Regeling claims executies Indië verlengd

Weduwen van slachtoffers van standrechtelijke executies in voormalig Nederlands-Indië kunnen langer een claim indienen bij de Nederlandse Staat. De regeling zou in september aflopen, maar is nog eens met twee jaar verlengd. Dat hebben ministers Stef Blok (Buitenlandse Zaken) en Ank Bijleveld (Defensie) aan de Tweede Kamer laten weten.
De SP en GroenLinks hadden om verlenging gevraagd. Er zijn, sinds de regeling er in 2013 kwam, in totaal zestig claims binnengekomen. Daarvan zijn er negentien gehonoreerd.
Ook kinderen van slachtoffers willen een vergoeding.
Daarover loopt nog een rechtszaak. In die zaak wordt op 1 oktober uitspraak gedaan.RD.nl

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

6 reacties op Regeling claims executies Indië verlengd

 1. Boeroeng zegt:

    Annemarie Toebosch:De ene standrechtelijke executie is de andere niet
  Nederlandse politici kijken nog altijd liever weg voor executies uit de koloniale geschiedenis.

  • Loekie zegt:

   Laat ik het zo zeggen en ik zal beleefd blijven:
   Annemarieke Toebosch is hyper. Erg hyper. Zeg maar: half gek. (ook mensen werkzaam aan een universiteit kunnen half gek zijn. Soms zelfs compleet gek).
   https://www.doorbraak.eu/kritiek-van-fia-hamid-walker-en-annemarie-toebosch-op-het-onderzoek-naar-de-koloniale-oorlog-in-indonesie-videos/

   • Boeroeng zegt:

    Wat is er hyper en gek aan welk standpunt van Toebosch ?
    En uiteraard moet je beleefd blijven op deze site.
    Gewoon je kritiek op een nette manier formuleren

   • Loekie zegt:

    Boeroeng, ga er even voor zitten en google wat zij zoal heeft gezegd en geschreven. Zij noemt zich een academicus in racisme-onderwijs en -onderzoek en zegt dat haar sociale constructie lijdt onder de koloniale onderdrukking. Een van haar eisen is dat Nederland schuld erkent voor 350 jaar beestachtige koloniale onderdrukking en de gevolgen daarvan.
    Maar nogmaals: google maar en trek je eigen conclusies.

   • PLemon zegt:

    De video bekeken. Inderdaad overduidelijk iemand die vrij makkelijk en bijna ongecontroleerd een ooordeel velt over een lange periode van 350 jaar. Beroepsdeformatie of gewoon publicatiedwang om de betaalde positie te behouden?
    Krentenpikkerij uit de donkere kanten van volkeren die elkaar bevochten en handel dreven en waarom zou “Gouden Eeuw Nederland” daar een heilig boontje in moeten zijn. Het is menselijk om de minpunten uit iemands verleden achter zich te laten en het wordt ziekelijk die geisoleerd zonder de pluspunten later weer boven te halen.

    *** Toebosch : ‘Where is colonialism as starting point in this study? For a national genocide center, 350 years of rape, torture, exploitation, and slavery should be the beginning, the middle and the end of your research.” “Here is NIOD, in a glaring case of double standard, signing its name under a study that in its very conception has a cultural relativistic view of human rights violations. Because ’45-’49 is not the story of ’45-’49. It’s the story of 350 years of oppression and human rights violations ***

 2. Loekie zegt:

  Vroeger hoorde je zoiets als: je bent een moordenaar of je bent geen moordenaar. Een beetje moordenaar bestaat niet. Wat ook niet bestaat is een beetje dief, een beetje een overspelige, een beetje een leugenaar enz. Maar vandaag heeft het hoogste rechtscollege, de Hoge Raad, arrest gewezen en nu kan het wel zijn dat je een beetje moordenaar, dief enz. kunt zijn. Dit arrest gaat ook belangrijk worden voor Ons Indië: de geschiedschrijving, de slachtoffers enz. De Staat kan nu zeggen: wacht even, ik ben sowieso niet schuldig, maar als ik al schuld heb, dan niet meer dat 5%, 10%….
  Wordt nog lachen.

  https://www.nu.nl/binnenland/5967278/hoge-raad-houdt-nederlandse-staat-verminderd-aansprakelijk-voor-val-srebrenica.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.