Ontdekte memo wijst op rol Japanse keizer Hirohito bij aanval Pearl Harbor 

 NOS:
In Japan is een memo opgedoken die een nieuw licht werpt op de rol van de premier en de keizer in aanloop naar de aanval op Pearl Harbor in 1941. Het onderwerp ligt erg gevoelig in Japan. De ontdekker van het document wachtte negen jaar voordat hij zijn vondst wereldkundig maakte.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

6 reacties op Ontdekte memo wijst op rol Japanse keizer Hirohito bij aanval Pearl Harbor 

 1. Arthur Olive zegt:

  Hirohito, de god die nog steeds wordt vereerd door Japan.
  http://www.hope-of-israel.org/hirohito.htm

 2. Wal Suparmo zegt:

  Mc Arthur is een Japans held:1) Verbied de Keizelijk Palijs te bombarderen.2) Verbied de atoom bom in Tokyo te laten ontploffen.3) Verbied Tenno Heika( Hiro Hito), als oorlogsmisdadeger telaten veroordelen.4) Gaf de Japanse vrouwen de STEM.5) Begon met LAND REFORM in Japan toetepassen in voordeel van d kleine landbouwer.6) Herbouwen van de vernielde industri. Japan had wel is waar de MILITAIRE oorlog verloren maar de ECONOMISCHE oorlog gewonen.En dat is uiteidelijk wat ze willen en hebben berijkt TEN KOSTE van een grote gedeelte van de mensen in AZIE. PLEASE CORRECTION IF ANY.!En vooral van de Indo’s!

  • Arthur Olive zegt:

   De oorlog met het Westen was grotendeels om grondstoffen zoals olie die ze tot nu toe niet hebben. Pearl Harbor was veroorzaakt door de olie embargo op Japan.

 3. PLemon zegt:

  @  Het onderwerp ligt erg gevoelig in Japan.

  #lezenswaardig artikel over het ‘moderne’ Japan.

  Stevo Akkerman– 14:44, 2 augustus 2015
  *** Voor je het weet komt dan de verantwoordelijkheid van Hirohito ter sprake, en dat is natuurlijk niet de bedoeling,” zegt historicus Yuki Tanaka, net gepensioneerd als hoogleraar aan het Hiroshima Peace Institute. Tanaka verfoeit de nationalistische lezing van de geschiedenis. Hij spreekt onbekommerd over ‘Hirohito’, een voor Japanners uiterst oneerbiedige manier van doen, en houdt de man verantwoordelijk voor het nodeloos lijden van honderdduizenden mensen. “Hij liet maar doorvechten, hij wilde pas capituleren als het keizerlijke systeem, en dus hijzelf, gered kon worden.”

  Het Japan dat ten oorlog trok, was ‘een fascistische staat’, zegt Tanaka, met ‘een racistische ideologie, gebaseerd op de goddelijke afstamming van de keizer’. De na-oorlogse hervormingen zijn volgens hem halverwege blijven steken; de keizer is dan wel officieel ontgoddelijkt, maar de cultuur van het land is dezelfde gebleven: autoriteit bepaalt alles, debat is ongewenst. “Harmonie, dat is de hoogste waarde. Mensen als ik worden echt gehaat.”

  Wat Tanaka doet, is eigenlijk heel on-Japans. Hij trekt het kamerscherm weg dat het pijnlijke en lelijke verleden aan het zicht onttrekt, en dat is in dit land niet de gewoonte, zo heeft de Amerikaan R. Taggart Murphy vastgesteld nadat hij hier ‘het grootste deel van zijn volwassen leven’ heeft gewoond. Murphy, hoogleraar aan de Tsubuka-universiteit in Tokio, publiceerde vorig jaar het boek ‘Japan and the Shackles of the Past’. https://www.trouw.nl/home/bevrijdt-premier-abe-japan-van-de-spoken-van-wo-ii-~a4c2d24f/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.