‘Nee, ik ben dus niet Indonesisch. Ik ben een Nederlander, met Indische roots’

gelderlander.nl:
Zomaar een Indische familie. Het is de ondertitel van het nieuwste boek ‘De Ring van Marsini van de Arnhemse auteur Saskia Rossi. Haar boek is een eerbetoon aan de eerste generatie Indische Nederlanders.

‘De Ring van Marsini’ : De geschiedenis van de familie Jeekel tijdens de Japanse bezetting en Bersiap is er een van geweld en ontberingen. Maar de ervaringen van de familie staan niet op zich; alle Indische families kunnen eenzelfde verhaal vertellen

Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

13 reacties op ‘Nee, ik ben dus niet Indonesisch. Ik ben een Nederlander, met Indische roots’

 1. RLMertens zegt:

  ‘niet Indonesisch; een Nederlander met Indische roots’- Moet het niet; een Nederlander zijn
  ( nationaliteit!= dus geen kaaskop) met Indonesische roots! Indisch of Indo genoemd!

  • PLemon zegt:

   @ Indische roots?

   # correct, want Indisch zijn is nl een genetische mix van een Aziaat (diverse Oosterlingen) en een Europeaan(van Nederlander tot Rus bv.) mét (voor)ouders uit het voormalig Nederlands Indië. Kortom indo-europees of Indo.
   Bij een Nederlander met Indonesische roots denk je aan genaturaliseerd persoon zoals een Wibi Surjadi of door een Nederlands gezin geadopteerde Indonesiër. Strikt genomen worden kinderen die in de huidige tijd uit Aziaten en Europeanen worden geboren mét een Nederlandse nationaliteit genetisch Eurasians genoemd. Daarin is de huidige combinatie Nederlands-Indonesisch zonder Indische achtergrond voor het begrip eigenlijk geen Indo meer.

   • Jan A. Somers zegt:

    “mét een Nederlandse nationaliteit genetisch Eurasians genoemd” Pas op met genetica, daar leunt het racisme tegenaan.

 2. Peter van den Broek zegt:

  Aangezien ik al meer dan 30 jaar buiten Nederland woon, wordt Nederlands steeds meer een buitenlandse taal. Daarom let ik nadrukkelijk op het taalgebruik (lexicon), zoals bij het bovengenoemde begrip “Eurasians”, dat alleen tot onbegrip leidt. Dit is geen Nederlanders ander waren we Euro’s en geen Indo’s. De term zoals ook in het voormalig Nederlands-Indie gebruikelijk was, is Indo-Europeaan. Laten we dat voor een beter begrip zo houden.

  Bovenstaande redenering van iemand die het toch mag weten wordt helemaal onbegrijpelijk bij de woordencombinaties zoals “genetische mix van een Aziaat en een Europeaan” of “genetisch Euroasians”. Wat moet ik me daar in hemelsnaam bij voorstellen?
  Ik lees soms wel wat over genetische modificaties (GMO) maar hoe dat bij mensen uitwerkt, lijkt mij wel wat moeilijk te verklaren zonder te vervallen in nazistische of rassistische mystificaties. Sommigen met roots in het voormalig Nederlands-Indie geven aan dat het op het eerste gezicht doodnormaal taalgebruik onschuldig is, zoals genetisch, 1/2, 1/4 Indo etc maar in de tijd van een Zwarte Pieten- of Racisme & Kolonialisme-discussie komt zoiets wel wereldvreemd en simplistisch over.

  Wat ik wel weet dat zulke terminologie te vinden is in de Eugenetica, maar daarmee mogen Indo’s met hun koloniaal verleden wel een beetje oppassen.
  Vergelijk ik het taalgebruik in Nederlands-Indie met dat van de Nazi-ideologie, dan is een vergelijking gemakkelijk te maken, want vervang ik in de Nazi-Rassenwetten de term Jude door Indo-Europeaan dan is het syndroom bij Indo’s verklaarbaar. Trek is dat door naar het taalgebruik van generaties Indo’s in Nederland dan mag ook de dekolonisatie i.c. de déconditionering van het koloniaal verleden bij Indo’s eindelijk eens beginnen, leidend tot een duidleijk en nauwkeurig lexicon.

