Indisch Herinneringscentrum, nieuwsbrief

nieuwsbriefIHC_oktober ..  Abonnneer je op de nieuwsbriefhomepage.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

28 reacties op Indisch Herinneringscentrum, nieuwsbrief

 1. Loekie zegt:

  Ongetwijfeld een aardige vent die Jim van der Meer Mohr, maar nogal oppervlakkig als hij niet verder komt dan rijsttafel en kretek en beslist geen tempo doeloe daar in de Witte.

  • Boeroeng zegt:

   Drs. George Jan ‘Jim’ van der Meer Mohr, geb. ‘s-Gravenhage 18 jan. 1956, 1983 drs Kunstgeschiedenis R.U. Utrecht, 1984-1987 taxateur en veilingmeester Venduehuis der Notarissen te ‘s-Gravenhage, 1987-1987 directeur Phillips Fine Art Auctioneers te ‘s-Gravenhage, 1989-1991 directeur Sotheby’s Amsterdam, 1991-1996 div. managementfuncties Kon. Nederlandse Jaarbeurs te Utrecht,
   1996-2000 senior-accountmanager Aon Artscope Fine Art Insurance Brokers te Amsterdam, 2000- 2004 risk-surveyor / taxateur kunst & antiek Apresa B.V. te Amsterdam, 2005- freelance fine art consultant, docent en publicist
   _____________
   Indische Navorscher 2006

  • Bert zegt:

   Dat lijkt mij een goede keuze ,de ene geboren in 1956 uit 2 Indische ouders en de ander heeft “” Het drama van Surabaya meegemaakt “”Zet hem op Heren !

   • Ronny Geenen zegt:

    De tijd zal het uitwijzen of de heren een goede keuze zijn. Het verleden heeft genoeg bewezen. Sommige Indo’s zijn te veel blanda geworden of dansen te veel naar hun pijpen.

    • Bert zegt:

     Tja Ron ,mij zullen ze niet zo gauw uitnodigen zeker niet als ze mijn c.v onder ogen hebben gezien ,ik zie die directeur Yvonne van Genugten mij al met heel grote ogen aan kijken “” Adoeh pak Bert ,u heeft alle gevangenissen van Nederland al van binnen en van buiten bekeken !”” Ja zeg ik dan ,is dat geen aanbeveling ? ( Gelet op hun historie van oplichting en bedrog ) Nou geloof ik wel dat mw van Genugten eerlijk en integer is maar eerder was het anders !

    • Ronny Geenen zegt:

     @Nou geloof ik wel dat mw van Genugten eerlijk en integer is maar eerder was het anders !@

     Best mogelijk Bert, maar ook zij durft niet te ver gaan, want die subsidie controleert hun. Ik zou bv graag uitgezocht willen zien over het akkoord tussen Nl en japan in 1956 om een uitkering aan de Indo slachtoffers uit de jappenkampen. Heb zwart op wit in de brief aan mijn moeder dat staan. Waarom dat akkoord. De jap was gewoon schuldig. O, als laatste, voor bijna een jaar martelen van mijn vader, kreeg mijn moeder f 385.-. Met recht een “jodenfooi”! ( Dit laatste stond ook zwart op wit in de brief van mijn ma aan het ministerie van Buitenlandse Zaken.)

    • Boeroeng zegt:

     Ron, het is geen kwestie van durven van Yvonne van Genugten. lijkt me.
     Ze kent die kwestie niet en is het haar interesse ook niet.
     Waarom zou ze niet durven als ze dat wel zou willen uitpluizen ?

    • Ronny Geenen zegt:

     Simpel. Ik heb haar al eerder iets gevraagd over het heden van haar clubje en daar krijg ik zelf geen antwoord op. Ik wilde eenvoudig weten of ze ook de Indische mensen uit de VS in het IHC wilde betrekken. Heb een herhaald verzoek ingediend en ook daar kreeg ik geen antwoord. Dat zegt mij genoeg. Wij Indo’s in het buitenland vallen blijkbaar buiten haar toegestane boekje.

