Indonesië: honderden Papoea’s vast die voor onafhankelijkheid demonstreerden.

‘Deze willekeurige arrestaties komen bij een al lange lijst van acties waarmee Papoea’s worden onderdrukt. Pesterijen, intimidaties en aanvallen door vijandige menigtes kwamen afgelopen jaar geregeld voor. Maar in plaats van de aanvallers te arresteren, zet de politie vreedzame demonstranten gevangen’, zegt Usman Hamid van Amnesty Indonesië. .amnesty.nl

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

16 reacties op Indonesië: honderden Papoea’s vast die voor onafhankelijkheid demonstreerden.

 1. Robert zegt:

  Nieuwe “eigen”meesters vegen schoon met harde bezems en vegen de mensenrechten weg de goot in.

 2. RLMertens zegt:

  ‘onafhankelijkheid=merdeka!’- Ooit sprak ik met een Indonesiër; over hun strijd voor merdeka, die nu gerealiseerd is. Op mijn vraag of alles nu naar wens gaat, bleef hij aarzelend met het antwoord. Ik zei hem toen, dat de opvolgende tijdperk nog moeilijker gaat worden. Hij keek mij met verwachting/verbaasd aan. De strijd, die gestreden moet worden, is een sociale strijd. Een strijd onderling vanwege allerlei motieven; om de leiding in het land, godsdienst, etniciteit, levensbeschouwingen etc. etc. Helaas een weg, een noodlot(!), die elke beginnende/opkomende natie moet ondergaan. Een strijd, die generaties lang kan duren. Pas als de rede/ontwikkeling van een volk bereikt/aanwezig is volgt een consensus/oplossing en bv.een democratie. Ook Nederland had daar mee te maken. Na de vrijmaking van Spanje; Afscheidingsbewegingen, Hoekse en Kabeljauwse twisten, godsdienst; Katholieken tegen Protestanten, feodale strijd, arbeidsstrijd etc. Hij werd er stil van.-Daarom is ontwikkeling= onderwijs zo van belang! Onderwijs, onderwijs en nog eens onderwijs; voor een ieder! En niet alleen voor hen, die het kunnen bekostigen! Mi.prioriteit voor een/elke regering. (wil het zichzelf overleven).

  • PLemon zegt:

   @ Na de vrijmaking van Spanje; Afscheidingsbewegingen, Hoekse en Kabeljauwse twisten, godsdienst; Katholieken tegen Protestanten, feodale strijd, arbeidsstrijd etc.

   # Op zo’n klein grondgebied zou het waanzin zijn de onderlinge verschillen tot in lengte van dagen vol te houden. Ook ging het hier ook maar om een kleine bevolking van ws maar een paar miljoen destijds.
   Nu de Archipel met een oppervlak zo breed als Europa verspreid over 5 grote en vele kleinere eilanden. Een paar honderd miljoen inwoners en verschillende culturen en bevolkingsgroepen.
   Een wonder dat een koloniaal- in combinatie met het heersende feodaal systeem het pakweg 3 eeuwen zou volhouden.
   Je zou zeggen nu de macht in democratische (volkse) handen is gebracht men die ineen zou slaan. Maar nee met een grote legermacht worden de bevolkingsgroepen op papier bijelkaar gehouden. En zo een dictatoriaal oud feodale wijze van regeren weer binnengehaald.met opnieuw een zichzelf verrijkende bourgeoisie. Merdeka voor deze profiteurs en de multinationale ondernemingen die de grond en bodemschatten leegroven.

   • RLMertens zegt:

    @PLemon;’met een grote legermacht etc.’- Men zegt wel, van de geschiedenis moet men leren. Ik denk eerder aan het gezegde; de geschiedenis herhaalt zich weer/altijd! Nu is het onze beurt op dit aan de grote klok te hangen! Stille genocide etc. etc.- Vroeger, in onze tempo doeloe, was er geen grote klok! Die paar, die het waagden hun vinger op te steken, werden monddood gemaakt of verbannen! Toen kraaide geen haan hierover.
    Maar ja, dat was onze tempo doeloe. Sommigen omhelzen het nog steeds!.

