Indo-politici, graag samen naar de Pasar

Wat hebben hebben Mark Rutte, Thierry Baudet, Jesse Klaver, Geert Wilders en Rob Jetten met elkaar gemeen? Ze hebben Indisch bloed door de aderen stromen. Het zijn (verre) nakomelingen van Hollandse/Europese mannen, die in vroegere tijden als ambtenaar, kantoormedewerker, militair, ingenieur, planter of ondernemer naar de Oost afreisden en aldaar niet ongevoelig bleken voor het aanwezige exotisch vrouwelijk schoon.  Dagblad070 

Zie de reacties op facebook Indisch4ever.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

32 reacties op Indo-politici, graag samen naar de Pasar

 1. Loekie zegt:

  Wat kletst die Coos Versteeg uit zijn nek. Echt zo’n Hollander die even vertelt hoe het zit en hij doet dat om een gezellig sfeertje rond de TTF te forceren. Ook hij snapt het niet en heeft er de ballen verstand van.
  Ik beperk mij tot dit: “tot de eerste bekende Indo’s behoorde Sandra…”
  Sandra, geboren in 1950, werd midden jaren 60 een beetje bekend.
  Dus vanaf midden jaren 60 werden Indo’s bekend. Daarvóór waren er dus geen bekende Indo’s; die stelden toen niet veel voor.
  Hoelang bestaan Indo’s al? Een paar decennia pas? Een paar eeuwen?
  Moraal: de scoop van meneer Versteeg reikt niet verder terug dan de Blue Diamonds. Zo van: Indo’s? Ja, Tielman, sateetjes, tempo doeloe….gezellig man.
  Fuck them all!

  • Boeroeng zegt:

   Niet zo; boos, Loekie
   Sandra hoort echt wel bij die generatie indo-artiesten die het meest bekend werden in hun tijd…. en dat is de tijd die de schrijver zich herinnert.

   • R Geenen zegt:

    Ik geloof ook dat Loekie niets heeft tegen Sandra maar wel tegen die blanda schrijver van het artikel.. En vele blanda’s weten werkelijk niets van de Indo en haar geschiedenis af. Het zelfde met de politici.

  • Bert geen Indo meer zegt:

   Coos Versteeg geldt als een kenner van de geschiedenis van Indisch Den Haag en is bestuurslid van de stichting Tong Tong ( Pasar Malam ) Kijk kijk hier komt de aap ( monjet) uit de mouw ,Coos schreef dit stuk als reclame voor de Pasar Malam ,nou niks mis mee ,zonder bezoekers geen Pasar Malam en geen stichting Tong Tong en ook geen Coos Versteeg .O,k hier en daar lult ie wat uit zijn nek ,geeft toch niks ,dat doen reclame mensen ook .Het is gewoon waar dat Hollanders weinig tot geen bal weten van Indo,s maar als je nou beweert dat alle belangrijke politici Indisch bloed hebben ,trek je de aandacht van die Hollanders en daar gaat het om ! UANG UANG !!

   • R Geenen zegt:

    @@Coos Versteeg geldt als een kenner van de geschiedenis van Indisch Den Haag en is bestuurslid van de stichting Tong Tong ( Pasar Malam ) @@
    Vermoedelijk is die Versteeg in Nederland geboren. En sinds ik veel contact op Nl forums heb, ben ik er wel achter dat vele 3de en 4de generatie, geboren in Holland, heel weinig weten. Ik zie het bij mijn zus haar kleinkinderen. Die willen zelf geen contact met echte Indo’s hebben. Zijn ook geschrapt van mijn Familielijst.

    • Bert zegt:

     @Ron ,Die Coos is in 1953 geboren ,volgens mij gewoon een Hollander ,hij was ook restaurant recensent ,dus vandaar bezocht hij veel Indische restaurants en ja wat zijn echte Indo,s ? Het Indische verdwijnt langzaam maar zeker uit beeld in plaats daarvan komt het Indonesische ,behalve als de Pasar Malam er is ,zijn plotseling veel Indo,s even weer Indisch ,Ik bezoek die Pasar Malam al jaren niet meer ,die markten hier zijn zo langzamerhand ook Tropische markten geworden met Javanen ,Chinezen ,Hindoestanen etc als verkopers ,die sfeer is tropischer dan de Pasar Malam Besar ( Meer een kermis geworden ) Maar ja Die Pasar Malam Besar moet wel blijven en daarom is Coos een beetje reclame aan het maken ,dat “”Onze”” Coos geen nasibal verstand heeft van de geschiedenis van Indische Nederlanders moeten we maar op de koop toe nemen .

