4 april Survivor Junyo Maru en Pakan Baroe

4 april 2019 14:00 – 17:00 in Kumpulan Bronbeek

Een bijzondere middag in de Kumpulan Bronbeek, over de Japanse hellships in de Tweede Wereldoorlog. Dat waren vrachtschepen met dwangarbeiders en krijgsgevangenen die naar werkkampen in de Indonesische Archipel werden vervoerd. Met voordrachten en verhalen van o.a. Aarnout Loudon, Heiko Roelfsema, Nicola Meinders en Adriaan van Dis.

De Junyo Maru, met 6520 opvarenden, werd op 18 september 1944 door een Engelse duikboot getorpedeerd. 5640 opvarenden kwamen om.
Willem Punt kon zich van het schip redden, maar werd alsnog door Japanners uit zee opgepikt en vervolgens tewerkgesteld aan de Pakan Baroe-spoorlijn op Sumatra.
Zijn klein-schoondochter Nicola Meinders heeft zijn ervaringen opgetekend, aangevuld en feiten gecheckt. Ze heeft vijf jaar, in haar vrije tijd, aan het boek gewerkt: ‘Survivor Junyo Maru en Pakan Baroe’. Vorig jaar werd het boek gelanceerd in aanwezigheid van toenmalig minister van Defensie Janine Hennis-Plasschaert. Dat was op landgoed Bronbeek, bij de jaarlijkse herdenking van de slachtoffers van de Japanse zeetransporten. Willem Punt is een trouwe bezoeker.

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

9 reacties op 4 april Survivor Junyo Maru en Pakan Baroe

 1. Boeroeng zegt:

  Herdenking zeetransporten, een aantal jaren terug
  Het zal wel dat niemand die interessante figuur links midboven herkent?

 2. Tolol zegt:

  Die interessante figuur 2e van Links ? Zo te zien zonder bril en met een biertje op ,zou ik zeggen ,dat is waarschijnlijk Mohamed Mataglap ,de bekende Jihad terrorist maar wacht effe bril opzetten ,koffie erbij ,loh het is si Boeroeng !

  • Boeroeng zegt:

   Misschien is hij mijn evil twinbrother ?
   Op die dag heb ik Willem Punt nog even ontmoet.
   Nou ja… hij ontmoette het groepje waar ik bij stond.
   Was vermoeid en een dochter haalde hem op met de auto.
   Ergen in de documentairefilm staat mijn naam…

   Het is 2016. Sandra Reemer en Gerdi Verbeet ( 4 en 5 meicomité)waren sprekers . Nicole Bruininga die naast Willem Punt staat op deze foto was ook een spreker.
   Mijn vader zat op een van de hellships die een eigen naambordje heeft bij het monument

 3. R Geenen zegt:

  Herdenking is toch eind februari.

 4. Tolol zegt:

  Toch is dit een mooie foto ,met een beetje fantasie kun je er een verhaal bij vertellen b.v deze : Rechts op de foto staat een trotse Waringin daaronder duduk duduk dua katjongs wel blond maar o.k ,achter hun een verliefd stelletje “” Saya cinta padamu “” of zoiets lispelt de verliefde pelopper ,ook achter die Waringin staat knielt meer de bekende voyeur “” Vieze Gerrit “” die fotografeert alles om die verliefde pelopper later te chanteren .Daar weer achter staat het fraaie paleis van de G.G. ,volgens Robert uit Amerika Serikat staat dat voor Goed Gek ,nou zo gek ben je niet als je in zo,n prachtig paleis woont of is het een sociale huurwoning ? Die 2 rijen mensen ,die daar zitten ,wachten op de bis kilat ( snelle bus ) maar zo snel is die bus niet vandaag ,eerder pelang pelang .Helemaal vooraan staat een mooie jongedame met haar opa ,ze hebben net samen een bloemetje neergelegd bij een monument .2e van links staat de bekende terrorist Mohamed Matagelap ,hij wil een terreur daad uitvoeren maar durft toch niet echt ,beetje takut want Generaal Berenschot staat al klaar met zijn klewang ,ja die man in het groen .Die mooie dame in putih is natuurlijk prinses Maxima incognito ( ze is dol op herdenkingen ) haar man ,toen nog prins moet niets hier van weten en zit zich te bezatten in Toko Oen .( Hun leuze “” Bij Toko Oen is van alles te Doen !”” )

  • Jan A. Somers zegt:

   Wij van I4E snappen u, en halen onze schouders op. Maar er zijn belanghebbenden die hormat brengen aan hun slachtoffers. In de Indische wereld gebeurt dat niet vaak. Maar zij doen het, en we moeten trots en dankbaar zijn op deze mensen, die dat nog doen. Misschien ook een beetje namens u.

 5. J.H. Vergouw zegt:

  Geweldig naar maar ook zeer interessant gebeuren. Het boek dat de schoondochter van Willem Punt geschreven heeft met medewerking vooral van Heiko Roelfsema e.a. hebben wij reeds in bezit. Heel duidelijk en begrijpend geschreven met mooi fotowerk.
  De herdenkingen van de Japanse Zeemansgraven/Hellships in Arnhem maken wij jaarlijks altijd mee daar de Vader van.mijn echtgenote als vermist is opgegeven na de ondergang van de Junyo Maru. Wij volgen dan ook alles hieromtrent en hebben inmiddels een groot dosier hieromtrent aangelegd.
  We gaan hier mee door !!

 6. Arthur Olive zegt:

  Ik wacht nog steeds op de video “Hell Ships naar Japan” die gemaakt zou worden dacht ik.

  • Boeroeng zegt:

   Er waren voldoende shots, maar er was geen budget voor die derde film.
   Omroepen en anders sponsors hadden geen interesse.
   Dat was het laatste bericht in 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.