De Weduwe van Indië: Mulholland


Mensen die terugkeerden uit Indië vestigden zich in Den Haag. Ook veel Indische mensen die in Nederland gingen wonen  kozen voor deze stad en overleden er.  Dat is te zien aan de grafstenen.  Bijvoorbeeld deze foto van de begraafplaats Nieuw Eykenduynen te Den Haag.

Johanna Cornelia Mulholland was geboren te Bangil, Pasoeroean. In 121 slaagde ze voor een stenografie-examen en een jaar later huwde ze George Martens.  Haar ouders waren Maria Magdalena Fredriksz en Henry James Mulholland, die werkte in de suikerindustrie.
De vader van Henry was de stamvader Henry James Mulholland, geboren 1832 in New York en hij arriveerde in 1859 te Indië, huwde in 1861 met Maria Cornelia Valkenier,  kocht  een suikerfabriek in 1873,  in 1874 werd zijn firma opgeheven, waarna hij employee was van de dienst der havenwerken te Batavia.
De stamvader van Maria Fredriksz was Christiaan Fredriksz uit Berlijn die in 1750 arriveerde en VOC-soldaat was te Salatiga. Er is 1 zoon Johan Gottlieb bekend die de familie Fredriksz te Semarang stichtte. En men neemt aan dat Christiaan met meerdere vrouwen kinderen had van Indonesische komaf.

Johanna Mulholland huwde  George Theodoor Martens, hoofdcommies en kantoorhoofd bij  de staatsspoorwegen op Java, zoon van Eduard Martens en Henriette Crawford.
Eduard was een nazaat van Hendrik Maartensz uit Alkmaar,  die eind 17 eeuw naar Indië ging en vandaar de familie Martens te Ambon.

Dit bericht werd geplaatst in Weduwe. Bookmark de permalink .

5 reacties op De Weduwe van Indië: Mulholland

 1. Fred Crawford zegt:

  Mij trof de foto van de grafsteen met bijbehorende tekst over (Tante) Jo Martens en Djas. Mijn naam is Fred Crawford en in mijn jeugd ben ik regelmatig op bezoek geweest naar “de tantes” Martens in de Obrechtstraat in Den Haag, met mijn moeder “Oepie” Crawford. Later kwam ook Tante Jo met dochter Greet en Djas naar Nederland en zij woonden in de Archimedesstraat. Wat mij in de tekst opviel, was de binding tussen de families Martens en Crawford in Indie, alhoewel de naam van Henriette Crawford mij niet bekend voorkwam. Mijn moeder gaf die band aan, maar wist niet hoe het nu precies zat. Ik ben benieuwd naar wie dit stukje heeft geschreven, of er meer bekend is over de families destijds en wie met mij een en ander kan uitwisselen. Zou ik erg op prijs stellen!

  • Boeroeng zegt:

   De tekst van dit topic is van mij en ik heb de informatie van bronnen op het internet, maar ook uit publicaties van de Indische Genealogische Vereniging
   https://igv.nl/

   George Theodoor Martens had een zus Josephine Cornelia, geboren Grissee 1882, overleden Den Haag 3 jan 1967. Zij was sinds 1948 weduwe van Jan Martens, haar neef In 1976 overleed in Den Haag de zus Georgine Sara, werkzaam geweest bij de PTT
   Maria Wilhelmina was de derde zus die overleed in 1979 te Den Haag, sinds 1958 weduwe van Butters Ruben.
   George en de drie zussen waren kinderen van Henriette Crawford. (1860-1935)
   Henriette was de dochter van de Schot Donald Crawford en Johanna Elisabeth Maria Cornelis

   Zie ook dit: https://www.krancher.com/TNG/getperson.php?personID=I1738&tree=Ish

   Maar ik raak in de war .
   Door het wisselend gebruik van Crawfurd en Crawford…. U of O ??
   En dat Henriette een zus Maria had die huwde met Samuel Crawfurd, zoon van Donald Crawfurd en Tjio Hong Nio.
   Dezelfde Donald? Of waren er twee Donalds ?

   Was Djas een baboe ?

   • Fred Crawford zegt:

    Hallo Boeroeng! Mooi, we komen steeds nader, denk ik! Maar: wat is jouw relatie tot degenen over wie we het hebben, ik neem aan ook familie?
    Wat ik nu weet:
    Maria, de derde zus die je noemt, was bij mij bekend als Tante Non Butters Ruben en ook zij woonde aan de Obrechtstraat, met dochter Erie; zij had ook een zoon, Harold.
    Ik denk dat ik verder kan herleiden Tante Corrie en Tante Sien.
    Dan de Schot: Donald Crawford was geboren (datum??) op Islay Island (bij Glasgow), was bekend als ‘zeevarende’ en wonende in Soerabaja. Hij verkreeg per 19 augustus 1859 het Nederlanderschap en overleed 24 april 1888 in Malang. Een van de dochters, Elisabeth, heeft een relatie gehad met Klegin (?). Het kind Leonard Crawford, werd geboren op 3 november 1884, stond zij af. Hij werd opgevangen dor de familie Fraser Eaton in Soerabaja (hij werd op z’n Indisch dan ook “Ventje Iten” genoemd en later door de familie Martens opgevoed). Hij was getrouwd met Auguste Avelina Kriesfeld, ze hadden twee kinderen: Auguste Beata (mijn moeder) en Clarence Leonard. In 1943 werd hij opgepakt door de Kempeitai en in 1944 vermoord.
    Volgens mijn moeder heeft Greet (dochter van Tante Jo) dat zien gebeuren.
    Overigens ben ik niet bekend met enige CrawfUrd, denk toch iemand anders. Een andere zus van Henriette zou getrouwd moeten zijn geweest met ene Patiata.
    Well, so far, so good, let’s keep in touch!

   • Boeroeng zegt:

    Ik ben niet gerelateerd aan de familie Martens of Crawford.
    Ik heb wat gegevens en daar zoek ik in.
    Er was ook de familienaam Crawfurd met U in Indië.

    Leonard Crawford overleed in het jappenkamp in de soekasmiskingevangenis te Bandoeng.
    Ik weet niet of men daar zat in een echte cel die op slot ging of was het meer een kamp waar men men nog kon rondlopen
    Zat hij daar op verdenking van sabotage? Spoorwegsabotage ?

 2. Fred Crawford zegt:

  Leonard Crawford was machinist van de suikerfabriek Lestari in Kediri. Waarschijnlijk is de reden dat hij werd opgepakt (13 december 1943), zijn uitdagen en provoceren van de Jappen. Zoals in een jeep over het terrein van de suikerfabriek rijden, met daarop de Nederlandse vlag. Mij is niets bekend over sabotagedaden of deelname aan een verzetsgroep o.i.d.
  Na een week opsluiting in een hok in Kertosono is hij naar de Soekamiskin gevangenis in Bandoeng gebracht. Een jaar lang is hij daar geestelijk en lichamelijk mishandeld, moest hij slavenarbeid verrichten en uiteindelijk doodgeschopt (22 oktober 1944).
  Hij ligt begraven op het Ereveld Pandu in Bandoeng.
  (P.S. OK, niet gerelateerd, maar toch wel een naam?….)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.