De Weduwe van Indië: Rugebregt


Rechts:
Johannes Karel Ferdinand Rugebregt.

Onderstaande scan en foto uit de Indische Navorscher 2006

Mensen die terugkeerden uit Indië vestigden zich in Den Haag.
Ook veel Indische mensen die in Nederland gingen wonen  kozen voor deze stad en overleden er.  Dat is te zien aan de grafstenen. Bijvoorbeeld deze foto van de begraafplaats Nieuw Eykenduynen te Den Haag
.  Zoek naar foto’s en namen .


Johannis Karel Ferdinand was de zoon van vaccinateur te Haroekoe Joseph Carolus Ferdinand Rugebregt en Johanna Adriana Herman. Joseph heeft in 1898 een genealogie Rugebregt opgesteld en kwam tot de voorvader Jan Rugebregt, geb. Osterburg, Saksen-Anhalt,  omstr. 1697, die  21 dec. 1721 als VOC-soldaat met het schip “Prattenburg” naar Indië afvaart. Hij was ingeschreven in de VOC-kamer Amsterdam het schip vertrok vanaf Texel.  Jan werd geplaatst op Fort Amsterdam te Hila, Ambon.

1911 Ambon:  Johanna Adriana Herman, weduwe Rugebregt met 3 zonen. Johannis in het midden. Haar ouders waren Johan Herman en Rachel Willem die in 1865 te Ambon huwden voor de Europese Burgerlijke Stand.
Dat betekende dat vader Johan Herman als Europeaan stond ingeschreven .  Ook zijn overleden 1872 te Ambon werd genoteerd door de Burgerlijke Stand.  Niet het overlijden van moeder Rachel Willem.  Vermoedelijk was zij een Ambonese vrouw.
De foto is ook uit de Indische Navorscher 2006.

Dit bericht werd geplaatst in Weduwe. Bookmark de permalink .

6 reacties op De Weduwe van Indië: Rugebregt

 1. Arthur Olive zegt:

  Ik geloof dat de begraafplaats Nieuw Eykenduynen alleen de namen vermeld van de graven die nog niet opgedoekt zijn. Als de rente niet meer wordt betaald dan heeft het geen zin om foto’s en namen op te zoeken.

  • Indisch4ever zegt:

   Deze foto’s met lijsten staan niet op de website van Nieuw Eykenduynen.
   Ik vermoed dat iemand foto’s maakte op de begraafplaats en die gaf aan online.begraafplaatsen.nl Wel of niet in samenwerking met Nieuw Eykenduynen.
   Het lijkt ook alsof er vele namen en vele zerken niet vermeld zijn.
   Het aantal namen vind ik maar weinig

 2. Ferry Geuther zegt:

  Mijn vader heeft over de belevenissen in zijn jeugd veel opgeschreven. Hij noemt daarin een jongen genaamd Rugebrecht die (in 1929) vertelde over zijn goede opvoeding en opleiding bij Pa van der Steur. Dat was voor mijn opa de reden om mijn vader (toen 8 jaar oud) en zijn broertje (6 jaar oud) vanuit Batavia bij Pa van der Steur in Magelang onder te brengen. Hoewel de naam met “ch” gespeld was is er misschien een link met de Rugebregt in dit topic.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.