Impressie Tracing Your Roots 2 maart


Prachtige impressie gemaakt door Armando Ello van de eerste Tracing Your Roots middag op zaterdag 2 maart 2019. Jongeren (15 – 35 jaar) met Indisch-Molukse wortels gaan op zoek naar hun familiegeschiedenis en naar de verborgen geschiedenissen die daarin besloten liggen.   Stichting Zieraad

Onze interesse voor onze Indische roots begon veel eerder dan deze droom en werd al op jonge leeftijd gewekt. Ik herinner mij hoe ik vroeger regelmatig met onze oudtante in de keuken stond om tjendol te maken en lemper te eten. Mijn broer Max koestert herinneringen aan de jaarlijkse kumpulans met de familie. Aanvankelijk werden deze kumpulans door de oudtantes georganiseerd, maar na hun overlijden van deze tantes zetten hun kinderen deze traditie voort. Tijdens deze get-togethers werden herinneringen uitgewisseld en familiegerechten bijeengebracht.  Boekoe Banda: gebundelde familierecepten 

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

20 reacties op Impressie Tracing Your Roots 2 maart

 1. R Geenen zegt:

  Wel een wat bizarre vorm van het nederlands: “Impressie Tracing your roots” en onder familie evenement lees ik ook het volgende: “Black History Familie Dag – under construction”
  Een nieuwe vorm van talen kennis?

 2. Bert zegt:

  @Ron ,weet je welke taal er het meest gesproken wordt ter wereld ,Chinees? Portugees ? Engels ? Nee hoor geen van drie ,de meest gesproken taal ter wereld is bad English oftewel slecht Engels .Een Engelsman of Amerikaan die in Nederland het Nederlands wilt leren is kansloos ,een Nederlander grijpt elke kans waar om zijn /haar kennis van het Engels te demonstreren .Nou nog altijd beter dan die Walen in Belgie ,die vertikken het om een andere taal dan Frans te spreken ,zo wie zo erg die luitjes uit Frankrijk en Italie ,hun eigen taal is heilig .Wat de Nederlander betreft ( vooral de jongeren) mag het Nederlands afgeschaft worden en het Engels er de plaats van innemen .

  • R Geenen zegt:

   Als dat zo is, vraag ik mij toch wel af, wat er in die hoofden van de Indo Nederlanders aan het draaien is. Zelf de Indo’s in CA hoor ik hun dat nooit doen. Er wordt of Amerikaans gesproken of Nederlands. Geen maleis of Indonesisch. Thuis spreek ik met mijn vrouw alleen Nederlands. Daar zijn wij tezamen mee opgegroeid. Heb net telefonisch kontakt gehad met een neef Chevalier, die normaal in Florida woont, maar op het ogenblik in west Afrika werkt. Wij hebben ruim een half uur in het Nederlands gesproken. Ik begrijp de mensen in Nederland niet. Wat willen ze er mee bereiken?

   • Boeroeng zegt:

    Ron,
    Bert had het over Nederlandse jongeren. Niet over indojongeren speciaal.
    En Bert overdreef wat gekscherend dat Nederlandse jongeren het Nederlands willen afschaffen.

    • R Geenen zegt:

     Ik maakte eerst een opmerking over de website Sierraad, dat die heette. En daar hadden ze (Indo) een bizarre methode van het bouwen van de site. En ik vermoede dat Bert daarop en op mijn opmerking reageerde. Ik zou zeggen, lees nog eens Bert opmerking aan mij.

 3. PLemon zegt:

  @ de meest gesproken taal ter wereld is bad English oftewel slecht Engels*** Dunglish: when languages collide

  # Hier heet het ‘Dunglish’… Trainer van Gaal als voorbeeld.

  ***“Make that the cat wise”, “I fok horses”, “My will is wet” and “I’d like a chocolate rape”: when Dutch and English collide, a lot can go wrong.

  Geschreven door: Laura van Gelder
  English is on the rise at Dutch universities – and so are student complaints about the incomprehensibility of their professors. Dunglish is a growing annoyance at universities, the Volkskrant reported on Tuesday.

  Students don’t seem to have a lot of sympathy for the Dutchisms committed by their teachers. But let’s be honest: the unhappy marriage between Dutch and English can be quite amusing at times. Here are some examples of Dunglish at its finest.

  “I hate you welcome”
  Dutch: “Ik heet u welkom”
  Meaning: “I welcome you”

  “This theory is totally grabbed from the sky”
  Dutch: “Deze theorie is totaal uit de lucht gegrepen”
  Meaning: “This theory is completely unfounded”
  https://universonline.nl/2016/09/29/dunglish-languages-collide

  • Jan A. Somers zegt:

   De minister begint het nu ook niet leuk meer vinden. Engels als lokmiddel voor fors betalende buitenlandse studenten. Hier op I4E patsen met pasarmaleis, met een tikkeltje BI.

 4. Tolol zegt:

  Nou ja ,I,d like a chocolade rape ,klinkt nog altijd beter dan I,d like to rape a chocalade .

 5. Tolol zegt:

  Wat ik wel heel erg leuk vind ,zijn die liedjes waarin naadloos overgegaan wordt van de ene taal naar de andere zoals het combineren van het Engels ,Nederlands en het Maleis ( Vroegere pasarmaleis) Die Indo zangers zijn hier erg bedreven in .

 6. Tolol zegt:

  Voorbeeldje : Waarom huil je toch ,Nona Manis .Saya ingat selalu padamu .Droog je tranen maar Nona Manis .Shall i come back again to you .Ook mooi zijn die krontjong asli “” Lief Java”” van Guus Becker ,toen ik Guus Becker voor het eerst hoorde zingen ,kreeg ik zowat een hart attaque ,dacht dat mijn huis instortte ,wat een hoge stem heeft die man maar na een tijdje ga je het mooi vinden .