 2. Boeroeng zegt:

  Henk Itzig Heine is ook een Indische jongen. Niet van Hollandse import

  • Bert zegt:

   Ja zag ik wel ,grappig Henk lijkt mij over de 80 te zijn ( Hij had hout gekapt in 1945 ) dus toen moest ie al 7of 8 jaar zijn geweest ,en dan nog spreken Indische mensen van ” Henk is ook een Indische jongen “” Ik noem het wel “” Het drama van Surabaya “” maar die Indonesiers noemen het de heldendaden van onze strijders te Surabaya anno 1945 ,zo zie je maar welke bril je opzet .

   • Boeroeng zegt:

    Henk Itzig Heine was geboren december 1930.
    Hij werd vliegtuigbouwkundiig ingenieur en kapitein-luitenant ter zee-vlieger,
    Nazaat oa van von Liebenstein en Krijgsman, namen die je meer tegenkomt op deze site.

    “Indische jongen” is een Indische term. Gebezigd door Indische jongens en Indische meisjes.

    • Bert zegt:

     Tjonge jonge uit 1930 ,sudah tua dese ,ja die familienaam Krijgsman ,je hebt mij een keer verteld dat mijn tante Davis uit Padang een moeder Krijgsman had ,wist dat niet eens ,dus via via is si Henkie geparenteerd met mijn neven en nichten ( Gelukkig voor Henkie niet met mij )

  • Ronny Geenen zegt:

   Is hij nog Indo of al te veel Blanda. Hoop dat hij niet te veel naar de pijpen van de aangestelde totoks gaat dansen.

   • Bert zegt:

    @Dossier Japanse uitbetalingen aan vervolgden in de jaren 50 @ Ron : Mw van Genugten is de directeur maar zit in een gevoelige positie inderdaad door die subsidies ,mungkin lebih baik tanyakan kepada si Henkie ,beter kun je het Henk Itzig Heine schriftelijk vragen ,per slot van rekening is hij ook een slachtoffer van Japanse willekeur en zal hij een mede slachtoffer best ter wille willen zijn ,hij zal best wel bij die dossiers kunnen komen .mee succes er mee .

    • Ronny Geenen zegt:

     Bert lees mijn antwoord aan Boeroeng. Zelf een gewone vraag betreffende de verhouding IHC, haar clubje en de Amerindo’s, daar krijg ik geen antwoord op. Nee, na de diverse fiasco’s met de vorige IH in Scheveningen en Huis 2 in Den Haag, waarbij miljoenen zijn verdwenen, is het blijkbaar echt oppassen geblazen.

 3. Boeroeng zegt:

  Bert…… surprise 1

  • Hans Boers zegt:

   @ BERT.

   En meer te zien en te lezen over nummer 8 van het lijstje van Boeroeng:
   https://www.imexbo.nl/de-fam-h-r-davies.html

   • Bert zegt:

    @Bedankt Hans ,ik probeerde er een beetje lijn in te krijgen van die Davies family ,ben niet verder gekomen dat Adolf Richardson Davies de opa was van mijn tante Rosa Davies en Adolf Richardson was een broer van James Richardson ,deze James Richardson was weer gehuwd met Sophia Krijgsman ……….. en toen werd ik helemaal bingung …zware hoofdpijn ,kepala sakit ,leuk die foto,s op Imexbo ,die foto van die 3 dames heb ik eerder gezien in een fotoboek maar welk fotoboek ? Zou best het fotoboek van mijn tante zijn geweest ,weet verder niet veel van die Davies family ,zou ik aan mijn neven moeten vragen ,die zijn geparenteerd met de Davies family ,ik niet .,nog 1 dingetje er is een foto van Henri Richardson Davies op jouw website maar deze Henri staat niet op het lijstje van Boeroeng .

