloedbad werd aangericht onder de belegeraars gevolgd door wraakacties tegen andere Japanners en Nederlanders. (had u overigens allemaal al kunnen lezen bij mij).

 2. Bung Tolol zegt:

  Dus toch Ambarawa ,weliswaar niet in het jappenkamp maar in de kampong .En wat die starende bevolking betreft sommigen waren stil van ontzetting ,sommigen van verbazing en een paar hadden leedvermaak .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.