Rutte: lange tijd te weinig erkenning Molukse KNIL-veteranen 

Het kabinet vindt dat Molukse KNIL-veteranen lange tijd te weinig erkenning en waardering hebben gekregen. Premier Rutte sprak op de veertiende editie van Veteranendag in Den Haag over een vergeten groep. “De Molukse KNIL-veteranen zijn lange tijd onvoldoende onderdeel geweest van de veteranengroep”, zei Rutte in de Ridderzaal. “Dat is gelukkig veranderd.” NOS

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

18 reacties op Rutte: lange tijd te weinig erkenning Molukse KNIL-veteranen 

 1. Boeroeng zegt:

  ach ja….. hoe nobel die Rutte…
  maar…. hoe zit het mei die 42.000 andere KNIL-veteranen die geen erkenning krijgen wat betreft hun salarisrechten …
  en wbt werlkelijk diepgaand erkennen dat Nederland nog steeds hen beroofd

 2. Wat een schattig ventje en hoe Nobel die Rutte, zo als Boeroeng zegt, moeten wij nog weer 69 jaar wachten voor de erkenning excuses en betaling voor onze Indische grootouders, vaders en andere familieleden?
  Het meestal ergerde ik me aan de vele insignes die de koning droeg, zou graag weten waar hij die verdiend heeft?

 3. Ron Geenen zegt:

  Wat een OH. Een ieder uit het verre voormalig Indie, met uitzondering van de top, hebben nog steeds weinig erkenning gekregen. Alleen als er geld terug te halen viel.

 4. Ann Rampart zegt:

  wanneer komen de excuses? of maakt hj alleen goede sier?

  • Ron Geenen zegt:

   Zo lang een ieder beleef tegen hem blijft en hem niet met de juiste vragen weet te confronteren, gebeurd er zeker niets. Daarnaast is hij een enorme slijmbal. En de Indische organisaties, die subsidie krijgen, zullen het beslist niet durven.

 5. Loekie zegt:

  De vraag is of Indonesische media reageren op de erkenning en waardering van Rutte.

 6. Guardiaangel zegt:

  Alle voorgaande regeringen hebben telkens gewacht met uitkeren……zodat het aantal telkens door hoge leeftijd zou verminderen.
  Nu zijn er nog maar een paar over.
  Dan durft deze MP te zeggen dat er te lang is gewacht!
  Gewoon een zoveelste groot schandaal van de overheid.

 7. Boeroeng zegt:

 8. P.Lemon zegt:

  @ In 1951 kwamen meer dan 3500 Molukse KNIL-militairen naar Nederland, omdat voor hun leven in Indonesië werd gevreesd.

  #Gevreesd? Of ongelukkig verlopen demobilisatie…?

  ***Nederland had op grond van de akkoorden met Indonesië overeenstemming nodig met de Indonesische regering over de plaats van demobilisatie. Toen Ambon voor Indonesië onaanvaardbaar was, kozen de meeste militairen voor Nederlands Nieuw-Guinea. De omstandigheid dat dit gebied Nederlands bleef en aan de Molukken grensde, speelde daarbij een grote rol. Maar dat was voor Indonesië opnieuw een reden om tegen deze optie te zijn.

  Wel was de regering in Jakarta bereid de Molukkers naar Ambon te laten gaan toen dit eiland op de RMS veroverd was. Heel even leek het erop dat de Molukse militairen hierop in zouden gaan. Tenminste, als zij garanties zouden krijgen dat het Indonesische leger hen daar na hun demobilisatie met rust zou laten
  Als gevolg hiervan liet de voorgenomen demobilisatie nog op zich wachten. Daarom werden de Molukse KNIL-militairen vlak voor de opheffing van het KNIL op 26 juli 1950 tijdelijk opgenomen in de Nederlandse Koninklijke Landmacht. Het was een noodoplossing, in afwachting van een definitieve demobilisatie.

  Door de ‘tijdelijke KL-status’ bleven de Molukse militairen onder politieke verantwoordelijkheid van Nederland en onderworpen aan de Nederlandse krijgstucht
  http://www.gahetna.nl/en/node/2311

  **Tot op de dag van vandaag heerst op grote schaal het misverstand d at de Nederlandse regering ooit heeft beloofd Molukkers terug te brengen naar een eigen RMS, als dank voor hun strijd in het KNIL. Met dit verhaal ben ik ook opgegroeid. Het gevolg van die verhalen over de ‘valse belofte’ is een versterking van emoties: verraad, vernedering, onmacht en frustratie.
  Maar veelvuldig onderzoek toont aan dat de Nederlandse regering deze belofte nooit heeft gemaakt.
  Fridus Steijlen (sr. onderzoeker postkoloniale migratie vanuit Indonesië waarin hij de politieke situatie uitlegt. Meer hierover lees je in zijn boek In Nederland gebleven. Wim Manuhutu, historicus en voormalig directeur van Museum Maluku, bevestigt per mail: ‘Het verhaal van de belofte van een eigen staat is een hardnekkige mythe die nogal resistent is tegen onderzoek.’
  https://decorrespondent.nl/6595/nederland-haalde-66-jaar-geleden-duizenden-molukkers-naar-nederland-die-geschiedenis-doet-nog-steeds-pijn/2172912527720-55985e51

 9. Wal Suparmo zegt:

  Er zijn meer Javaanse en Sundanese KNIL soldaten die dood zijn gegaan voor Nederland sins de Atjeh oorlog. De Ambonesen zijn van lage rang en zijn een minoriteit ,alleen maar toevalig genoodazaakt waren met de Hollandse troepen wegens de RMS naar Nederland tegaan.Er waren wel misschien 10 maal meer Javanen/Sundanese die ook naar Holland willen gaan indien mogelijk.Maar ze hebben nooit een waardering van Holland gekregen.Sorry , maar dit is FEIT.

  • Loekie zegt:

   Ongetwijfeld zal er eerstdaags iemand opstaan die zal zeggen dat ook de Javaanse en Sundanese militairen erkend en gewaardeerd moeten worden.

   • Boeroeng zegt:

    Als zij in Nederlandse dienst waren dan is hoog tijd dat men erkend en gewaardeerd worden…
    Zo is er te weinig bekend over de Gurkha’s van 45-46. Ook velen kwamen om .

    • Loekie zegt:

     Voorstel: een oproep doen aan de lezers om (beroeps)groepen aan te dragen die nog niet erkend en gewaardeerd zijn voor hun daden tijdens oorlog en bersiap. Bijvoorbeeld: artsen, paters, vroedvrouwen, apothekers, onderwijzeressen, oudste dochters, bloemisten, pedicures, noem maar op, noem maar op.
     Als die inventarisatie klaar is, dan beraadslagen hoe en in welke vorm zij de verdiende erkenning kunnen krijgen.

    • Boeroeng zegt:

     Begin dan met dat voorstel, Loekie !!!
     Niet op anderen afschuiven

 10. bokeller zegt:

  U vergeet één groot gegeven ,nl
  Demobiliseren in de Molukken en
  niet op Java of elders.
  siBo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.