  • Boeroeng zegt:

   De meeste gegevens onderstaand is van Richard Davies.
   Overgenomen van zijn websites en zijn publicatie in de Indische Navorscher 2014
   Ik ben zelf van padangfamilies, dus ben ik ook gerelateerd aan Davies.
   Stamvader Davies nr 16 was een zeeman die o;a naar India voer in 1823
   Stamvaders Krijgsman en Londt waren te Padang ca 1750
   Maar het is niet duidelijk of Karel Hendrik Krijgsman nr 12 ook een nazaat is van stamvader Krijgsman.
   ——————

   Kwartierstaat van Adolphine Rosa Davies
   Generatie 1 (proband)
   1 Adolphine Rosa Davies, geboren op 13-06-1911 in Benkoelen. Adolphine is overleden op 21-05-1990 in Haarlem, 78 jaar oud. Adolphine trouwde, 22 jaar oud, op 29-12-1933 in Meester Cornelis met Nicolaas Top, 23 jaar oud. Nicolaas is geboren op 21-05-1910 in Batavia, zoon van Nicolaas Top en Nasi Lam Tjom. Nicolaas is overleden op 19-09-1988 in Haarlem, 78 jaar oud.

   Generatie 2 (ouders)
   2 Albertus Bernhard Carel Davies, geboren op 10-09-1889 in Padang. Albertus is overleden. Albertus begon een relatie (1) met Charlotte Anna Wurangian.
   Hij trouwde (2) met
   3 Carolina Hendrika Krijgsman.

   Generatie 3 (grootouders)
   4 Adolf Richardson Davies. Hij trouwde in 1886 in Padang met de 19 of 20-jarige
   5 Adolphina Christina Rosa Daniels, geboren op 01-03-1866 in Priaman. Adolphina is overleden op 09-03-1944 in Bangkinang, 78 jaar oud.
   6 Karel Hendrik Krijgsman, geboren op 08-09-1856 in Makassar. met
   7 Maria Carolina Winter.

   Generatie 4 (overgrootouders)
   8 William Richardson Davies, geboren op 24-05-1819 in Padang. William is overleden op 17-02-1867 in Padang, 47 jaar oud. William is weduwnaar van Elizabeth Annette Krijgsman (1822-1855), met wie hij trouwde (1), 21 jaar oud, op 02-09-1840 in Padang.
   Hij trouwde (2), 36 jaar oud, op 08-12-1855 in Padang met
   9 Maria Louisa Peron.
   10 Marcus Daniels, geboren in 1824 in Keulen, overleden op 03-09-1908 in Padang,
   Hij trouwde, 34 of 35 jaar oud, op 23-04-1859 in Padang met
   11 Maria Theresia Koeke. Maria is overleden op 01-04-1877 in Padang.
   12 Karel Hendrik Krijgsman. Hij begon een relatie met
   13 Karolina.

   Generatie 5 (betovergrootouders)
   16 Thomas Richardson Davies, geboren in 1791 in Soerabaya. Thomas is overleden.
   Hij begon een relatie met
   17 Adriana Petronella Londt, geboren in 1800 in Padang. Adriana is overleden. Adriana trouwde (2), ongeveer 28 jaar oud, omstreeks 1828 met Willem Frederik Aronds (ovl. 1851).
   18 Edmond Marcel Peron. Hij begon een relatie met
   19 Jacoba Borghardt.
   22 Brune Koeke. Hij trouwde met
   23 Sie Bietta.

   Generatie 6 (oudouders)
   34 Jacob Pieter Londt, geboren omstreeks 1773 in Padang. Hij trouwde met
   35 Elizabeth Florentine.

   Generatie 7 (oudgrootouders)
   68 Leendert Pieter Londt, geboren in 1751 in Padang. Leendert is overleden na 1790, minstens 39 jaar oud. Leendert begon een relatie (1) met Sie.
   Hij trouwde (2), minstens 18 jaar oud, na 1769 met
   69 Adriana Magdalena. Adriana is overleden vóór 1790.

