Educatieproject voor middelbare scholen 

Vanaf nu kunnen docenten Geschiedenis, Nederlands en Muziek van middelbare scholen via deze website een gratis educatieproject aanvragen rondom de documentaire Klanken van Oorsprong. Half april ontvangen zij dan via de mail een downloadlink naar het pakket.Het Klanken van Oorsprong educatieproject is bedoeld voor jongeren in de leeftijd 14 – 18 jaar. Er zijn twee verschillende versies van het lesmateriaal, voor de verschillende niveaus.  Klanken van Oorsprong

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

17 reacties op Educatieproject voor middelbare scholen 

 1. Loekie zegt:

  Slecht lesmateriaal.
  Bijvoorbeeld:
  “De centrale vragen zijn:
  – Wat verstaan we onder ‘Indische Nederlanders’ en wie zijn ‘Indo’s’?
  – Wat hebben Indische Nederlanders tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarna meegemaakt?
  – Waarom moesten Indische Nederlanders weg uit Nederlands-Indië?”

  Neem alleen de 3e vraag. Complete onzin. Indische Nederlanders MOESTEN helemaal niet weg als ze dat niet wilden.

  • e.m. zegt:

   Ach, na ruim 70 jaar: ‘half werk is een goed begin’. Toch . . .

   • Loekie zegt:

    Die jongens en meisjes van Klanken van Oorsprong zijn een beetje doorgedraaid. Ze denken de Indische bijbel te hebben geschapen, maar dat hebben ze niet. Verre van. En nu denken ze dus dat hun product ook door de strot van scholieren gedrukt moet worden.

    • R Geenen zegt:

     @@Die jongens en meisjes van Klanken van Oorsprong zijn een beetje doorgedraaid@@
     Heeft U wel eens met o.a. Hetty Naaikens, de producer van de film, gesproken?
     Heb de complete film van haar op dvd gekocht. Heb haar ook gesproken. Nee, aij is totaal niet doorgedraaid. Integendeel zelf. Laat de film het begin zijn en laten de scholen nu eens er een vervolg aan geven. Want, zoals ik begrepen heb, weten de mensen in Nederland betrekkelijk weinig van het voormalig Nederlands Indie af.

  • Bung Tolol zegt:

   Natuurlijk moesten die Indische Nederlanders in 1949 het land verlaten ,hun toeristen visa was n.l na 350 jaar verlopen .Probeert u maar 350 jaar in Nederland te verblijven op een toeristen visa ,wedden dat ze u er al na 100 jaar eruit flikkeren .

   • Jan A. Somers zegt:

    “hun toeristen visa was n.l na 350 jaar verlopen ” Ik dacht dat ze konden opteren voor Warga Negara? Of mis ik iets? Ik weet ook niet alles! Toen ik 18 werd kreeg ik een brief van Min. Defensie of ik in de komende tijd Nederlander bleef of opteerde voor Indonesiër. In dat laatste geval hoefde ik niet gekeurd te worden voor militaire dienst.

  • Boeroeng zegt:

   Loekie….. december 1957 de zg zwarte sinterklaas…
   50.000 Nederlanders werden verbannen
   Die ” moesten” letterlijk weg… wo familieleden van mij.
   Zo complete onzin is vraag nr 3 niet.
   https://www.anderetijden.nl/aflevering/335/Zwarte-Sinterklaas
   En de Nederlanders in Nieuw Guinea werden toch ook de wacht aangezegd in 1962?

   • Loekie zegt:

    In ’57 moesten de Nederlanders moven… (= Nederlands paspoort).
    Maar de vraag luidt dus: waarom moesten INDISCHE Nederlanders weg uit NEDERLANDS-INDIE…

    • Boeroeng zegt:

     Mijn idee is dat in 1957 en in 1962 een meerderheid van de verbannen Nederlanders indo-europees waren . De vraag is dus geen grote onzin.
     Als je de vraag interpreteert als ze werden allemaal verbannen ,, moesten gedwongen weg door een regeringsdecreet, dan is het grootste deel van je bezwaar terecht.
     Zo ging dat idd niet.
     Misschien dacht de vragensteller aan dat velen vertrokken omdat het land niet meer veilig was voor hen … en dat kun je ook opvatten als “moesten”.
     En toen waren er al zoveel mensen weg, familie en vrienden dat men het meer nodig vond daar heen te gaan waar ze reeds waren….
     Is dat ook een soort ‘moest’ ?

    • Loekie zegt:

     Jawel, maar een scholier moet dat allemaal maar weten?
     Ofwel: een filmpje maken is wat anders dan lesstof ontwikkelen.

    • e.m. zegt:

     @een filmpje maken is wat anders dan lesstof ontwikkelen.@
     — Zeer zeker !

     Okay, Indo’s zijn treinkapers, ambassadebestormers, noch lagere schoolbezetters. Maar vragen zich periodiek wel af waarom Nederlanders zo weinig over hun voormalige kolonie in den Oost weten. Laat staan over Indo’s en de gebeurtenissen tussen 1942 en 1949 en het jaar 1957. En klagen vervolgens steen en been o.a. op sites als ‘dese’ over die Nederlandse onwetendheid.

