Willy Ernst Louis Martherus

..

Mail:
Beste mevrouw, heer,    Het volgende wil ik met uw blad delen:

Dinsdag 26 juni jl was in Breda op de Koninklijke Militaire Academie de ceremonie van het postuum uitreiken van de militaire WO II onderscheidingen aan mijn vader Willy Martherus. In bijzijn van mijn gehele familie (zelfs mijn oudste zus is uit de USA overgekomen met haar zoon en schoondochter) zijn de onderscheidingen aan mij (namens mijn familie) uitgereikt. Niet alleen de Kolonel en ik maar ook de jongste generatie hebben een speech gehouden, ook mijn nichtje Jools Poll(10 jaar) heeft een ontroerende speech gehouden over haar overgrootvader Willy(die zij nooit persoonlijk heeft gekend) zodat mijn vaders naam en herinneringen zal blijven voortleven in komende generaties; Opdat wij hem nooit vergeten!

Mijn ouders waren in 1958 zoals vele Nederlanders en Indische-Nederlanders gedwongen Indonesië te verlaten wegens de gespannen politieke situatie.
Voor hun gedwongen vertrek hebben mijn ouders altijd in Batavia (geboren en getogen) gewoond. Mijn vader was voor WO II een rijksambtenaar die verantwoordelijk was voor de overheidsgebouwen op Java.
Na de onafhankelijk van Indonesië leidde mijn vader een ingenieursbureau in Jakarta tot zijn gedwongen vertrek in 1958.

Mede door zijn functie als hoofdcommies ambtenaar had mijn vader van de Nederlandse overheid nog steeds het recht op een 1ste klas passage voor het gehele gezin naar Nederland, waardoor deze gedwongen reis voor het hele gezin toch nog een aangenaam verblijf werd op het passagiersschip m.s. ‘Oranje’. De reis Jakarta – Amsterdam duurde een dikke 3 weken en was voor ons een luxe vakantie op dit drijvende hotel. 21 februari 1958, een steenkoude winterdag, was de aankomst aan de Javakade in Amsterdam. Wij waren op het winterse weertype totaal niet berekend, komend uit een tropisch land met achterlating van haast alle persoonlijke bezittingen en slechts bepakt met enkele koffers. Gelukkig hadden familieleden in Nederland die ons bij aankomst verwelkomden hierop wel gerekend en hadden warme winterjassen voor ons allen meegenomen.

Mijn ouders hebben ruim 10 jaar in Mierlo (NB) gewoond en vervolgens van 1969 tot 1995 in Tilburg. Mijn vader heeft tot zijn pensioen bij de ABN AMRO Bank in Tilburg gewerkt. Mijn vader (geboren 1910) is in 1991 overleden en mijn moeder (geboren 1915) is in 1995 overleden.

Onderstaande het verslag van de ceremonie op 26 juni 2018 :
Dinsdag 26 juni 2018 heeft de Commandant van de Koninklijke Militaire Academie in Breda, Kolonel Doense, postuum aan mijn vader KNIL Korporaal der Genie, Willy Ernst Louis Martherus de volgende onderscheidingen uitgereikt:
• Ereteken voor Orde en Vrede
• Demobilisatie Insigne KNIL ( Koninklijke Nederlands Indisch Leger)
• Oorlogherinneringskruis

Deze onderscheidingen heb ik als de jongste zoon van Willy Martherus, namens de familie in ontvangst genomen.
De Minister van Defensie heeft na grondig onderzoek besloten aan Willy Martherus de genoemde onderscheidingen postuum toe te kennen als blijk van respect en waardering, voor zijn inzet onder buitengewoon moeilijke omstandigheden gedurende de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) op Java, Thailand en Singapore, alsmede de periode erna in Nederlands-Indië tot 1948.

De ceremonie werd gehouden op de Koninklijke Militaire Academie in Breda in bijzijn van al mijn zusters, broers, schoonbroers, schoonzussen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.
Er was ook een erewacht van het Koninklijke Nederlands Indisch Leger / KNIL Xde Bataljon Batavia (Vereniging Historische Militaria) aanwezig.

Ik wil, ook namens mijn familie, de heer Roel Rijks van het Comité Ereschuld Onderscheidingen hartelijk bedanken voor al zijn bemiddelingen en inspanningen om deze onderscheidingen postuum voor mijn vader te realiseren.

