Columns van Wouter Muller in Tubantia

Diverse columns van Wouter Muller te lezen.
Mantelzorg is iets wat je overkomt Als (toneel)kunst de vinger haarfijn op een groot maatschappelijk probleem weet te leggen, wat wordt dan het antwoord van onze politici?     tubantia.nl

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

17 reacties op Columns van Wouter Muller in Tubantia

 1. Wal Suparmo zegt:

  Waarom noemt hij KEMAJORAN met KEMADJORAN, Als hij een Indo is?

 2. Ron Geenen zegt:

  Heb daar wel eens over van gedachten met mijn jongere zus gewisseld. Want zij vroeg wat als ik zorg zou nodig hebben en mijn vrouw is getraumatiseerd. Heb daar heel eenvoudig op geantwoord.
  Wij blijven voor elkaar zorgen. het is zelf vastgelegd in onze Family Trust. Dat kan ook niet worden verandert. In onze trust staat vastgelegd dat wij in ons eigen huis willen sterven. Een nicht van mij heb ik als trustee aangewezen en zij zal zorgen dat onze wet wordt nagekomen.
  Trouwens de meeste oudjes van mijn leeftijd en veel ouder zijn nog steeds thuis. Een van onze kumpulan vrienden heeft o.a. zijn moeder van 97 bij hem thuis.

 3. Bert zegt:

  @Ron Geenen : Heb deze brief van je eens goed doorgenomen ,ja want ik zeg weleens “” Effe goed lezen ,dan pas oordelen !”””Nou doe ik dan maar ook . Je voorzorgsmaatregelen zijn zeer verstandig ,dat nichtje van je moet dan wel een stuk jonger zijn dan jullie ,wil ze nog als trustee optreden ,je bent zelf 82 en je vrouw 73 jaar en geen kinderen .Als je vrouw jou overleeft waar wel een grote kans op is ,moet ze wel echt goede hulp krijgen ,ik heb begrepen ,dat ze niet graag auto rijdt en zich liever in haar eigen vertrouwde omgeving bevindt ,ja dan krijg je al gauw sociale isolatie Aan je buren heb je ook niet veel ,want wat ik gelezen hebt zijn er niet veel sociale contacten tussen buren onderling ,aan de ene kant goed ,aan de andere kant niet .Je vrouw gaat nooit mee op die kumpulan ( heb ik begrepen ) Ja dat moet ( nou moet ?) ze eigenlijk wel doen ,al is het maar een paar keer ,kunt ze je vrienden en kennissen ontmoeten ,als jij er niet meer bent ,kunnen ze altijd haar een handje helpen maar dan moet ze hen ook leren kennen .Het is goed dat je wettelijk heb vastgelegd ,dat jullie in jullie huis willen sterven ,hier in Nederland sleuren ze je gewoon uit je huis en flikkeren ze je in een bejaarden tehuis ,als de instanties denken of vermoeden dat je niet meer voor je zelf kan zorgen ,heb daar genoeg voorbeelden van maar de details bespaar ik je maar .Een van je kumpulan vrienden heeft o.a zijn moeder van 97 bij hem thuis ,bagus ja dat kan in Californie maar hier ?? Stel dat je zelf 2 hoog woont ,hoe moet die oude vrouw dan de trap op ? Trouwens hier heb je ook een WET ( ja niet meteen deleten ) die heeft te maken met de voordeur delen ,wat betekent dat de overheid lees SVB of zo jouw uitkering of die van je moeder kan afromen want jullie hebben dan een gezamelijk huishouden enfin te moeilijk om uit te leggen .Ik bezoek regelmatig oude Surinaamse kennissen /vrienden ,die in een verzorgingstehuis zitten ,hun leeftijd ? schrik niet stuk jonger dan ik ( 69 jaar) .De meesten ongeveer 50-55 jaar ,helemaal opgebrand na een leven vol drugs en drank .Nou spreek ik over verzorgingstehuizen Surinaamse stijl ,bevalt het ze daar ? Zal je verbazen ja hoor ,eindelijk hebben ze rust .hapje en natje op tijd ,kamer wordt schoongemaakt voor ze en ze kunnen gewoon hun ( oude) gang gaan ,o.k ze houden misschien 50 euro per week over ,niet veel maar voor hun genoeg om zo nu en dan een jointje op te steken is NIET verboden daar .Trouwens je hebt een verstandige jongere zus ,ik weet natuurlijk niet waar die woont maar als jij er niet meer bent weet ik zeker dat je zusje haar schoonzus wel helpt .In ere houden zulke familieleden ! Salam dari ibu kota Amsterdam .Oh ja hier heb ik nog een goeie om een paar mensen op stang te jagen .Nederland ? wat is dat ? dan zeg ik “” Nederland is eigenlijk Amsterdam + aanhangsel “”

