Handgeschreven gedichten ontdekt van Hirohito 

Schaamte over de rol van Japan in de Tweede Wereldoorlog is een terugkerend thema in 252 gedichten van de vroegere Japanse keizer Hirohito die onlangs boven water zijn gekomen. De vondst is een paar dagen voor zijn dertigste sterfdag naar buiten gebracht door de Japanse krant Asahi Shimbun. NOS

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

11 reacties op Handgeschreven gedichten ontdekt van Hirohito 

 1. Leo Grollé. zegt:

  Ben er dagelijks nog mee bezig over drie en een halfjaar Jappenkamp.

  • Ronny Geenen zegt:

   Ja, en die schaamte van die japanse keizer zegt mij ook niet veel. Want de mensen die een vergoeding in japkamp hebben gekregen bestond uit een eenmalige bedrag van f385. Mijn moeder noemde dat een fooi.(overeenkomst 1956 Stikker-Joshida)

   • Arthur Olive zegt:

    Ik weet het niet zeker maar die eenmalige uitkering van f385, werd dat niet Smartengeld genoemd?

    • Ronny Geenen zegt:

     Smartengeld? Best mogelijk. Mijn moeder was erg boos over dat bedrag, want mijn vader was met ander mannen van de Ombilin mijn maandenlang gemarteld geworden. In een schrijven terug schreef mijn moeder een bedankje voor de Jodenfooi.

    • P.Lemon zegt:

     @ een vergoeding in japkamp hebben gekregen bestond uit een eenmalige bedrag van f385.

     *** Pas toen de inkt van het vredesverdrag van San Francisco was opgedroogd, begon ook Nederland –mede onder druk van de publieke opinie– zich te roeren. Er moest en zou toch meer geld uit Japan komen voor de slachtoffers uit Indië. Minister van Buitenlandse Zaken Stikker toog alsnog naar Japan om die boodschap over te brengen. Er volgden vijf jaren van ”ijzige vrede” tussen de twee, want Japan was vooralsnog niet van plan om nog eens over de brug te komen.

     Alleen met behulp van een enorme koehandel van Nederlandse kant kwam er uiteindelijk toch een akkoord. Door af en toe een Japanse oorlogsmisdadiger vrij te laten (!) wist Den Haag Tokio over de streep te krijgen. In 1956 werd het Stikker-Yoshida-akkoord getekend: Japan betaalde 38 miljoen gulden, 285 gulden voor iedere krijgsgevangene en 315 gulden voor burgergeïnterneerden.

     Verrassing
     „Japan was niet verplicht tot die betaling”, zegt Van Poelgeest, „het had al veel geld, ook aan omringende Aziatische landen, toegezegd. „Het was echt een gebaar van goede wil – zij het mede onder druk van Washington.” Met de ‘achterafdeal’ tussen Den Haag en Tokio waren de Nederlandse slachtoffers uiteindelijk beter af, voegt Van Poelgeest eraan toe. „Waren hun eisen via San Francisco ingebracht, dan zou hun claim óf zijn afgewezen, óf drastisch zijn verlaagd.” Het Stikker-Yoshida-akkoord kreeg in Nederland overigens nauwelijks aandacht. Nederlanders uit Indië waren volledig verrast toen ze in ’56 –rond 5 december nog wel– plots zo’n 300 gulden op hun rekening zagen staan.
     https://www.rd.nl/oud/bui/990814bui16.html

    • Ronny Geenen zegt:

     @ Heer Somers: Waar komt die f. 285 vandaan?

     Zie het volgende:
     In I4E, 5 Feb, 2011, Wegens buitensporig leed
     Vier jaar later, in 1960, was aan 90 duizend ex-burgergeïnterneerden ieder fl. 415,- uitgekeerd en was het Japanse geld op. Omdat op dat moment nog steeds aanvragen werden ingediend, besloot de Nederlandse overheid uit coulance-overwegingen de regeling niet te sluiten maar te gaan betalen uit eigen middelen. En dáár, u leest het goed, is nooit verandering in gekomen.
     Lees ook:
     http://www.svjappenkamp.nl/archief/2002/eigen-kost-en-inwoning.html
     Op de website van SAIP staat het volgende:
     https://www.saip.nl/nl/content/pages/japanse-uitkering.aspx
     https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-26666-1.html
     Weer een ander getal: d. Compensatie interneringen
     Volkenrechtelijk is de kwestie van schadevergoeding met Japan afgedaan met het Vredesverdrag van San Francisco, de daarop volgende briefwisseling tussen de ministers van BZ Stikker en Yoshida en een protocol van 1956. Per krijgsgevangene is destijds NLD 264 uitgekeerd, per burgergeïnterneerde NLG 415. Met deze schadevergoeding heeft de Nederlandse Staat officieel van iedere verdere vorm van schadevergoeding afgezien. Dit neemt niet weg dat de Nederlandse overheid haar onderdanen als particulieren morele steun verleent bij het verkrijgen van herstel voor de geleden schade, materiaal en immaterieel. Een belangrijke impuls voor hun organisaties vormde de schadevergoeding van $ 20 000 die de Amerikaanse overheid uiteindelijk eind jaren ’80 uitkeerde ter compensatie van het leed van de Japanners die tijdens de oorlog in de VS werden geïnterneerd.

     Mijn moeder kreeg het volgende schrijven, gedateerd 10 september 1957:
     Ministerie van Buitenlandse Zaken – Directie Overgangszaken Indonesie
     Bureau japanse uitkeringen – Hooftskade 1 – Den Haag

     Hiermede deel ik U mede, dat na verificatie van de op hem betrekking hebbende vragenlijst is komen vast te staan, dat wijlen Uw echtgenoot E. Geenen recht zou hebben gehad op een uitkering uit hoofde van de tussen Nederland en Japan gesloten overeenkomst betreffende uitkeringen aan ex-burgergeïnterneerden in Azie, waarvan het bedrag is vastgesteld op f.385.–. Thans komt bedoelde uitkering toe aan zijn rechtverkrijgenden.
     Enz, enz
     Ondertekend Namens het Hoofd van de Afdeling Alegemene en Administratieve Zaken der Directie:
     Het Hoofd van het Bureau Japanse Uitkeringen.
     Na alle bovenstaande schrijven heb ik SAIP uitleg gevraagd waarom alleen mijn vader in aanmerking kwam en moeder en 4 kinderen, die ook een 3 ½ jaar in jappenkampen zijn geïnterneerd, niets van die uitkering hebben gezien. Dat is ongeveer een 3 maanden geleden en tot op heden nog geen antwoord, die ze wel beloofd hebben.

 2. Wouter zegt:

  Mijn moeder kreeg nog geen 50 gulden omdat haar broer overleden is in een Japanse mijn waar hij als krijgsgevangene werken moest. Nu mijn moeder is overleden hebben we een deel van haar as uitgestrooid op de erebegraafplaats waar haar broer/mijn oom ook ligt in Jakarta.
  Ik heb alle papieren maar verbrand want ik wil door! Op naar een vrolijke toekomst zoals mam zei.

 3. willem zegt:

  mijn vader kregg zijn KNIL soldij van FL 69 of 79 in 1956. Ik bofte. mocht die fooi hebben.

 4. willem zegt:

  Wim Kan over bezoek Keizer aan Koninklijke Huis en Nederland heeft keihard gestreden om dit bezoek tegen te houden. Helaas


  • Jan A.Somers zegt:

   Maar hij incasseerde wel de Japanse beloningen voor zijn optreden in de interneringskampen. Zowel op Java als in Birma. En was kwaad als die beloningen uitbleven als hij door ziekte niet kon optreden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.