De weduwe van Indië: de Calonne

Bron van de foto, zoek meer.
Mensen die terugkeerden uit Indië vestigden zich in Den Haag.
Ook veel Indische mensen die in Nederland gingen wonen  kozen voor deze stad en overleden er.  Dat is te zien aan de grafstenen. Bijvoorbeeld deze foto van de begraafplaats Nieuw Eykenduynen te Den Haag
.Zoek naar foto’s en namen .

Graftekst:

Hier rust onze tante Adeline Elisabeth
de Calonne
geboren te Djakarta 9 juli 1883
overleden te Den Haag 4 april 1965

Adeline de Calonne was het jongste kind uit een gezin van 11 kinderen. Een aantal kinderen overleden voor haar geboorte of daarna ,maar dan nog jong.
Adeline (foto, 2de van l) was het laatst overgebleven kind .  Ze had geen kinderen en bleef ongehuwd.  In 1929 was ze nog  met zus Maria Hermine in Nederland. Maria Hermine was 28 jaar employee van de Javasche Bank te Indië.
Haar ouders waren landmeter  François Joseph de Calonne en Maria Jacoba Cornelia Knaud. Grootvader de Belg de Calonne was militaire chirurg en had kinderen met een Indonesische vrouw. De grootouders Knaud waren Johan Marinus Knaud en Anna Fisser, beiden geboren in Batavia.  Johan was employee van de Nederlandsche Handel Maatschappij en luitenant in het Korps Papangers, Mooren en Bengalezen.
Papangers waren vrijgegeven slaven en hun nazaten. In de 17e eeuw veroverd op de Spanjaarden in de Filippijnse provincie Pampanga en naar Batavia gebracht.
Johan Knaud werd in dit korps geplaatst kennelijk als kind van de slavin Bientang, Zijn vader was de gouvernementsklerk Christoffel Knaud van Amsterdam, zoon van Jan Martin Knaud uit Sleeswijk Holstein.
Anna Fisser was dochter van pakhuismeester Christiaan Fisser en Cornelia Kuvel, gehuwd 1818 in Batavia

Met dank aan de Calonne website, die ook een database naturalisaties en gelijkstellingen heeft

Dit bericht werd geplaatst in Weduwe. Bookmark de permalink .

8 reacties op De weduwe van Indië: de Calonne

 1. Ronny Geenen zegt:

  In 1956 zijn van Beuningen naar Den Haag verhuisd en bewoonden de eerste etage op Laan van Eik en Duinen. Onze overburen waren altijd heel stil.

  • Bert zegt:

   4 maanden geleden kregen wij bericht dat 2 oude bronzen bekers van het familiegraf is gestolen ,die bekers/kelken waren van 1972 ,op de begraafplaats aangekomen zag ik hoeveel graven er waren geplunderd ,al dat brons wordt gesmolten en zo doorverkocht ,die kelken waren misschien 300 euro waard om omgesmolten denk ik een luttele 10 euro ,het is schering en inslag om graven te plunderen in Nederland ,hoe kan iemand zo diep zinken om grafschenner te worden ? Zelf beertjes op kindergraven worden geroofd ,nou weet ik wel dat in het oude Egypte ook graven werden beroofd maar hier in lagen kostbare edel stukken ,op de hedendaagse graven liggen alleen persoonlijke spulletjes van weinig financiele waarde maar wel hoge emotionele waarde ,zelf dan deinzen die gestoorden er niet voor terug zo,n graf te schenden .Dit verschijnsel komt pas de laatste 4 jaar voor ,vroeger natuurlijk ook wel maar niet in deze mate .

   • Ronny Geenen zegt:

    In Indonesie is het al lang een gewoonte. De familie van mijn moeder, de Chevalier, hadden zowel in Fort de Kock en Padang op beide begraafplaatsen een familiegraf. De eerste generatie lag begraven in Fort de Kock en de latere in Padang. Beide begraafplaatsen waren omheind en van zeer marmer voorzien. De personen die er toen begraven waren hadden allemaal een marmeren steen met alle opschriften in het Frans. Elke tekst begon met “Chez, enz”. Mijn zusje is in 1997 op zoek naar de plekken gegaan. Alles was leeggeroofd. En zoals ik al eerder heb geschreven, boven mijn vaders graf op Tanah Abang in Jakarta, was een tegel die mijn moeder heeft laten maken. En ondanks de hulp van de Gravenstichting, krijg ik die tegel niet. Het is nu het bezit van een museum onder controle van de politiek. Dat is weer een andere vorm van roven, echter met het zelfde resultaat. Wat dat betreft heb ik weinig respect voor dat volk!

    • Pierre de la Croix zegt:

     Tja …. mijn vriendjes en ik speelden in Smg wel eens op een groot Chinees kerkhof (Oei Tjong Ham terrein), waar voor ons van alles was te beleven. Wij werden gewaarschuwd: Awas njo, dadelijk komt een hand uit een graf en die sleurt jullie naar beneden.

     Die hand kwam niet en helaas, blijkbaar ook niet om grafschenners te pakken te nemen.

     Pak Pierre

 2. Wal Suparmo zegt:

  De Collones in Batavia zijn beked als BLANDA DEPOK.

  • dmdecalonne zegt:

   Dat begrijp ik wel ja. Mijn overgrootvader August Gerard de Calonne, trouwde (zijn 2e huwelijk) met een ISAKH; een typische Depokse naam. Alle kinderen van mijn overgrootvader zijn daar geboren en hebben in Depok hun sporen achtergelaten. Mijn opa Adriaan trouwde op zijn beurt met een echte Depokse, een BACAS, een dochter een BACAS en nog een echte Depokse achternaam: een LEANDER. Op mijn website heb ik meer informatie staan over Depok/de ‘Belanda Depok’, evenals honderden foto’s van de begraafplaats (‘Kuburan Belanda’). Ook heb ik in mijn genealogische database vele honderden personen staan die afstammen van 1 van de 12 Depokse families. Ik probeer alle beschikbare gegevens over de 12 Depokse families te verzamelen en op te nemen in de database, dus er komt steeds meer bij. De families zijn zeer nauw met elkaar verbonden via huwelijken. Zie http://www.decalonne.nl/depok-2/

 3. Boeroeng zegt:

  Blue Diamonds , nazaten van de familie Loen.
  Gerardine Margaretha Loen is geboren op 12-10-1916 in Depok, dochter van Salmon Samuel Loen en Anna Laurencia (Annie) Goossens. Gerardine is overleden op 04-08-1995 in Driebergen, 78 jaar oud.Gerardine trouwde met Eduard de Wolff. Eduard is een zoon van Hendrik de Wolff en Si Pia. Eduard is overleden op 22-04-2002.
  http://www.depok.nl/#p1112191843

  Hun ouders:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.