  • Ron Geenen zegt:

   Bert, heel dank voor je schrijven. Ik weet het zeker dat als ik in NL had geleefd, dat wij elkaar goed verstaan. Jouw denken heb ik ook al lang in mijn gedachten. Als ik er over met haar probeert te praten en haar bv zegt: En als ik eerder dood gaat? Dan zegt zij: Dan ga ik ook dood. Verder wil ze er niet over praten. Een ding is zeker, als ik er niet meer ben, dan is er meer dan genoeg geld om haar goed te verzorgen. En alles is gelukkig belastingvrij. Mijn nichtje is vice president van Mazda westcoast en is zeer sociaal. Zij is ook op de hoogte van alles. Alles is notarieel vastgelegd.
   Regelmatig kan ik alles aanpassen en dan loop ik gewoon naar een vriendin, die een notariële akte heeft en de pagina ligt vast.
   Mijn oude klant van 91 jaar heb ik ook zo geholpen. Zij woont alleen en is zeer helder van verstand. Woont alleen en rijdt nog auto; een grote Cadillac bak.
   In het algemeen blijven oudere mensen hier altijd thuis wonen. Wel kan je hier via de verzekering ook medische hulp krijgen, wassen, kleden en een paar uren oppas. Maar dat is het.
   Mijn nicht van 90 en haar man, ook 90, rijden nog rond in hun Chevy als jonge mensen. In augustus vliegen ze naar Holland om de Bronbeek Jappenkampen herdenking bij te wonen.
   Om kort te maken, alle Indo’s die ik ken en bij de kumpulan komen zijn allemaal 70 en ouder en rijden rond in auto’s flinke afstanden. Geen uitzondering. Wij kunnen hier op onze leeftijd meer dan de meesten in Nl en wat wij doen is voor ons gewoon. Het is volledig een kwestie van aanpassen in Ca, waar we leven. Jij blijft hier vaak tot aan je dood je eigen baas. Mijn overbuur, een janky, heeft een autobus van een caravan en een aanhanger waarin een drag race wagen zit. Hij is ook al 70 jaar. We leven hier zelfstandig en dat is normaal. Wij hebben geen tehuizen nodig. Alleen als je dement bent.

 4. Bert zegt:

  @Ron Geenen : Tja ik zat effe te piekeren of we nog on-topic zaten of al off-topic maar Wouter Muller had het over mantelzorg en zo ,dus we zitten on-topic ,ja voordat si Boeroeng met een klewang achter me gaat rennen ,even resumerend jij hebt alles maar dan ook alles uit de kast gehaald om je vrouw goed achter te laten ,dat is je grootste zorg ,als ik het goed begrepen hebt ,ja meer kan je niet doen .Je vrouw heeft een traumatische jeugd gehad en dat werkt nog door ,haar grootste houvast en hou je nu ( sekarang) vast ben jij .misschien misschien ( berangkali) heb jij haar te veel beschermd met de beste bedoelingen natuurlijk .precies mijn moeder alles maar dan ook alles regelde haar man ( mijn vader) hij liet een vette bankrekening na maar daar ging het niet om ! Het ging er om ,hoe pakt ze het leven NU op ?? Maar ja mijn moeder houdt van gezelligheid en van mensen om zich heen ,ze heeft haar man 26 jaar overleefd ,het ging pas fout toen ze uit eigen wil naar een bejaardenhuis ging ,ik zei altijd “” Doe het niet !”” maar mijn broers en zussen waren in de meerderheid en drukten hun wil door ,nou ja drama verder ! Kijk beste ,geachte hr Geenen je hebt alles gedaan voor je vrouw maar als je eerder dood gaat als zij ,ligt de beslissing voor wat zij wil doen met haar leven ,bij haar en bij niemand anders ! Natuurlijk ik schrijf een beetje keras maar diep in je hart weet je ook wel dat dit waar is .maar ja je bent maar 9 jaar ouder als je vrouw ,als je vrouw eerder gaat dan jij overleef je het wel ,want je bent van het harde (djati ) hout soort .Nou Pukul Terus jullie beiden .en groeten aan je nicht en nichtje ,als ze vragen wie ik in hemelsnaam ben ,moet je antwoorden “” Een gekke oude Indische kroegbaas ,die denkt ,dat ie ook een psycholoog is “”

  • Ron Geenen zegt:

