Jakarta zonder stroom

Op het Indonesische eiland Java zijn miljoenen inwoners zondag getroffen door een grote stroompanne. De oorzaak is een black-out bij twee energiecentrales van de openbare exploitant In Jakarta, waar 30 miljoen mensen wonen, hebben zowat alle gebouwen geen elektriciteit. Ook het nieuwe netwerk voor de hogesnelheidstrein van Jakarta Mass Rapid Transit (MRT) is tijdelijk onderbroken. Duizenden passagiers van treinen zijn geëvacueerd toen de storing optrad.   De Standaard

Men verwacht binnen enkele uren de stroom hersteld te hebben .
Een Nederlandse vrouw mailde naar huis dat ze vastzitten in een mall. Mensen zijn aan het hamsteren

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

27 reacties op Jakarta zonder stroom

 1. Anoniem zegt:

  Als je met 10 man vastzit in een lift, dan heb je een probleem.

 2. Bung Tolol zegt:

  Ach welnee ,geachte heer Lord Bandeng ,het was Jakarta weet u nog ? Daar is iedereen verslaafd aan de islam ,dus van die 10 vrouwen ,lopen er 8 in boerka rond en in die lift blijken dat mannen te zijn en werd het nog gezellig in die lift .

  • Indorein zegt:

   `De oorzaak is een black-out bij twee energiecentrales van de openbare exploitant`:

   Het zullen wel energiecentrales zijn van Chinese makelij. De meeste in Indonesië zijn door Chinezen aangelegd. Hier in het westen weten wij wel wat de kwaliteit is van dergelijke centrales. Maar ja, goedkoop in aanleg in tegenstelling tot bijvoorbeeld een centrale van Siemens.
   Ik heb meerdere keren toen ik in Jakarta was meegemaakt, dat de stroom uitviel. Maar de schaal was dan beperkt. De oorzaak was altijd gebrekkig functioneren van de centrale, een Chinese centrale wel te verstaan. Een grote uitval moest gewoon een keer gebeuren. Dat is kennelijk nu het geval geweest.
   Hier in NL hebben we ook grote stroomuitvallen gehad, dus het is eigenlijk niets bijzonders. Er zijn talloze redenen waarom een centrale kan uitvallen, ook degelijk op westerse kennis gebouwde centrales.

   Wat mij opviel was dat een vrouw zei dat velen in de mall plotseling gingen hamsteren! Wat dachten die mensen?

   • Loekie zegt:

    Gelukkig bouwen Indo’s betere energiecentrales.

   • Boeroeng zegt:

    Misschien verwachten die mensen dat ze urenlang niet weg kunnen…. metro, trein staan stil. Het verkeer loopt vast. Men kan niemand bellen hen op te halen.
    En hoeveel uur moet men wachten .. Men vreest te moeten overnachten in de mall onderwijl moet men drinken, wil wat eten.
    Dan ga ik ook hamsteren… Als je te lang wacht is er niks meer in de schappen.

    • Loekie zegt:

     Jawel, maar kassa’s en pinnen doen het ook niet meer.
     Gelukkig maar dat men daar nog veel werkt met bonnenboekjes met carbon ertussen.

 3. Bert Krontjong zegt:

  Ja precies wat Loekie zegt kassa,s en pin doen het dan ook niet meer ,verleden jaar 9 maart was er ook een grote stroomstoring in Amsterdam West en Zuid ,alle winkels dicht voor circa 5 uur .,kreeg als consument wel 39 euro voor overlast .Bonnenboekjes met carbon ertussen zou voor een Nederlandse winkel niet meer werken ,dat zijn de mensen allang niet meer gewend ,voor een kleine winkel zou het kunnen .

  • Loekie zegt:

   Zou toch leuk zijn, net als vroeger: een volle winkelkar en dan elk artikel apart noteren:
   – 1 pot pindakaas – 1,45
   – 2 pakjes margarine – 2,30
   Enz, tot 44 artikelen.
   Met het met de hand schrijven ging al moeizaam, maar het leuke begint pas echt als er opgeteld moet worden want dat is waar men echt moeite mee heeft.

   • Bung Tolol zegt:

    Precies ,rekenen + 40 jaar geleden viel ik een maandje in voor een vriend van mij ,die kantine beheerder was van de Bijenkorf personeel kantine ,waarom vroeg hij mij ? Omdat ik een rekenwonder ben ,het werkt in die personeel kantine zo ,de beheerder staat aan het eind van de rij met geen kassa bij zich of rekenmachine maar moet de bestellingen op de plates uit het hoofd doen ,dus dame 1 komt voor je met op haar plate 6 verschillende dingen ,die moet je dan razendsnel uitrekenen haar laten betalen en snel weer naar de volgende want de rij was lang en de pauze kort en oh we als je een fout maakte waren de poppen aan het dansen ,leuk werk als je van rekenen houd en geen gebruik mag maken van technische hulpmiddelen .Na die maand vroeg die vriend of ik zijn baan wilde overnemen ,ze waren zeer te spreken over mij bij de Bijenkorf ,heb het niet gedaan want was net bezig een nieuw cafe te openen maar snel en goed rekenen moet je oefenen en nog eens oefenen ,eigenlijk moet je je hersens elke dag trainen met reken puzzeltjes of ik dat nog kan zo goed rekenen als 40 jaar geleden ? Denk het niet ben al te oud en begin seniel te worden .