  • Anoniem zegt:

   correctie: Dit is geen Nederlanders moet zijn:….. dit is geen Nederlands, anders waren we Euro’s en geen Indo’s.

   • PLemon zegt:

    @ in de Nazi-Rassenwetten de term Jude door Indo-Europeaan dan is het syndroom bij Indo’s verklaarbaar.

    # U gebruikt eigenlijk een Godwinnetje door achterhaalde rassentheoriën op te rakelen.
    Immers het menselijk ras is als je ervoor kiest alleen op huidskleur (wit, zwart,geel, bruin)en eventueel andere uiterlijke kenmerken( genetisch overdraagbaar) te sorteren.
    Om het cultureel verschil dat tussen de kleurgroepen bestaat te vertalen in geografische rassen is een waanidee omdat mensen biologisch niet verschillen.

    *** Sorry want : Vertaald uit het Engels-Een Euraziatische is een persoon met een gemengde Aziatische en Europese afkomst. Wikipedia (Engels)
    Mensen zoeken ook naar: Afro-Aziaat, Peranakan-Chinezen, Indian people, Maleiers, Orang Asli, Chinezen in Indonesië, Chinezen in Maleisië, Mulat, Mesties, Mediterranean race, meer

    • Peter van den Broek zegt:

     Ik heb uit het boek Twijfelindo van Armando Ello de teksten bij de foto’s geselecteerd op de sleutelwoorden gemengbloed, halfbloed, 1/2, 1/4 etc. Soortgelijke woorden staan ook in de nazistisch rasssenwetten. Die wetten kunnen wel achterhaalde rassentheorien genoemd worden maar deze sleutelwoorden worden tot op heden wel doodleuk gebruikt door een willekeurige Indo’s van elke generatie.

     Men kan die verwijzing wel afdoen als achterhaald of aangeven dat deze woorden onschuldige aard zijn zoals bij een Pelita-ontmoeting van een paar weken geleden. Maar toen ik dezelfde woorden gebruikte in discussies met Duitser en Italianen, dan worden deze woorden in hun geschiedkundige (koloniaal en rassistisch) kontext geplaatst . Die mensen hebben wel wat van hun bruine en zwarte verleden geleerd.

     Het geeft alleen maar aan dat indo’s onbewust nog steeds door hun koloniale verleden geconditioneerd worden, in concepten denken die toen nog als Normaal beschouwd werden en worden. Daar is niks onschuldigs aan.

    • R Geenen zegt:

     @@Het geeft alleen maar aan dat indo’s onbewust nog steeds door hun koloniale verleden geconditioneerd worden, in concepten denken die toen nog als Normaal beschouwd werden en worden. Daar is niks onschuldigs aan.@@

     Ook dat klopt. Ook hier in SoCal is dat wel eens tegen mij geuit. Heb dan als weder antwoord gevraagd om dat eens uit te leggen. Vooral dat “halfbloed”

    • PLemon zegt:

     @ “sleutelwoorden gemengbloed, halfbloed, 1/2, 1/4 etc. ”

     # De aanduiding ‘ bloed’ is men uit onwetendheid en misschien gemak blijven gebruiken om allerlei wisselingen in de afkomst vd familie te verklaren.
     In de paardenwereld vooral populair.

     *** Maar wat is een bloedlijn eigenlijk? Vroeger sprak men ‘van gemengde bloede’ of ‘van koninklijke bloede’. Maar de genetica kent het begrip bloedlijn niet; genetica laat juist zien dat er bij de overerving geen bloed vermengd wordt. Iedere ouder draagt de helft van haar/zijn genen over op het kind. Er wordt dus geen bloed vermengd noch verdund (zoals vroeger werd gedacht).

     Toch heb ik dit artikel ‘bloedlijnen’ genoemd omdat veel mensen die term begrijpen. Met de verduidelijking van mijn insteek wel ‘deel te zijn’ van een aantal voorouders op een bepaald level (aantal).

     Kruisingen met voorouders
     Veel stambomen bevatten kruisingen van voorouders. Dat wil zeggen dat je in een stamboom op een gegeven moment hetzelfde rijtje voorouders meermaals ziet terugkomen. Dat moet ook wel, want anders zou een stamboom (kwartierstaat) meer voorouders bevatten dan er ooit mensen geleefd hebben.