     De vraag is dus, of er ooit Indo-actiegroepjes zijn geweest in de 70-er, 80-er en 90-er jaren v.d.v.e. die dagelijks, wekelijks, maandelijks atau jaarlijks, ‘luide’ gedemonstreerd hebben voor de deuren van bijvoorbeeld Tweedegraads Lerarenopleidingen Geschiedenis of Kweekscholen en latere PA’s en Pabo’s om ‘lesstof’ over bovengenoemde periodes in het curriculum op te nemen. Desnoods dit te ‘eisen’ met hels kabaal door op wadjans en potten te slaan. !

     Let wel, ik heb niets tegen ‘stille tochten met omfloerste trom’. Ik wil serieus proberen om –na al die jaren- ook dit als ‘harde actie tot verandering nopend’ te zien . . . Maar we* worden er allemaal niet jonger op !

     *Tweede generatie in Nederland, daarbij niet vergetend de generasi satoe setengah … met respect(!) voor de nog leven zijnden van de eerste generatie.

    • R Geenen zegt:

     @@Okay, Indo’s zijn treinkapers, ambassadebestormers, noch lagere schoolbezetters@@

     Wist dat niet. Welke Indo’s hadden dat gedaan? Ik woonde toen nog in Nederland en had toen wel gehoord van kapingen. Waren dat Indo’s? Ik had altijd gelezen———– maar ja misschien wordt ik oud.

    • Jan A. Somers zegt:

     “In ’57 (…) waarom moesten INDISCHE Nederlanders weg” In 1957 was er toch geen Nederlands-Indië? Moesten? Mijn buurvrouw is er in 1962 geboren en in 1966(?) met Europees verlof vertrokken, waarna overplaatsing naar Nederland. De laatste werknemers van de GM zijn in 1962 vertrokken.

    • Indorein zegt:

     @@Okay, Indo’s zijn treinkapers, ambassadebestormers, noch lagere schoolbezetters@@:

     Heer Geenen, dat is helemaal waar wat heer E.M. daar stelt. Het woordje “noch” houdt in, dat de voorgaande zelfstandige naamwoorden in die zin gelezen moeten worden als “ze zijn geen treinkapers, geen ambassadebestormers en ook geen schoolbezetters” daarmee doelend op wat de Molukkers kennelijk wel waren.

     U bent al (te) lang weg uit NL kennelijk.

    • Hen Anthonijsz zegt:

     Omdat er geen NEDERLANDS INDIE meer was! EXIT!

    • PLemon zegt:

     @ Is dat ook een soort ‘moest’ ?

     # ws tussen 1945 en ’49 toen het nog Nederlands-Indië heette Althans voor de totok in het
     bijzonder.

     *** Vrouwen en kinderen uit de kampen op Java en Sumatra kwamen het eerste in aanmerking voor repatriëring vanwege de alarmerende situatie daar. Daarnaast kregen ook zieken voorrang bij de repatriëring. Hiervoor had men een doktersverklaring nodig van artsen die door het Centraal Evacuatie Bureau waren aangesteld. Een medische A-prioriteit was voor de meesten noodzakelijk om in de eerste helft van 1946 gerepatrieerd te worden. Daarnaast waren er nog anderen die een plekje kregen aan boord van de eerste schepen naar Nederland. Enkele grote Nederlandse bedrijven hadden voor hun werknemers een aantal plaatsen op de schepen toegewezen gekregen. Ook op grond van regeringsprioriteit of om economische redenen kwamen mensen versneld in aanmerking voor repatriëring.[1]

     Elke repatriant diende vóór vertrek naar Nederland in bezit te zijn van een formulier. Hierop stond aangegeven dat betrokkene geregistreerd stond bij het Kantoor Displaced Persons, in het bezit was van een KDP-identiteitskaart (waarvoor een KDP-registratiekaart was uitgeschreven) en dat de repatriant door de Medische Dienst was gekeurd.[2]
     http://www.oorlogsgetroffenen.nl/thema/repatriering/02_3ReisNaarNederland

    • Jan A. Somers zegt:

     “in aanmerking voor repatriëring” Ik heb hiervoor brieven aan mijn vader beschreven waarbij keuring door een arts met RAPWI-bevoegdheid nodig was. RAPWI vulde de schepen die uit de geallieerde schepenpool aan Nederland werden toegewezen. Uw nuttige opsomming is van de tijd na het gezag van SEAC. Ca half 1946. Met mezelf ging het in die wilde tijden een beetje anders. Ik had recht op overtocht als lid van het gezin. Mijn vader was inderdaad door een RAPWI-arts gekeurd (twee keer, Singapore en Batavia), en kon met Europees verlof. (Al die door u genoemde zaken bestonden toen nog niet). Maar toen het erop aankwam mocht ik niet mee. Mijn enige legitimatie was mijn Rode Kruis werkpas waarop ik 18 was. Moest dus blijven voor de militaire dienst, net als mijn broer. Maar op het troepentransportschip Sloterdijk was er geen servicepersoneel voor de opvarenden, waarbij veel kneusjes. Daar zocht het Rode Kruis personeel voor. Minimaal 18 jaar, en honderd gulden toe. Daar ga je toch niet over nadenken? Doen!
     Iets anders m.b.t. het geschiedenisonderwijs. Steeds vaker zie je overlijdensadvertenties met bijvoorbeeld: geboren 1929 in Jakarta, Indonesië. Ik denk dat dat in het Nederlandse geschiedenisonderwijs niet te repareren is. Mijn kinderen weten het gelukkig wel, Soerabaja, Nederlandsch-Indië. Anders laat ik het hagelen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.