Pekanbaru Death Railway

The Dutch had investigated the possibility of a railway to connect the east and west coasts of Sumatra in order to allow access to coal fields which had been established inland. This new line was to join the existing line which ran from Padang to Muaro.   The dense Indonesian jungle that the local Indonesians and POW’s had to work through The Dutch scrapped the railway plans due to the harsh conditions that workers would have to endure.

As the Japanese invaded in 1942 these plans were rediscovered and the 220km long railway between Muaro and Pekanbaru was put into action. This railway would allow the Japanese to move easily between coasts, and access the resource rich interior of Sumatra, while avoiding the sea which was heavily patrolled by allied warships.   The local work force, along with POW’s captured as the colonies fell, were rounded up and work on the railway began in April 1943. However, the POW’s would not work on the railway until  1944. ​ More than 120,000 Indonesian labourers, called Romusha by the Japanese, were used as the main workforce on the railway. They built the embankments and cuttings through the jungle and along the gorges. The attrition rate of the local work force was unfathomable with reports at the end of the war estimating only 16,000 had survived. Pekanbaru Death Railwayy

 Casualty List Below is a list of the known POW’s who perished building the railway from Pekanbaru to Muaro. If you can’t find a name that you are looking for but know that they died on the railway, let me know and i will update the list.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Pekanbaru Death Railway

 1. Wal Suparmo zegt:

  Werdt niet meer doorgezet naWWII.Misschien straks wel onder president Jokowi.

 2. Ron Geenen zegt:

  Mijn neef Rudy Uijleman Anthonijs heeft de Pekanbaru dodenspoor overleeft, maar daarvoor ook eerst de Molukken transporten en de Junyo Maru, de grootste scheepsramp ooit.
  “Op 25 april 1943 werden duizenden Nederlanders, inclusief mijn persoon en Britse krijgsgevangenen in vijf schepen van Java naar de Zuid-Molukken en Timor overgebracht voor de aanleg van Japanse vliegvelden bij Liang op Ambon, Palao op Haroekoe, Amahei op Ceram en Maamere op Timor.
  Met inbegrip van Britse gevangenen waren er totaal 6300 krijgsgevangenen. Door uiterst onmenselijk optreden van de Jappen werd dit Molukken transport en dwangarbeid bij de vliegvelden een groot drama. November 1943 zijn er van de krijgsgevangenen nog maar 2874 in leven. In totaal zijn 3426 krijgsgevangenen omgekomen door ziekte, uitputting of executie”.
  Vervolg: https://myindoworld.com/de-overleving-van-knil-soldaat-rudy-uijleman-anthonijs/
  Rudy kon geweldig solo gitaar spelen, vooral jazz en Zuid-Amerikaanse, bossa nova. Maar wilde nooit in een band meespelen. Zat het liefst gewoon bij het raam.
  https://myindoworld.com/de-overleving-van-knil-soldaat-rudy-uijleman-anthonijs/
  Jacq. Z. Brijl heeft hem geëerd en zijn zus, Meity Ungerer, kreeg 3 ere medailles.

 3. kajoe1964 zegt:

  twee broers van mijn schoonvader, Gerrit en Cor den Hoedt, waren ook betrokken bij de Junyo Maru. Cor verdronk hierbij en Gerrit werd tewerkgesteld aan de spoorlijn. Hi overleed op 25 maart 1945 in kamp II.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.