   Generatie 8 (oudovergrootouders)
   136 Jacob Londt. Jacob trouwde (1) met Geertruyt Johanna N..
   Hij trouwde (2) met
   137 Adriana Aronds

   • Bert zegt:

    Wat een werk Boeroeng maar er is een klein foutje opgetreden mijn grootmoeder heet geen Nasi Lam Tjom maar Silam Tjom (heb haar geboortewijs gezien ) Dat Nasi hebben mijn zusjes en nichtjes er bij verzonnen .Verder wist ik niet dat jij ook familie relaties had met die Davies familie .( het was eigenlijk geen geboortebewijs maar een notitie van de dienstdoende ambtenaar .

 4. Bert zegt:

  Prachtig ,ja Nicolaas Top is een broer van mijn moeder ,hun vader KNIL adjudant Nicolaas Top geb 1866 + !940 ,hun moeder Njai Silam Tjom ( Soendaneze ) Het duizelt een beetje bij mij door al die verbindingen maar het is toch duidelijk er is een verbinding tussen Adolphine Rosa Davies ( Gewoon tante Roos voor mij ) en Henk Itzig Heine .Wel zonde dat je die Europese families wel kan na checken maar van die Inlandse roots is niks na te gaan ( Nee mijn grootmoeder was geen prinses aan het hof van de kraton ) haar vader was kepala kampong .( Hij heeft in ieder geval meer bereikt als ik )

 5. Bert zegt:

  @Ron ,ik begrijp je frustratie maar dhr Itzig Heine maakt geen deel uit van het dagelijks bestuur van het IHC ,hij is van de commissie van toezicht en pas aangetreden ,hij kan veel zelfstandiger beslissen en hoeft het toch niet aan de grote klok te hangen ,als hij een mede slachtoffer gaat helpen ,we zijn op de wereld om elkaar te helpen niet waar ??

  • Ronny Geenen zegt:

   @we zijn op de wereld om elkaar te helpen niet waar@
   En daar zeg je me wat, Bert. Was het maar zo? Daar hoopte ik ook op. Via ons kleine tijdschrift de Indo heb ik een klein artikel geschreven en de mensen aangeboden te helpen met een aanvraag via de SVB in Nederland. Heb van de directrice van de SVB, na een correspondentie met haar, een brief ontvangen en ze heeft mij een persoon toegewezen, die alle vragen die de Amerindo’s hebben, wil beantwoorden. Ik heb bij het artikel mijn naam, adres, telefoon en email geplaats. Blad is net uit en sinds gisteren heb ik al 2 mensen die mij hebben benadert. Ik wil helpen, maar ik vraag mij af of het IHC dat ook wil. En ik weet niet wie Itzig Heine is.

 6. Bert zegt:

  Netjes van de SVB ,ja die Amerindo,s zijn ook Nederlanders ( niet allen,voordat pak Olive met een klewang achter mij aan gaat ) en Nederlanders in den vreemde horen ook netjes geholpen te worden ,in die jungle die bureaucratie heet zeker als het oudjes betreft ,die ook al niet zo goed met de computer kunnen omgaan ,dat jij wilt helpen wist ik allang .Het IHC is natuurlijk geen SVB ,belangrijkste doelstelling van het IHC is de herinnering bewaard laten blijven van een bepaalde tijd in de voormalige kolonie .Zijn je brieven aan het IHC wel op het bureau van mw van Genugten belandt ,misschien heeft een of andere sufkip op het kantoor ze weggeflikkerd .zou me niets verbazen ,wie Itzig Heine is ? weet ik ook niet maar daar komen we wel achter ,Ik geef je bij hem meer kans omdat hij van 1930 is en al die ellende ook heeft meegemaakt ,Yvonne en Jim zijn allebei van na de oorlog en hier in Nederland geboren geeft toch een andere dimensie aan het verhaal .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.