Gordel van geweld

Gordel van geweld  Overleven in Indië, een familiekroniek
Auteur:   Art de Vos
Een jongeman uit Ede ontvlucht in 1932 de crisis in Nederland en wordt soldaat in Nederlands-Indië. Hij vindt daar zijn vrouw, wordt vader en neemt zich voor om ‘uitmuntend militair’ te worden. Dan vallen in 1942 de Japanners aan en stort het trotse Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) in. Het is het begin van een chaotische, gewelddadige periode waarin man en vrouw elkaar uit het oog verliezen. Vader verricht dwangarbeid aan de Birmaspoorlijn, moeder en kinderen overleven ternauwernood de Jappenkampen. Uiteindelijk, na veel omzwervingen, vindt een moeizame gezinshereniging plaats op het idyllische eiland Billiton. Maar de strijd gaat door: vader neemt deel aan het keiharde Nederlandse militaire antwoord op de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. Na de verloren koloniale oorlog keert het gezin omstreeks 1950 berooid terug naar Nederland, dat bepaald niet op hen zit te wachten

Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

2 reacties op Gordel van geweld

  1. Ronny Geenen zegt:

    @Na de verloren koloniale oorlog keert het gezin omstreeks 1950 berooid terug naar Nederland, dat bepaald niet op hen zit te wachten@

    En die ervaring was voor hen ook een gepeperd verleden.

  2. Wal Suparmo zegt:

    Op dat ogenblik begon de totok Blanda juist niet aan Indo’s en Indonesiers(Christen) te houden houden.Maar meer van Mohammdanen uit Turkeye ,Maroco, Tunis en Algerije, omdat ze grof werk willen doen en harder werken.Ondanks dat ze geiten in hun WC slachten voor halal food en mannen weigerden een vrouwen hand te drukken (ondaks zij een minister is) en straaten blokeren voor hun Vrijdag gebed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.