    • R Geenen zegt:

     @Bert: You visie geeft mij een goed beeld van de Indo poeha poeha. Eigenlijk zijn er nog maar weinig echte Indo’s in Nl. Zoals ik al eerder hier melde: Bo Keller, nadat ik een uur met hem had gesproken, zei: “Je hebt nog een echte Indische stem”. Dat doet mij goed. Voor jouw info: Ik denk Indisch, leef Indisch, schrijf Indische verhalen o.a. in het blad De Indo, repareert oude Indische foto’s, drink koffie toebroek en eet iedere dag Indisch met veel sambal.

    • e.m. zegt:

     @ Loekie zegt: 19 mei 2019 om 19:12 Dus vanaf midden jaren 60 werden Indo’s bekend. Daarvóór waren er dus geen bekende Indo’s; die stelden toen niet veel voor.@
     — Welke @Daarvóór@ beroemde Indo’s bedoelt Loekie ?

     @ Loekie zegt: 19 mei 2019 om 19:12 Hoelang bestaan Indo’s al? Een paar decennia pas? Een paar eeuwen?@
     — Coos Versteeg: “”Onder de zwoele tropenzon werd in vier eeuwen tijd menig baby van gemengd bloed verwekt. Je hebt ze die afstammen van Nederlandse, Franse, Duitse en Britse kolonisten. Ze dragen namen als Brinkhorst, Dessauvagie, Schneider en Robinson. Je hebt ze die in Nederlands-Indië opgroeiden binnen welstandige Europese families in enorme huizen met baboes en djongos in de bediening. Of als armtierige bastaard in de kampong. Maar hoe luxueus of moeizaam hun levenspad ook verliep, ze werden Indo-Europeanen – kortweg Indo’s – genoemd.
     Die etnische aanduiding, ten onrechte vaak als scheldwoord opgevat, geldt evenzeer voor alle nakomelingen die daar weer uit voortkwamen. /…/
     Er was een tijd – nog niet eens zo lang geleden – dat veel Indo’s zich schaamden voor hun afkomst; dat ze zich uitgaven voor half-Italiaans. /…/””

     — Tja, de waarheid is niet altijd leuk, maar toch klinkt het alsof Coos Versteeg er enig verstand van heeft.

     Blijft de vraag, over welke beroemde Indo’s in Nederland heer Loekie het heeft vóóór de tijd van de Andy Tielman, Anneke Grönloh, Gebr. De Wolff, Sandra Reemer dan lain lain ?

 2. Anoniem zegt:

  Rib Jetten is helemaal niet-Indisch. Wie verzint dit?

 3. Boeroeng zegt:

  De genoemde Nijholt en Schneider ( Eric en Carel Jan) .. hebben ook geen gemengde voorouders
  Adriaan van Dis heeft dat een tijdje wel gedacht, maar later kwam hij daarop terug toen hij hoorde dat zijn vader idd een Italiaanse vader had, maar binnen het huwelijk van diens moeder met Mulder, een indo.

 4. Tolol zegt:

  Het schijnt dat Mark Rutte en Thierry Baudet samen een standje hebben op de Pasar Malam Besar , ze verkopen gebakken lucht .

  • R Geenen zegt:

   Eens de achtergrond van Mark Rutte gelezen. Hij is helemaal geen Indo. Kind van 2 totoks.

   • Bert zegt:

    Ja klopt ,Rutte sr schijnt gewerkt te hebben voor de Indische bank Op & Lichter .Markje schijnt erg van Sayur Lodeh te houden ,nou dan ben je voor si Coos een Indo.

