Ruben Fernhout van Partysquad lanceert kledinglijn

Ruben deed inspiratie voor zijn kledinglijn op tijdens de vele reizen die hij met zijn Partysquad-kompaan Jerry Leembruggen maakte voor de shows van de danceformatie. Ruben: “Ik ontdekte dat elementen van mijn Indische afkomst, terug te vinden zijn in verschillende andere culturen  Panorama.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Ruben Fernhout van Partysquad lanceert kledinglijn

 1. Loekie zegt:

  “: “Ik ontdekte dat elementen van mijn Indische afkomst, terug te vinden zijn in verschillende andere culturen. Dan kun je denken aan de Javaanse keuken in Suriname of de kleurrijke batikmotieven in Afrikaanse kledij. Ik laat al ruim zes jaar deze kleding speciaal vervaardigen door kleermaaksters op Bali. Daarin worden stoffen met authentieke Indonesische batikmotieven verwerkt. Niet alleen omdat ik het mooi vind, maar ook omdat ik waarde hecht aan het bewust zijn van mijn roots, in mijn geval Indische.”
  Wat is het Indische element aan de Javaanse keuken in Suriname? Aan Indonesische batikmotieven?

 2. ellen zegt:

  Ik weet alleen iets over de batik belanda (zie internet). Ik heb een voorouder (19e eeuw) die in Pekalongan een batikatelier (batik belanda) runde. Indo-Europese Batik – in Indonesië bekend als Batik Belanda (Nederlandse Batik) – was een Batik-stijl die hoofdzakelijk door Indo-Europese (Indo’s) vrouwen werd ontwikkeld voor Europese vrouwen in Nederlands-Indië tussen 1840 en 1940. De Batik ‘Belanda’ kenmerkt zich door Europese motieven (boeketten, hoefijzers, hartjes, sprookjes) en lichte heldere tinten in roze, groen en blauw. Sommige Batik Belanda-doeken zijn gesigneerd. Batik is een uitsparingstechniek van was op katoen of zijde. In de negentiende eeuw hadden de verschillende streken op Java een duidelijk herkenbare, lokale batikstijl. In de traditionele cultuur gaven de kleuren en patronen de status van de drager aan. De Batik Belanda was in dit opzicht vrijer: westerse patronen werden vermengd met traditionele motieven en leidden zo tot unieke creaties die zeer gewild waren bij de koloniale elite.

  • Jan A. Somers zegt:

   De Twentse kledingindustrie is tamelijk rijk geworden van de Indische katoentjes.
   “Indische element aan de Javaanse keuken in Suriname” In Nederland de sambalbij?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.