Woonpunt helpt met Moluks houden wijk Maastricht

Alleenstaanden of koppels met een Molukse achtergrond worden niet langer afgewezen voor een gezinswoning in de Molukse wijk in Maastricht. Zo moet een stuk ‘cultureel erfgoed’ behouden blijven.Dat hebben woningcorporatie Woonpunt en de Vertegenwoordigers Molukse Gemeenschap Maastricht (VMGM) maandagavond bekendgemaakt.  1Limburg

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

14 reacties op Woonpunt helpt met Moluks houden wijk Maastricht

 1. Blewbird zegt:

  Wat bedoel je te zeggen met dit bericht?

 2. Loekie zegt:

  Als in een wijk, waar ook in Nederland, de bewoners in opstand komen tegen de komst in een leegstaand huis van een Syrisch gezin of een lesbisch stel of een laagopgeleid koppel of twee negers of…. dan breekt in heel het land compleet de pleuris uit : discriminatie, racisme, onderscheid enz. Kamervragen, minister op het matje, Pauw in alle staten, krantenkoppen….
  Alleen Molukkers lukt het om door hen ongewenste elementen buiten te houden… en zie: er breekt geen pleuris uit. Hoe zou dat komen? Nederland is bang voor Molukkers? Niemand wil sowieso tussen Molukkers wonen? Molukkers staan boven de (grond)wet)? Een andere reden?

 3. Bert krontjong zegt:

  Een andere ( goede) reden zou kunnen zijn dat die Molukkers zwart op wit hebben laten vastleggen ,dat ze recht hebben op eigen woonwijken ,waar ze zo lang mogelijk hun eigen cultuur kunnen vasthouden .Ga je nu Jan en Alleman in die huizen stoppen ,verliest zo,n wijk automatisch het Molukse karakter .

 4. Loekie zegt:

  Jawel, maar stop je Jan en alleman tussen Nederlanders, dan verliest Nederland automatisch zijn cultuur, tradities….
  Als je zoiets hardop zegt dan word je direct bij Geert en Thierry ingedeeld en ben je een populist.

  • Boeroeng zegt:

   Als je zegt dat niet-Nederlanders in Nederland wonend de Nederlandse cultuur en identiteit vernietigt dan hoor je ook in het hokje populist bij Wilders en Baudet.
   Misschien wel in het hokje haatzaaiend of in het vuilnisbakje extreemrechts.

   • Loekie zegt:

    En als Molukkers geen niet-Molukkers in hun wijk willen ,dan zijn zij haatzaaiende populisten, behorend tot de vuilnisbak van extreemrechts?

    • Boeroeng zegt:

     Nee. mijn omschrijving ging over een zeker standpunt over de Nederlandse cultuur/identiteit ….Afhankelijk hoe men dat brengt kan men die mening of persoon ” in het hokje haatzaaiend of in het vuilnisbakje extreemrechts ” zetten.
     Een soortgelijk standpunt over behoud van Molukse cultuur moet een ander naampje krijgen… niet extreemrechts.
     Je kunt natuurlijk wel vergelijkingen opzetten, meten van overeenkomsten en verschillen, met bepaalde vormen van eigenvolkeerstdenken van extreemrechts, dan wel zekere populistische partijen.

     Overigens las ik op het internet nav deze Molukse wijk dat selecteren naar etniciteit voor een woonrecht racisme is. Dat leek me een opgefokt standpunt.

  • Bert krontjong zegt:

   Was het niet een beetje door schuldbesef ,dat de Nederlandse regering dit toeliet ? Die Molukkers zijn niet uit eigen wil naar Nederland gekomen maar op dienstbevel en ze werden in voormalige concentratiekampen gedeponeerd ,dus toen ze mooie huizen in Nederlandse gemeenten konden krijgen ,wilden ze graag een beetje bij elkaar blijven en procentueel blijven ze een kleine groep ,die wijken zijn echt niet zo groot ,als je in Amsterdam West en Oost gaat kijken ,zie je complete straten met alleen Marokkanen ,waar geen Hollander tussen wilt wonen ,dat Hollanders wel tussen Molukkers willen wonen ,kunnen de Molukkers opvatten als een compliment .( Molukkers zijn gastvrij ,dus je kunt als buur altijd wel een bordje rijst krijgen )

   • PLemon zegt:

    @ dus toen ze mooie huizen in Nederlandse gemeenten konden krijgen ,wilden ze graag een beetje bij elkaar blijven 