    • R Geenen zegt:

     @@Markje schijnt erg van Sayur Lodeh te houden ,nou dan ben je voor si Coos een Indo.@@
     You kidding Bert. I had een Haagse vriend op de vaart. Het was 1958. Ik was 5de wtk en Fred was assistent wtk. Toen wij met verlof gingen en naar de Zeevaartschool in Rotterdam gingen om voor een hogere rang te studeren, nam ik vaak een broodtrommel met sneetjes brood belegd met o.a. rendang, egg belado of ajam peniki. Fred kende de gerechten niet, maar rook de ingrediënten. Ik begon het met hem te delen. Daarna nam ik vaak extra belegde sneetjes voor hem mee. Hij was er gek op. Kwam wel eens bij ons tuis eten en leerde zelf Padangs eten. Maar dat maakt hem nog geen Indo, toch. Zie hem op 2 foto’s met mij samen. https://myindoworld.com/pictures/ships-engineer-on-oil-tankers/

 5. Bert zegt:

  Mooie foto,s ,ja dat soort Broodjes maak ik ook graag ,b.v sardientjes met komkommer en sambal en verder hete( veel sambal ) kippelevertjes ,uiteraard met bawang .Ja wat Coos betreft het was een goedbedoelde actie van hem om aandacht voor de Pasar Malam te verkrijgen .Die ouders van Mark Rutte waren gewoon Nederlanders volbloed ,die in Indie gewerkt hebben ,dan noemen ze je al snel koloniaal dus Indisch ,verwarrend weet het ,tegenwoordig claimt 99,99% van de Nederlanders Indisch te zijn ( We zijn populair) alleen die Turk Kuzu van DENK en Sylvana van BIJ 1 ontkennen bij hoog en laag Indisch te zijn .Een Indo is toch wat anders ,die hebben Inlands en Europees bloed .Mijn beide ouders waren Indo Belanda met de nadruk op Indo ,ik ben ook een Indo Belanda met de nadruk op Belanda ,ja je ontkomt er niet aan je wordt gewoon een Nederlander .Daarom vind ik het leuk ,dat die Amerindo,s dat Indische zo vasthouden en zich vol trots Indo blijven noemen .

  • Boeroeng zegt:

   Daarintegen, die nr 2 van Sylvana is Jazie Veldhuyzen en die claimt weer wel indo te zijn.
   Wat hij ook is.
   Ik ben niet trots op indo te zijn, of Nederlander , of Brabander, of Ajaxhater, of Ilsefan.
   Ik ben wel trots op sommige dingen die ik zelve doe . Meestal niet, maar wel soms.

   • Bert zegt:

    Wat is een Ilsefan ? Ja Jazie goede keus van Sylvana ,sta nog steeds achter mijn keuze om voor haar te stemmen bij de gemeenteraad verkiezing .

   • R Geenen zegt:

    @@Ik ben niet trots op indo te zijn@@

    Ik wel. Vooral op de Amerindo’s. Eerst bedreigd met dood en moord in Indie, dan door Indonesie er uit worden geknikkerd. Vervolgens met de nek worden aangekeken in Nederland. Uiteindelijk in Amerika slagen zonder enige steun en alles gedaan op eigen kracht en wil. Proud to be an Indo.

    • Bert krontjong zegt:

     @Boeroeng ,bedankt voor je uitleg Ilse ? Had er nog nooit van gehoord ,inderdaad goede stem ,muziek echt voor Indo,s ,maare maare ik prefereer toch Guus Becker ! Als ik even bezopen thuis kom ( Elke dag ) zet ik meteen Guus Becker op ,ben meteen nuchter .

 6. Jan A. Somers zegt:

  Die Indomania en belandafobie? Ik vind het een beetje griezelig worden. Blij dat Zeeuws meisje geen Hollandse is.

  • PLemon zegt:

   @ Ik vind het een beetje griezelig worden. 

   # Op een andere manier …als het zou verdwijnen…

   *** O ja, hier in Holland … in Indonesië, in de USA of Canada, in Australië en in Spanje … kortom overal zie je Indo’s in de wereld. Maar beseffen deze mensen wel dat ze Indischen zijn, dat ze een beetje Hollands en Indonesisch bloed hebben in hun aderen …?
   Gaat dit allemaal op den duur verdwijnen …is dit nou niet “ZONDE” beste lezers van onze Adinda website? Het verdwijnt misschien niet, maar het filtert en stroomt door één trechter en het komt aan de andere kant uit als een heel ander soort Indo … kan ook niet anders hoor…… als het maar niet verzwegen zal worden … Zo zie je maar lieve lezers van Stichting Adinda website, zonder dat je weet zal straks in de toekomst een nieuwe Nederlander worden geboren met een heel ander soort identiteit …een beetje Hollands, een beetje Indisch, een beetje Moluks, een beetje Chinees, een beetje Turks, een beetje Surinaams enz. enz. … en mijn vraag is weer, zal in de toekomst de Indo verdwijnen?

