De Weduwe van Indië: Goodliff-Mutter

Mensen die terugkeerden uit Indië vestigden zich in Den Haag. Ook veel Indische mensen die in Nederland gingen wonen  kozen voor deze stad en overleden er.  Dat is te zien aan de grafstenen.  Bijvoorbeeld deze foto van de begraafplaats Nieuw Eykenduynen te Den Haag.

 

Augustina Victorine Helena Mutter, geboren 1914 te Buitenzorg, overleed in 1981 te Den Haag. Haar ouders waren Frits Mutter en Cornelia Charlotte Roso. Frits was klerk, daarna commies en uiteindelijk expediteur  bij de Algemene Secretarie te Buitenzorg.  In 1933  ging hij met pensioen . Zijn stamvader was de duitser Hendrik Mutter, geboren in 1795. Die was in Indië eerste deurwaarder en gezworen exploiteur bij het Hoog Gerechtshof van Nederlandsch Indie.
In 1940 huwde Augustina met  Charles Goodliff, die na haar overleed en werd bijgezet in dit graf.  Charles  slaagde in 1936 voor het examen van de Middelbare Landbouwschool te Buitenzorg. Hij kreeg in 1940 een betrekking bij de krosok-centrale te Bodjonegoro. Dit was een onderzoeksinrichting voor tabak van het departement van Economische zaken. In dat jaar verwierf hij ook de Nederlandse nationaliteit en werd er een dochter geboren. In 1953 was het echtpaar Goodliff-Mutter te Nieuw Guinea wonend.
Charles was de zoon van de Javaanse Pindah en de engelsman Charles Goodliff die in 1893 naar Indië ging en zich vestigde te Buitenzorg als slachter. Charles senior begon bij de fa Faubel & Co. Hij verkocht ook paarden en was eigenaar van renpaarden.
In 1912 werd zijn 8-jarige dochter Lucy vermoord door de minnaar van de zus van haar stiefmoeder Pindah, die op het kind moest passen.  Lucy betrapte hen. Haar grafzerk bestaat nog steeds . Charles senior stierf in  een jappenkamp te Tjimahi

Dit bericht werd geplaatst in Weduwe. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.