Korporaal der Genie KNIL Willy Ernst Louis Martherus:
1940, november: opkomst Bandoeng, mobilisatie – KNIL.
1940, 12 december : gemobiliseerd en ingedeeld KNIL, 1ste Bataljon Genie Troepen te Mr. Cornelis en geplaatst bij Batavia/Tandjonk Priok (haven).
1942, 6 en 7 maart: deelname frontlinie gevechten tegen het Japanse leger omgeving Buitenzorg.
1942, 8 maart: krijgsgevangene op Java; Buitenzorg vervolgens afgevoerd naar Soekaboemi, Tjimahi en Batavia.
1943, januari : als krijgsgevangene afgevoerd naar Singapore en Thailand. Werkte als krijgsgevangene o.a. aan de “Dodenspoorweg” in Thailand en aan de brug over de River Kwai.
1945, augustus : bevrijd (Adam Road POW Camp Singapore) door the Britsh Armed Allied Forces. 1945, september : ingedeeld bij het Prins Bernhard Bataljon te Singapore 1946,
1946, 1 mei : ingedeeld bij de Genie (Legerverbindingen) KNIL te Batavia
1948 gedemobiliseerd als KNIL Korporaal 1ste klas Genie

Mocht u nog vragen hebben dan hoor ik dit graag van u.
Uw reactie zie ik graag tegemoet.
Vriendelijke groet,        Humphrey Martherus

Dit bericht werd geplaatst in Gast Pikirans. Bookmark de permalink .

10 reacties op Willy Ernst Louis Martherus

 1. Peter Flohr zegt:

  Bedankt voor dit mooie bericht Humphrey. Erkenning terecht. Respect. Natuurlijk de felicitaties aan de hele familie.

 2. B. Heijden zegt:

  Gefeliciteerd met deze onderscheiding voor wijlen uw vader. Jammer genoeg heeft hij dit niet zelf mogen meemaken. Hij rust in vrede.

  • Humphrey Martherus zegt:

   Dank u, ook namens mijn familie. Inderdaad heel erg jammer dat mijn vader dit niet heeft mogen meemaken. Ondanks na ruim 70 jaar, beter laat dan nooit !

 3. Boeroeng zegt:

  Tilburger Willy Martherus, geknecht door de Japanners, krijgt postuum drie militaire onderscheidingen TILBURG – Willy Martherus, korporaal der genie in het Koninklijk Nederlands Indisch Leger, leidde in Tilburg een keurig burgermansbestaan. Postuum heeft hij nu liefst drie militaire onderscheidingen gekregen. Vader moet vanaf een wolk trots meegekeken hebben, denken zijn zoon en dochter.    bd.nl

 4. Loekie zegt:

  Voordat Indo’s worden geïnterviewd zouden ze een spoedcursusje moeten volgen. Zoiets als: ‘wat ik wil zeggen, wat ik niet moet zeggen’. Ik bedoel: gaat het over een oorlogsheld en/of oorlogsgetroffene en het artikel begint met……eten. Koeienpens in dit geval. Ik bedoel….

  • Anoniem zegt:

   Je moet ook een echte Indo zijn om dit te kunnen begrijpen

   Gr Jimmy Martherus

  • Jan A.Somers zegt:

   Nou snap ik waarom ik zo weinig Indische mensen heb meegemaakt in militaire dienst. S5.

   • J. Martherus zegt:

    Ben zelf 35
    jaar beroepsmilitair geweest en ben heel veel Indo’s tegen gekomen in het leger….waarschijnlijk zat je in een eenheid /mobcomplex waar alleen kneuzen heen gingen en jah….als je het afschermt met S5 en misschien zelf een ABOZHIS-loos figuur bent ?!

    Gr Jimmmy Martherus.. Adjudant der Infanterie b.d

    • Jan A. Somers zegt:

     Tijdens mijn eerste oefening (jaren vijftig), waren er behalve bij het beroepskader geen Indo’s. We hadden wel een Molukse wachtmeester I als klassecommandant. Tijdens mijn opleiding reserveofficier artillerie in Breda was er behalve een opperwachtmeester geen Indo te vinden, wel Molukkers als rij-instructeurs. In mijn parate afdeling artillerie geen Indo’s, maar buiten de stafbatterij had ik daar natuurlijk weinig zicht op. Maar in ’t Harde kon je ’s avonds wel van alles en nog wat teren, zelfs met echte LBO-diploma’s. In mijn parate tijd heb ik daar leren lassen en meubelmaken. Bij die leraren waren wel enkele Indo’s en Molukkers. Wel ben ik als toegevoegd S3 (geen ABOHZIS!) een keer gestationeerd geweest bij een stafoefening van een infanterieonderdeel dat van ons artillerieondersteuning kreeg. Daar was een onderluitenant, nu een zeldzame (KNIL)rang.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.