Den Haag compenseert huiseigenaren die in Jappenkampen zaten 


Huiseigenaren of hun nabestaanden die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië in een Jappenkamp zaten, kunnen zich sinds deze maand melden bij de gemeente Den Haag. Zij hebben mogelijk recht op ‘moreel rechtsherstel’: compensatie voor erfpacht en andere belastingen die tijdens de oorlogsjaren (tussen 1942 en 1945) op hun woningen zijn geheven.   NOS

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

19 reacties op Den Haag compenseert huiseigenaren die in Jappenkampen zaten 

 1. Indisch4ever zegt:

  En huiseigenaren die niet in een jappenkamp waren, niet in Nederland waren of konden komen , en na de oorlog moesten betalen ?

  • Jan A.Somers zegt:

   In dat Indische Den Haag weten ze dat nog niet! Het gaat erom dat je om welke reden dan ook, je erfpacht niet kon betalen, uit overmacht. Maar kennelijk zat iedereen in het kamp!

 2. Toby zegt:

  “Een speciale commissie, voorgezeten door Silfraire Delhaye van het Indisch Platform, beoordeelt het verzoek.”
  Wat is dit voor onzin? Hij vertegenwoordigt niet de Indische Kwestie, wij hebben hem reeds uitgekotst, Den Haag zou dat zo langzamerhand moeten weten!
  Hij zei zelf dat zijn vader een Japanner was en tijdens de oorlog alleen achter een bureau zat,
  Bij mijn weten zaten de grootste oorlogsmisdadgers in Duitsland ook achter een bureau.
  Waar ik niet mee wil zeggen dat zijn vadet oorlogsmisdadiger was, maar dat Silfraire zo flink moet zijn op te rotten uit deze functies waar wij hem nooit voor gekozen hebben, zeker niet nadat hij ons heeft verraden!

  • Boeroeng zegt:

   Kinderen hebben geen schuld aan de verkeerde keuzes van ouders of voorouders.

   • Loekie zegt:

    … maar hebben ze wel de voordelen van de goede keuzes…?

   • Arthur Olive zegt:

    De verkeerde of goede keuzes van de ouders of voorouders hebben zeer zeker een invloed op het nageslacht zonder schuldig te zijn. Neem bv. de Indo, In Nederland Door Omstandigheden.
    Die omstandigheden zijn niet zomaar gekomen want in vroegere tijden was de Indo aandringend om de Nederlandse nationaliteit te krijgen en wilde geen gelijkstelling met de Inlander. Dipo Negoro moet gezegd hebben dat hierdoor de zelfstandigheid met 100 jaar was vertraagd.
    Die keuze bepaalde de latere exodus uit Indonesia.
    De beruchtste keuze van de mens zit bij Adam en alle gevolgen vandien.

  • Ron Geenen zegt:

   Kan alleen maar met je eens zijn. Wie is het IP? Op het ogenblik gewoon een one man show, die denkt dat hij Hirohito is. Trouwens, elke jap die 75 a 76 jaar geleden in uniform met een wapen op bevel van Hirohito het voormalig Ned-Indie binnen viel, was een misdadiger. Of hij nu achter een bureau zat of niet, maak in wezen het niets uit.

   • Patrick zegt:

    Met alle respect! ik waardeer uw bijdrages doorgaans zeer, maar dit! Hirohito?! Alstublieft zeg!

    • Ron Geenen zegt:

     Zijn optreden als eenling, daar maak ik de vergelijking. Of vindt u dat hij u via het IP vertegenwoordigt? Ik vermoed dat de meeste Indo’s niet eens weten wie hij is. Toen ik in het japkamp als kind gevangen zat, wist ik ook niet dat Hirohito de schuldige was; wel veel later.

 3. Kan Den Haag de namen van de families openbaar maken? is makkelijker voor de na bestaande

 4. Loekie zegt:

  Jongens, maak niet de vergissing door te denken dat het gaat om duizenden Indo’s die recht hebben op een paar duizend euro compensatie en die wederom belazerd worden. Om maar niet te spreken van hun erfgenamen. Ofwel: ontketen geen windmolen.
  Het gaat om witte Nederlanders (vooruit, laat er een enkele bruine tussen zitten) die in Den Haag woonden in een eigen woning, die ff naar ons Indië waren gegaan en daar vast kwamen te zitten vanwege de uitgebroken oorlog.

  • PLemon zegt:

   @ Het gaat om witte Nederlanders (vooruit, laat er een enkele bruine tussen zitten) die in Den Haag woonden in een eigen woning, die ff naar ons Indië waren gegaan

   *** Rond de 19e eeuw ontstonden in Den Haag verschillende buurten die met elkaar concurreerden om de komst van rijke Indië-gangers; Archipel, Duinoord, Statenkwartier en het Belgisch park, allevier op zandgrond gelegen, ‘wonnen’ deze strijd van het op veen gelegen Oranjeplein en Bezuidenhout. Op zand wonen was namelijk beter voor de gezondheid; in zulke huizen hadden bewoners minder last van ziektes als gevolg van optrekkend vocht uit de bodem.  Deze scheiding, gemarkeerd door de Laan van Meerdervoort, zie je overigens nog steeds terug in Den Haag. De huizen tussen het strand en deze zes kilometer lange laan zijn – over het algemeen – duurder en verkeren in betere staat dan de huizen aan de ‘veenzijde’, waar in andere tijden vooral arbeiders en middenstanders wonen.

   Surinamestraat

   De fraaie huizen in Archipel hebben hun waarde behouden. Een huis gaat daar al snel voor een half miljoen euro en er zijn meerdere panden die nog net geen twee miljoen kosten. Het huis waar Louis Couperus gewoond heeft, aan deSurinamestraat 20, staat zelfs te koop voor een kleine drie miljoen euro. 
   http://www.indisch3.nl/2009/07/12/indische-buurten-de-archipelbuurt-in-den-haag/

 5. J.H.Crawfurd zegt:

  Laat maar weten, wat er gedaan wordt. In het verleden twee maal gereageerd betreffende de Backpay. Commentaar negatief!!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.