   Hoe zal deze nieuwe Nederlander of Nederlandse genoemd worden?
   Heus lieve mensen nu het nog even kan … probeer het “Indisch zijn” te bewaren, leg het even uit aan je kinderen en kleinkinderen, het is toch leuk om te kunnen zeggen: “Ik ben een echte Indo!”
   Ed Brodie
   http://www.stichtingadinda.nl/content/zijn-er-straks-geen-indische-mensen-meer

   • R Geenen zegt:

    @@Heus lieve mensen nu het nog even kan … probeer het “Indisch zijn” te bewaren, leg het even uit aan je kinderen en kleinkinderen, het is toch leuk om te kunnen zeggen: “Ik ben een echte Indo!”@@
    En dat is precies wat al jaren gebeurd, meer dan 50 jaren, met het maandelijks uitbrengen van het blad “De Indo”. Dit orgaan wordt door Indo’s, die in 18 verschillende landen wonen, gelezen. Daarbij is een abonnement ook veel goedkoper dan bv De Moesson.

 7. Bert zegt:

  Prachtig stuk Pak lemon ,trouwens over Pak Lemon ,ik kan weleens hard uit de hoek komen maar never en never tegen Pak Lemon ,sommigen op dit blog schamen zich niet om deze eerbiedwaardige man aan te vallen ,laat ze dood vallen ! Tja wat is een Indo ? ten eerste GASTVRIJHEID ten tweede BELEEFDHEID ,ten Derde ( Minder leuk ) snel BELEDIGD ! TJa ik zit ook zo in elkaar ,ben zeer gastvrij en ook wel beleefd maar oh zo snel op mijn pik getrapt en wordt dan gewelddadig ,ach ik moet maar eens naar een psychiater gaan !

  • R Geenen zegt:

   @@Bert: ach ik moet maar eens naar een psychiater gaan !@@

   En als je bij psychiater komt, zal die zeggen: Je bent een Indo, valt niets te veranderen. Ga maar naar huis!

  • PLemon zegt:

   @ laat ze dood vallen !

   # Adoeh…Hr Bert, terimah kasi maar dacht dat het wel meeviel. En anders pept het de discussie wel op en hoe scherper de toon des te meer ieders visie op de feiten boven water kunnen komen.

  • e.m. zegt:

   @Bert zegt: 20 mei 2019 om 20:17 maar never en never tegen Pak Lemon@

   — Hear . . . Hear !!!

 8. Bert zegt:

  Ach ja Ron ,toen ik voor het eerst naar Indonesie ging ,had ik pas door waar al die vreemde trekjes in mij vandaan kwamen ,zoals die liefde voor bergen ,ja mijn oma was een Soendanese ,dus uit Bandung en omgeving en ook dat altijd een lichtje aanhebben bij het slapen ook typisch Indonesisch en dan dat sluimerend gevoel in de onderbuik ,je kan me beledigen maar ga niet te ver ,want ik wordt helemaal matagelap ,maar ook gastvrijheid en beleefdheid en ingetogen zijn ,ach toch ook mooie eigenschappen ,heb ik dan ook Hollandse eigenschappen ? Ja zeker ,ik kan zo bot zijn als maar wat en ben recht voor je raap ,toch leuk om Indo te zijn ,je hebt diverse karakter trekken van verschillende volkeren .( De goede en de slechte ))

  • R Geenen zegt:

   Klopt allemaal wat betreft Indo trekken, want die erf je. Ik ook. Alleen al het feit dat ik iedere dag sambal/rawit eet zegt genoeg dat ik van West Sumatra komt. En de Nl Geenen waren altijd al vrij direct in commentaren. De franse Chevalier waren echte wijndrinkers; ik ook.

  • R Geenen zegt:

   @Bert.
   Ik vergeet iets bij mijn antwoord aan jouw. Namelijk hoe dicht woon je met en op elkaar elkaar en de karakter trek van de Hollander; bot en recht voor zijn raap.
   Terug denkend heb ik bovenstaande ervaringen ook in Nl opgedaan. Ben ook een paar keren giftig uitgevallen. Maar een Amerikaan in Californie heeft niet de bot en recht voor zijn raap eigenschappen. Misschien een enkeling, maar nooit ervaren. Daarnaast wonen we niet op elkaars lip. Ik ben hier ook nooit echt kwaad geweest of geworden. Wat dat betreft is het leven hier ook een stuk beter voor hart en hersenen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.