Moesson augustus

Zie wat pagina’s
of
bezoek de site

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

6 reacties op Moesson augustus

 1. Peter van den Broek zegt:

  een verlate reactie op het Moesson-interview met Hannie (Meester Cornelis 1932) en Djon Sardjono (Jatilawang 1928).
  Op een gegeven moment zegt zij ….”natuurlijk zijn er altijd excessen (!!!!). En in die tijd waren de inlanders (!!!!) als het ware ….ja, je kent het misschien uit de geschiedenisboeken : honden verboden inlanders verboden(!!!!), die tijd hebben we meegemaakt

  Het lexicon is heel duidelijk kontektgebonden: – excessen- inlanders-honden verboden inlanders verboden,

  Wat mij opvalt dat bij “honden verboden, inlanders verboden” zij refereert aan geschiedenisboeken. Kent iemand misschien een gekwalificeerd geschiedenisboek waarin m.n. het bestaan van het bord “honden verboden vermeld wordt? Het is misschien niet denkbaar maar wel verifieerbaar.

  • PLemon zegt:

   Hierin misschien?

   # Cit.” Zelfs voor de meest gematigden onder de Indonesiërs werd een grens overschreden, toen met een onverbeterlijke dikhuidigheid een slegs vir blankes-mentaliteit werd geëtaleerd, die door het gouvernement werd getolereerd. Zo kon men hier en daar in zwembaden, verenigingsgebouwen en dergelijke bordjes aantreffen met de mededeling: VERBODEN VOOR HONDEN EN INLANDERS. In die volgorde. En nog niet eens zo lang geleden…”

   https://www.bol.com/nl/p/verboden-voor-honden-en-inlanders/1001004001538719/

   • e.m. zegt:

    “”Afbeeldingen van de tekst of het bordje zijn echter niet bewaard gebleven, en de getuigenissen zijn even spaarzaam als onderling contradictief. Om te beginnen is al niet duidelijk waar een dergelijke tekst zou hebben gehangen.””
    https://javapost.nl/2012/12/01/verboden-voor-honden-en-inlanders/

    “”Van een bord met een tekst als ‘inlanders en honden niet toegestaan’ zoals vermeld in sommige beschrijvingen van het vooroorlogse Indië, zal dan ook geen sprake zijn geweest.””
    https://javapost.nl/2019/07/26/selecta-open-voor-alle-landaarden/#more-15165

   • Peter van den Broek zegt:

    Bovenstaand boek, uiìtgegeven in 1995, kreeg ik pas geleden cadeau. Daarin bevestigen enkele vooraanstaande geinterviewden dwz primaire bronnen, het bestaan van het bord “verboden voor honden en inlanders” en geven aan waar zulke borden. Andere bronnen bevestigen ook het bestaan van zulke bronnen, het is een kwestie van goed zoeken.

    Onderstaande citaten zijn wat ongelukkig, uit hun verband gerukt en weinig verhelderend. Want wat moet ik met getuigenissen die “spaarzaam” zijn (hoeveel?) of onderling contraproductief als niet aangegeven wordt welke getuigenissen dat zijn. daargelaten dat het niet-bestaan van het bord onvoorstelbaar en niet-verifieerbaar is. Als iemand iets niet opgemerkt of gezien heeft, betekent het logischerwijze niet dat het iets niet bestaat, alhoewel ik zulke “beweringen” wel vaak tegenkom.

    Onwetendheid is geen excuus, het is de moeder der hoogmoed (Erasmus).

 2. Bung Tolol zegt:

  Laatst had een oud vriendinnetje van Anne Frank het over bordjes “” Verboden voor honden en Joden “” Nou zijn er genoeg voorbeelden van het bordje “” Verboden voor Joden “” Er zijn daar legio fotografische bewijzen van ,volgens mij heeft dat vriendinnetje gewoon die honden er bij verzonnen .Zo ook dat bordje “” Verboden voor honden en Inlanders “” Nou kan iedereen zo,n bordje in elkaar flansen en dan voor je deur neerzetten of voor het zwembad,societeit etc Maar ik geloof niet dat op een enkele uitzondering na dit gebruikelijk was .Waarom niet ? Nou omdat het vreselijk stom is om zo,n beledigend bordje neer te zetten ,er waren in die tijd in die Archipel + 400.000 Europeanen incluis Indo,s en + 70.miljoen Inlanders ,dan ga je als kleine minderheid toch niet die over grootte massa tegen je in het harnas jagen zou behoorlijk tolol wezen ! In India schijnen die bordjes wel bestaan te hebben,ik schrijf expres “” schijnen “” want echt bewijs is er daarvoor ook niet .Wat betreft bovenstaand stuk van Delpher haal ik een klein stukje aan “” Lord made the Whites ,Lord made the Blacks but the Devil made the half-castes .Nou die kunnen we in onze zak steken !……ps als u in financiele problemen zit ,wil ik best een bordje voor u maken met deze tekst “” Verboden voor honden en deurwaarders “” Wel vooruit betalen anders moet ik alsnog die honden en deurwaarders op u afsturen .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.