    # Dat lag ietsjes anders… wijken met een speciale status.

    *** Huizentekort in de jaren ‘50
    Vanwege het huizentekort in Nederland in 1950 huisvestte Nederland de Molukkers daarom in woonoorden, waaronder voormalige concentratiekampen. Vaak leefden zij onder erbarmelijke omstandigheden. Toen duidelijk werd dat terugkeer naar de Molukken en een eigen staat niet mogelijk waren, werden op diverse plaatsen wijken gebouwd voor en toegewezen aan de Molukse gemeenschap. Vallend onder de Dienst der Domeinen hadden deze buurten een speciale status. Vaak waren de huren lager en kregen Molukkers voorrang op andere geïnteresseerden.
    https://isgeschiedenis.nl/nieuws/molukse-wijken-in-nederland

 5. Bert Krontjong zegt:

  Als je aan mij zou vragen ,wil jij in een Molukse wijk wonen ? zeg ik volmondig JA ! Maar zou je aan mij vragen wil je in Amsterdam /West of Amsterdam /Oost willen wonen ? zeg ik volmondig NEE ! Kijk ik woon hier in Amsterdam al 55 jaar ,weet toch wel een beetje van de hoed en de rand ! Zelfs de Marokkanen beseffen dat ,toen mijn moeder haar ( grote ) huis verliet ,vroeg het Marokkaanse buurjongetje “” Wat voor mensen komen hier nu wonen ?”” Dat weet ik niet zei ik maar wat voor buren wil jij graag hebben? Nou zei hij Hollanders ! mooi he ,ook die Marokkanen beseffen ,dat die getto politiek niks is ,dit moet je niet vergelijken met zo,n klein Moluks wijkje maar gaat veel verder ,allerlei kansarmen bij elkaar .Nieuw -West en Amsterdam -Oost in 1 woord VERSCHRIKKELIJK !!!

  • R Geenen zegt:

   Vanaf dag 1 heb ik mij nooit druk gemaakt, waar ik hier in SoCal zal gaan wonen. Als vreemdeling kan je hier pas een huis kopen als je er 2 jaren woon. In de 2 jaren moet je je kredietwaardigheid tonen. In die 2 jaren periode heb ik mij volledig op de hoogte gesteld van “wie, wat, waar en hoe, om het kort vast te leggen. Ik kwam hier in juni 1981 en kocht mijn huis in januari 84. Heb zelf in de avond cursussen gevolgd hoe een huis te kopen en waar ik op moest letten. Naast wie ik komt te wonen, welke nationaliteit, oud of jong of van welk land, maakt mij niets uit. Ik weet namelijk al een poosje wat de plaatselijke wetten, plichten en rechten in Glendora waren. Ik wil rustig wonen. Blijkbaar had ik toen gelijk, want ik woon er nog steeds.
   In Nl had ik dat niet, ook niet in mijn koopwoning te Zoetermeer; vreselijke bemoeizucht.

   • Jan A. Somers zegt:

    Ik heb in mijn Nederlandse geschiedenis in achtereenvolgend drie koophuizen gewoond en in een vakantiehuis in Zeeland. Elke keer met veel voldoening! Alleen verhuisd omdat dat nuttig was. Van huis 1 naar huis 2 vanwege gezinsuitbreiding, naar een huis op fietsafstand van mijn werk en vlak bij de scholen van de kinderen. (bij uitvallende lesuren sleepten die altijd klasgenoten mee naar huis). Van huis 2 naar huis 3 vanwege komende krakkemikkigheid. Vakantiehuis verkocht vanwege krakkemikkigheid. Eigen keuzen, geen bemoeizucht van wie dan ook. Voor mijn eerste flatje was ik nog getrouwd werkstudent en had ik een hypotheek nodig.. Daar zou je tegenwoordig niet voor in aanmerking komen. Maar toen, bij de bank, was er een ‘mannetje’ die dat regelde: werkende student, met werkende vrouw, goede toekomstverwachting. Nuttig dat er iemand zich met mij bemoeide. Gelukkig studeerde ik toen civiele techniek zodat ik wist hoe een huis te kopen en waar ik op moest letten. En alle smoesjes van aannemers en makelaars te corrigeren. En in alle tekeningen beginnen met een noordpijl te tekenen.

    • R Geenen zegt:

     @@Van huis 1 naar huis 2 vanwege gezinsuitbreiding, naar een huis op fietsafstand van mijn werk en vlak bij de scholen van de kinderen. Vakantiehuis verkocht vanwege krakkemikkigheid. Voor mijn eerste flatje———?@@

     Toch een vraag. Noemt U een flatje ook een huis? Hier wordt onder een huis verstaan een vrijstaande woning met tuin er omheen. Een rijtjes huis heet hier een townhome. een koop flat is een condo en een huur flat is een apartment. Het is namelijk zo, dat bij een huis bezit u ook de muren, maar bij een flat bezit u alleen de lucht binnen de muren. Toch wel een groot verschil.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.