     Met elke generatie verdubbelt namelijk het aantal voorouders, zodat de 30e generatie (12e eeuw) al 538 miljoen voorouders telt. Dat kan natuurlijk niet kloppen; in die tijd woonden er in Nederland zo’n 325.000 mensen en in heel Europa ca. 66 miljoen. Vandaar dat ik vaak van mede-genealogen hoor dat ze kruisingen (‘kwartierherhalingen’) tegenkomen. Zo kan aangetrouwde familie ineens bloedfamilie zijn!
     https://www.yory.nl/bloedlijnen-voorouders/

    • R Geenen zegt:

     @@. Iedere ouder draagt de helft van haar/zijn genen over op het kind. @@
     Is dat wel waar? Mijn eigen ondervinding zegt dat het niet klopt. Wijlen mijn jongere broer, 13 maanden verschil, heeft zijn hele leven zich gedragen als een echte Geenen; vaderskant. Ondergetekende daarentegen had alle kenmerken van moederskant, de Chevalier. Wij verschilden hemelsbreed.

    • PLemon zegt:

     @ Wij verschilden hemelsbreed.

     # wordt verklaard….

     *** Erfelijke eigenschappen
     Organismen kunnen bepaalde eigenschappen doorgeven aan hun nakomelingen. Zulke eigenschappen worden erfelijke eigenschappen genoemd en gaan van ouders op nakomelingen over. De overervingspatronen van deze zichtbare erfelijke kenmerken vormen het hoofdonderwerp van de klassieke genetica. Een erfelijke eigenschap hoeft zich niet altijd in een nakomeling te uiten maar kan ook een of meer generaties overslaan. Bij mensen is de kleur van de ogen een voorbeeld van een erfelijke eigenschap.[4]

     Alle erfelijke eigenschappen samen, of ze nu wel of niet tot uiting komen, worden het genotypevan een organisme genoemd.[5] Alle eigenschappen die samen het uiterlijk, gedrag en overig merkbaar functioneren van een organisme bepalen worden het fenotype genoemd. Omdat niet alle eigenschappen erfelijk zijn, zijn genotype en fenotype niet hetzelfde. Het fenotype is het resultaat van het genotype en de omgeving waarin het organisme zich bevindt.[6] Anders gezegd: de mate waarin een erfelijke eigenschap van een organisme tot uitdrukking komt is afhankelijk van de omgeving (het milieu
     Bij seksuele voortplanting erft een organisme voor elk gen een van de twee allelen van elke ouder. Welk van de twee allelen het organisme van een ouder krijgt is willekeurig, zodat de kans op elk allel 50% is. Bovendien gaat de willekeur normaal gesproken voor elk gen afzonderlijk op: een organisme kan voor het ene gen het dominante allel van de ouder erven, terwijl het voor een ander gen een recessief allel krijgt. Als beide ouders heterozygoot zijn en toevallig het recessieve allel doorgeven (die kans is 25%), zal het organisme uiterlijk verschillen van beide ouders. Op die manier kunnen bepaalde eigenschappen een generatie overslaan.
     P https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Genetica

    • R Geenen zegt:

     Wow, dat is wel een mondvol. Dank voor de info.

  • R Geenen zegt:

   Interessante visie! Toen ik mijn website bouwde, wilde ik een hoofdpagina inzetten om een beschrijving van mijn afkomst te geven. Dat was toen en ook vandaag aan den dag erg moeilijk gebleken. Toch denk ik dat de pagina als grond principe een waarheid kent, want de meeste mensen, die daarop reageren, zijn er positief over en gebruiken het om anderen uit te leggen wat een Indo is. Het volgende is een stuk uit mijn pagina:

   Esther Wils writes about the artist Toorop in relation to the exhibition in the Municipal Museum and the associated catalog also:
   “it is of course not the intention to see Toorop just as ‘ Indo artist ‘. That would indeed be a strange reduction; Toorop was like his rare partners in crime, the writers Eddy du Perron and Tjalie Robinson and the painter-poet Jan Schlechter Duvall, a world citizen in thinking and acting, and in formal language. A well-traveled, talented, charming and what twisted boy – see his attempts with a dismal, later in his life to keep the Catholic-inspired symbols language passion down. And someone who himself had no trouble with his Indo background, which on the contrary he harbored “, etc.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.