    • PLemon zegt:

     @ Vroeger , in onze tempo doeloe, was er geen grote klok…

     # Wat wilt u, men handelde naar de toen geldende normen en waarden. In het algemeen gold ‘ het recht van de sterkste’ en niet alleen met wapens maar ook juridisch, organisatorisch, financieel, religieuze opvattingen e.d.
     Wie dat het beste op orde heeft zal meestal de bovenliggende partij worden in een koloniaal systeem. Enfin in de loop der jaren brokkelden de oude opvattingen over de menselijke verhoudingen af (ethisch reveil bijv. ) en werd de regeermacht over meer belangengroepen verdeeld. Ook internationaal deed het democratisch virus z ’n werk. Maar ja om met de nieuwe inzichten onze voorgangers en oude generaties de maat te nemen.? Wat toen normaal was en nu fout blijft evenzeer gelden voor onze tijd waar toekomstige generaties de onmenselijke handelingen uit zullen selecteren en veroordelen.
     Mooi voorbeeld is de MeToo ophef, zag in een bericht dat mannen in de VS wordt ontraden dames aandacht te schenken en zelfs er niet meer naast gaan zitten.Tjoba!!

    • RLMertens zegt:

     @PLemon; ‘wat toen normaal is etc.’- Wat door ons toen al als normaal(!) werd beschouwd, werd toen ook al als abnormaal(!) gevonden. Echter, slechts door klein groep/enkeling! Lees; Van Deventer, kamerlid HH. van Kol, Sneevliet, E.Douwes Dekker, EduPerron, HMvRandwijk ea. Maw. die hele Indische geschiedenis, wat ons is onderwezen is één facade/ propaganda van onwaarheden, wat als normaal ons werd voorgeschoteld!
     Helemaal geen andere inzichten, maar feiten die nu, via ons ter beschikking gestelde media en vooral(!) door de nieuwe garde historici! Die reizend naar Indonesië monumenten/zaken tegen komen, die ‘vaag/onvermeld ‘ in onze geschiedschrijving voorkomen! Het is de waarheidsvirus wat nu geldt!

 3. Robert zegt:

  Onderwijs ja, genocide neen!

 4. Robert zegt:

  De dekolonisatie van Indonesie moet nog beginnen.

 5. Arthur Olive zegt:

  “Maar inplaats van de aanvallers te arresteren, zet de politie vreedzame demonstranten gevangen.”

  In de hoop dat de aanvallers dan geen support meer krijgen van de vreedzame demonstranten.
  Dat is een andere taktiek die ze uitproberen.

 6. Wal Suparmo zegt:

  Nederland heeft met zijn Nederlands Indie de grensen bepaald van de nu Republik Indonesia. Papua heeft meer recht op ontafhankelijkheid dan Atjeh. Omdat ze een eigen volk, talen ,zeden en godsienst hebben dan de Atjehers. Ze moeten minstens ook een Volledige Authonomie krijgen zo als Atjeh nu.

  • RLMertens zegt:

   @WalSuparmo; ‘Paua heeft meer recht etc.’- Papua is erfenis van koloniaal(gefrustreerd) Nederland! Uit de overdracht/zie Linggadjatti gehouden! In enkele jaren, leerden ze marcheren, een volkslied zingen, een vlag ontwerpen en nu….zitten ze in de penarie! Vaderlandse geschiedschrijver dr.L.de Jong dl.12/2e; ‘ omdat Nederland, toen er oorlog dreigde; de Papoea’s in de steek liet! Toonde Nederland uiteindelijk oppervlakkigheid van Nederlandse altruïsme’=onbaatzuchtigheid: zgn. de belangen van de Papoea’s te dienen.
   Zo was het ook in die hele koloniale periode zgn. de inlander te beschermen; art.1 van het Indische regeringsreglement.

  • Jan A.Somers zegt:

   De constructie RIS was zo gek nog niet! In Nederland noemde de ARP dat vroeger: soevereiniteit in eigen kring.

   • RLMertens zegt:

    @JASomers; ‘RIS zo gek nog niet etc.’- Dat is slechts van korte duur geweest. Nederland drukte het indertijd door, Terwijl in de Conferentie Bandoeng 1948, zonder Nederland!, de Federale al voor de Republiek kozen! Over eigenwijsheid gesproken!

 7. Robert zegt:

  Volldige onafhankelijkheid en reunificatie met Papua New Guinea.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.