De Weduwe van Indië : Goldman-van Renesse van Duivenbode

 

Mensen die terugkeerden uit Indië vestigden zich in Den Haag.
Ook veel Indische mensen die in Nederland gingen wonen  kozen voor deze stad en overleden er.  Dat is te zien aan de grafstenen. Bijvoorbeeld deze foto van de begraafplaats
 Nieuw Eykenduynen te Den Haag.
Zoek naar foto’s en namen .

 

Agatha van Renesse van Duivenbode (1896 Menado-1972 Den Haag) verloor in 1932 haar oudste kind Sidonia, een kleuter van 5 jaar. De 3 zoons overleefden haar. Agatha had 11 broers en zusters, die allen geboren werden vóór het huwelijk in 1908 van hun ouders Sidonia Catharina Engelen en Maarten Dirk van Renesse van Duivenbode, eigenaar van een steenkooltransportbedrijf  te Kema bij Menado.  7 van die 11 overleden voor haar tijd .
De burgerlijke stand meldde geen kinderen Engelen geboren te Kema of Menado, en gelijkstellingslijsten kennen wel de naam Engelen uit Menado van tussen 1903 en 1919. O.a. Hendrik Wladimir.
Daarom is te vermoeden dat Sidonia Engelen van gemengde afkomst was.
De overgrootvader van Agatha was Maarten Dirk van Duivenbode, geboren in 1804 te Ternate , reder, handelaar in vogelveren en natuurhistorische specimens , tevens  honorair gezagsdrager op Ternate . Hij en zijn zoons hielpen natuuronderzoeker Alfred Wallace. Die een aantal ontdekte vogels vernoemde naar iemand uit de familie van Duivenbode. Hij beschreef dat Maarten Dirk erg rijk was en tientallen slaven bezat.
In 1861 liet Maarten Dirk de achternaam  wijzigen in van Renesse van Duivenbode. Zijn oma van Renesse, beviel in Ternate van zijn moeder, later gehuwd met  de koopman Dirk van Duivenbode, komend uit Katwijk aan Zee.

Agatha huwde in 1926 met Victor Hugo Goldman, die bij de staatsspoorwegen werkte en in 1943 te Soerabaja overleed. Of hij overleed in internering is niet bekend.
In het graf werden twee zonen van Agatha bijgezet.
Johan Willem Gerard, geboren 1931 in Soerabaja, overleden in 2000 te Den Haag.
Hij was de oprichter van Technisch Handelsbureau Epe-Goldman B.V., een bedrijf wat nog bestaat.
De tweede zoon was Jan Hugo Rudolf (1933-2002), employé  United Airlines te Los Angeles.
De stamvader Johan Christiaan Goldman, in Dresden luthers gedoopt,    kwam als soldaat in 1785 in Indië aan en stapte over naar een civiele functie in de VOC. Onder het Indisch gouvernement bleef hij ambtenaar en was met zijn pensioen in 1838 vice-president van de Raad van Indië . In 1838 werd hij en zijn nazaten in de adelstand verheven.

Dit bericht werd geplaatst in Weduwe. Bookmark de permalink .

5 reacties op De Weduwe van Indië : Goldman-van Renesse van Duivenbode

 1. Indisch4ever zegt:

  Er is een mooi verhaal over het ontstaan van de naam van Duivenbode van deze familie uit Katwijk
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_Cornelisz._van_Duyvenbode

  • T. van Renesse zegt:

   trouwens slaven keuren wij niet goe duiteraard ook is er een beroemde componiste genaamd Catharina van Rennes zijn heet eigenlijk van Renesse omdat er in rond 1600 de naam verkeerd genoteerd is zij was de leraares van koningin Juliana

 2. Bert zegt:

  Ik klikte op foto,s en namen en ging daarna naar de Naamindex en voerde een naam in ,ik kreeg toen een foto te zien van het graf van een familielid ,in hun gezin had een grote tragedie plaats gevonden maar het fijne wist ik er niet van .In dat gezin waren 2 doodgeboren kinderen ,wiens naam op het graf waren gebeiteld ,pas toen realiseerde ik mij dat die 2 doodgeboren kinderen neef en nicht van mij waren ( Ik ben expres zo onduidelijk mogelijk om de nog levende familie leden niet te kwetsen ) Als je goed naar opschriften op graven kijkt kun je er veel conclusies uit trekken .

  • Jan A. Somers zegt:

   Vanwege mijn werk bij TNO (en vrijwilligerswerk voor de kerk) kwam ik vaak op begraafplaatsen, en nam dan meteen mijn Zeeuws meisje mee, die ook interesse heeft voor teksten op begraafplaatsen. Op veel zerken is met begrijpend lezen een familiedrama te ontwarren. De ellende van de wereld.

 3. T.van Renesse zegt:

  wij zijn familie van de familie van renesse ook wel van rennes zijn hier personen die zo heten ern is een elisabeth van nassau dilleman die met een van renesse ging weten jullie dat de familie behoord toy de hoge adel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.