 7. Tolol zegt:

  Ja dank u wel Jan Tokkel ,het mooie van deze krontjong dus Maleis met Nederlands vermengd is dat het ook meteen laat zien wat de Indo was ,een persoon uit 2 werelden Azie en Europa ,ik zeg expres niet Indonesie en Nederland want veel Indo,s hebben ook Chinees bloed zoals een goede kennis van mijn ouders : vader Hollands ( Janssen) en moeder Chinees ,hij zei altijd ik heet Jan-Sen en dat Europees bloed kwam ook vaak van andere landen in Europa veel Duitsland maar ook uit Frankrijk en Belgie .Beste omschrijving van de Indo is toch wel het woord orang campur .en dat zie je ook in de muziek terug de 2 talen door elkaar gezongen ,trouwens Dat Maleis ( Later BI ) is wel degelijk een melodieuze taal ,Andy Tielman zong veel in het Maleis en die Duitsers vonden het prachtig ,al snapten ze er de ballen van !

  • Hans Boers zegt:

   Nou meneer Tolol, dank voor uw response. En omdat u zo genoeglijk kunt genieten van de keroncong, dan hierbij speciaal voor u gezongen door een Noni Belanda met een echt keurig net nederlands accent en geen bruine ogen maar hemelsblauw…. Geintje Bert, mag wel toch? En sorry, ik weet niet hoe ze heet, ze schijnt geen naam te hebben…. https://youtu.be/QozxT3nj9ms

   • Anoniem zegt:

    @ ik weet niet hoe ze heet, ze schijnt geen naam te hebben…

    #geintje zeker…bekender dan bekend.:)

    ***Maria (Mary) Servaes-Bey (Leiden, 5 augustus 1919 – Horn, 23 oktober 1998) was een Nederlands zangeres. Zij vertolkte onder de artiestennaam Zangeres Zonder Naam decennialang het Nederlandse levenslied, hetgeen haar de bijnaam ‘Koningin van het Levenslied’ opleverde. (WIKI)

    • Hans Boers zegt:

     Ik denk dat anoniem meneer Lemon is…. Dank, maar natuurlijk was het een geintje…En van Mary’s kant was het ook een geintje om het te zingen en vooral met die correcte Nederlandse uitspraak van Tééérang bulan 🙂 Gelukkig maakte Mary er geen terong belanda (= egplant) van…

  • Bert zegt:

   Ben natuurlijk de Belanda hitam vergeten ,afstammelingen van Afrikaanse soldaten ,die ook dapper gevochten hebben voor Nederland en zijn koloniale rijk mijn excuses aan hun afstammelingen ,OOK ZIJ BEHOREN TOT DE INDISCHE NEDERLANDERS ! en natuurlijk ook de totoks met liefde voor Indie ,ook zij behoren tot de Indische Nederlanders ! Als ik een groep vergeten ben hoor ik het wel .

   • R Geenen zegt:

    @@Als ik een groep vergeten ben hoor ik het wel .@@

    Ik weet niet of je de volgende groepen al heb benoemd: Belgen, Fransen, en vooral de Portugezen.
    Ook nog Duitsers en Oostenrijkers.

 8. Bert zegt:

  Ha ha ha ,lig in een deuk ,ja die zangeres had geen naam maar wel een stem ,zangeres zonder naam boleh maar zangeres zonder stem ? tidak boleh ,toch dapper van haar ,het is hetzelfde als Guus Becker in de Friese taal gaat zingen ,liggen die Friesen ook in het katzwijm of Leo Spel en George de Fretes gaan op de Limburgse toer of nog erger ze doen het Amsterdamse accent van Andre Hazes na ,wordt geheid een wereldhit in Mokum want Amsterdammers kunnen een geintje wel waarderen .alles verder goed Hans ? gewoon doorgaan met ademhalen ,zit nog steeds op Imexbo maar sinds je geschreven hebt “” Als u niet kunt lezen ,wat doet u dan op deze site ?”” Kom ik wat minder ,voel me toch aangesproken ( Ha ha )

  • Hans Boers zegt:

   Ok Bert, dus je leest wel degelijk, zelfs die piepkleine lettertjes hahaha.

   PF trouwens met die 11 (vandaag min 1) rood-wit uiniformen op het veld. Huh, rood-wit? Ze hebben toch geen binding met die voormalige kolonie, die ook iets van rood-wit hebben wapperen.??

 9. Bert zegt:

  Nog sterker Hans ,Ik lees ALLEEN de kleine lettertjes ,ben van nature dyslectisch ( Betul) ,deed het daarom ook niet erg goed op school ,ja een baan bij Elsevier zag ik niet zitten en een andere fatsoenlijke baan zat er ook niet in ,ben dus maar kroegbaas geworden ,ik dacht bij mezelf ,ik zit zo vaak in een kroeg ,kan er beter zelf 1 beginnen ! Wat Ajax betreft ben niet echt een aanhanger van hun ,eerder van FAIENOORD ,ja dat merah putih ,volgens mij hebben ze zeker een binding met die voormalige kolonie ,de beste Molukkers speelden voor hun en ook veel Indische jongens w.o Heitinga ,Turpijn ,Eltingh en nog veel meer ,tophit in de Ajaxkantine is het Indonesia Rajah ,die gekken verstaan het toch niet maar het klinkt mooi ,is ook meteen tot Ajax volkslied gebombardeerd .Nou verwijten die Ajacieden dat Indonesie zowel hun clubkleuren alsmede hun clublied heeft gestolen ,president Jokowi heeft er nu al buikpijn van ,want dit gaat de Republik Indonesia verliezen !!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.