    • Arthur Olive zegt:

     Pak Bert, als u van gokken houd en een rekenwonder bent dan zou poker het beste zijn voor u.

  • R Geenen zegt:

   @@Ja precies wat Loekie zegt kassa,s en pin doen het dan ook niet meer@@

   Ik winkel nog steeds met dollars uit mijn beurs. In mijn omgeving doen zeker 30% dat. Mijn schatting.

   • Bert Krontjong zegt:

    Er zijn in Nederland steeds meer winkels waarbij je alleen kan pinnen ,Grote borden met geen contant geld en veel kassa,s waar je bediend werd ,worden vervangen door zelf scan ,dus je speelt je eigen cassiere ,weg service ,weg vriendelijkheid aan de kassa ,ja want die zelf scan computer zegt je geen gedag ,onbeschofte rot robot !Trouwens bij die stroomstoring in Amsterdam verleden jaar zaten de kroegen stampvol …met winkelpersoneel ,die waren maar wat blij met die storing !!

    • Arthur Olive zegt:

     Het nadeel van alleen maar te kunnen pinnen in winkels is als je een verrassing wil kopen voor je ega het geen verrassing meer is als ze de kwitantie ziet.

    • R Geenen zegt:

     @ Bert: Wel een groot verschil met de winkels in SoCal. Traders Joe is een supermarket met specialiteiten. Hebben 10 kassa’s die altijd bemand worden met personeel. Omdat ik rug en een heup probleem heb, loop ik met een wandelstok. Bij het afrekenen wordt rekening gehouden dat mijn tassen niet te vol worden gevuld en ik krijg altijd het aanbod om mijn boodschappen naar de auto te brengen. Bij de grote supermarkten zoals Wallmarkt hebben ze speciaal voor mensen met problemen een 20 tal electrische wagentjes staan, met aan de voorzijde een metalen boodschappen mand. Mag met wagen het parkeer terrein op tot aan de auto. Wagentje wordt door personeel opgehaald, ook zo met de winkel wagens. Hoef ook geen muntje in te doen.
     Service is hier nog zeer goed.

    • Arthur Olive zegt:

     Wat ook voordelig is dat je niet meteen hoeft af te rekenen als je naar een andere department van dezelfde winkel gaat. Ook als je voor wat voor reden ook niet blij bent met wat je koopt binnen een maand je geld kan terug krijgen.
     Bij Wallmart moet je echter wel oppassen dat ze je niet dood schieten.

    • R Geenen zegt:

     @@Bij Wallmart moet je echter wel oppassen dat ze je niet dood schieten.@@
     Daar zijn zoveel Wallmart winkels; risico is strikt genomen, zeer klein.
     Ik wilde bij wallmart een item van $24.50 kopen. Niet in voorraad. Mij werd aanbevolen via internet te bestellen. Wallmart internet had dat item en de kost was $12.39, Shipping en handling was free.

 4. Boeroeng zegt:

  citaat———–
  Indonesian President Joko Widodo said on Monday (Aug 5) that the state power company PLN should have had contingency plans in place to prevent a major electricity blackout that affected the capital Jakarta and neighbouring provinces.In the wake of Sunday’s power outage that affected areas home to more than 100 million people,
  ———
  The Straits Times

  • Robert zegt:

   Hier hebben we generators die automatisch aanslaan als de electriciteit uitvalt.

   • R Geenen zegt:

    @Hier hebben we generators die automatisch aanslaan als de electriciteit uitvalt.@

    En op de tankers van Van Ommeren hadden altijd een generator vol draaien voor het hele schip, een tweede stand by en een derde, meestal met een 8 cylinder diesel als emergency. Nooit een blackout meegemaakt.

    • Anoniem zegt:

     Komt weinig voor kennelijk zo’n Blackout. Laatst was in 2002 dus dat was 17 jaar geleden. Inmiddels was ik in 2004, 2005 en 2007 naar mijn geboorteland Indonesië gegaan maar gelukkig was er toen geen grote stroomstoring. In Nederland hebben we noodrageraten dat o.a. in ziekenhuizen en bejaardenhuizen. Maar tegenwoordig valt een blackout in Nederland wel mee. Laatst was het rond Amsterdam, hier in de Gooi en Vechtstreek geen stroom jaar of 5 geleden, maar zelfs mijn tante in St. Pancras (Alkmaar) had ook toen geen stroom. Zo zie je maar dat we zo afhankelijk zijn van stroom.

    • R Geenen zegt:

     @@Zo zie je maar dat we zo afhankelijk zijn van stroom@@
     Diverse buren in Glendora hebben voor noodgevallen een eigen generator in hun garage staan. Ik woon nu zelf hier sinds 1984 en heb geen blackout ervaren. Knock on wood! Het enige wat ik gebruik is een aggregaat met ingebouwde batterij, die mijn telefoon, computer en andere bijbehorende audio en tv installaties beschermt en zelf ongeveer een half uur voorzien van spanning. Ook de spanning wordt stabiel gehouden.

 5. Lord Bandeng zegt:

  In Walmart kan je goedkoop munitie kopen om zodoende jezelf te verdedigen als een idioot je probeert af te maken.

 6. e.m. zegt:

  De volgende dag reeds op maandag 5 augustus kwam President Jokowidodo verhaal halen bij de directie van het nationale elektriciteitsbedrijf (PLN). Aan diens lichaamstaal (zelfs geen glimlach) valt af te lezen, dat hij niet echt blij was met de 9 uur durende stroomstoring.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.