   Toch wel erg triest van je moeder. Het probleem was niet je moeder, maar je broers en zussen. Niemand wilde blijkbaar de zorg voor zich opnemen. Hier zijn er haast geen tehuizen en die er zijn, zijn duur. Ik hoor bedragen van $3000 tot $4000 per maand. En dan krijg de persoon Amerikaanse kost te eten inplaats van een Indo hap. Het grote verschil van dat eten is dat je eten voorgeschoteld krijgt met een soort saus er over heen, terwijl het Indo eten met verschillende kruiden en verschillende sauzen zijn bereid. Afknapper voor dat oudje. Mijn nicht en man, beiden 90, wonen een huurflat dicht bij hun dochter. Kost $1300 per maand voor een 2 slaapkamer en 2 badkamer woning en een garage. Koken wordt zelf gedaan.
   Onze woning is al een 16 a 17 jaar totaal afbetaald. Krijg regelmatig brieven van investeerders met offers all cash tussen de $500.000 en $600.000, waarbij zij ook alle kosten willen betalen. Maar ik heb dat geld niet nodig. We zien wel wat de toekomst ons brengt, Bert.

 5. bokeller zegt:

  Heren in Nederland wordt alles geregeld,ook
  gedragingen van Senioren.
  En jangan lupa, Nederland is ’n fietsland ,zie’; Amsterdam!

  Het CBS heeft onlangs berekend dat in de periode 2000-2009 het

  aantal 65-plussers met een personenauto fors is gestegen,
  terwijl onder de 80-plussers het autobezit zelfs is verdubbeld!

  Op 1 januari 2009 stonden 1,1 miljoen personenauto’s op naam van
  een 65-plusser en dat is een stijging van bijna 46% t.o.v. 2000.

  Bovendien stelt het CBS vast dat steeds meer mensen van 90 jaar en ouder een auto heeft;
  dat waren er in 2009 al 7 duizend

  https://auto-en-vervoer.infonu.nl/auto/64662-autos-voor-senioren-tips-en-adviezen.html

  siBo

  • Ron Geenen zegt:

   @Bovendien stelt het CBS vast dat steeds meer mensen van 90 jaar en ouder een auto heeft;
   dat waren er in 2009 al 7 duizend@

   Leuk om te weten. Maar wordt er ook mee gereden? Lees ook dat er steeds meer steden de binnenstad afsluiten voor het autoverkeer. Nl is een fietsland en dat kan je beslist niet zeggen van Ca. Wij hebben geen fietspaden. Wij mogen zelf met de auto, bij roodlicht en geen ander naderend verkeer, rechtsaf slaan. Vroeger reed ik, vanwege mijn werk, ongeveer een 25.000km per jaar. Nu kom ik niet over de 10.000km. Vanwege het droge klimaat roesten de auto’s hier ook niet. Bij normaal onderhoud kan je hem zeker een 25 jaren berijden.

  • Ron Geenen zegt:

   Las net ook volledig dat CBS artikel van je. De oudjes hier kiezen juist bijna altijd voor de grote auto van amerikaanse merken of zelf een truck. Het moeten wel automaten zijn. Auto verzekeringen worden bepaalt naar de statistieken. Jongeren veroorzaken meer ongelukken en hun jaarlijkse verzekering is vaak 2 tot 4 maal het bedrag dat een oudere betaald.

  • Jan A.Somers zegt:

   Heer Bo, vergeet ook het nieuwste fenomeen niet, het oudje op de e-bike! Heeft overal voorrang, want stoppen is zo moeilijk. Maar!!! Als ik met mijn Mercedesrollator oversteek, stoppen zelfs de auto’s voor me. Sommige tenminste …..

   • Ron Geenen zegt:

    Wanneer ondergetekende naar een van die super-grote winkels rijd, kan ik altijd parkeren op een plaats vooraan, want ik heb een blauwe kaart, die ik dan op mijn dashboard legt. Bij de ingang staan altijd ook een paar met batterij aangedreven eenzits wagentjes ter beschikking. Voor het stuur is een metalen boodschappenmand gemonteerd. Ik kan dan met deze scooter door het hele gebouw rijden.

 6. Bert zegt:

  En jangan lupa ,Nederland is ,n fietsland ,zie ; Amsterdam ! Ja ja geachte pak Keller ,neem aan dat u Niet in Amsterdam woont ? Amsterdam -Centrum en nabij gelegen drukke buurten zoals de Pijp zijn levensgevaarlijk voor een fietser ,laat u nou niks wijsmaken ,de buitenwijken ja daar gaat het goed ,maar wat doen die toeristen ? Juist ja fietsen in Amsterdam centrum ,de meest verstandigen onder hun rijden op het voetgangers pad ,ja daar is het nog veilig voor hun maar ze rijden die voetgangers voor hun kloten ! Ben al diverse keren aangereden door een toerist op het voetpad ,zeggen ze nog glashard op z,n Engels/Frans /Duits “” Ken je niet uitkijke eikel !”” S,Avonds kun je echt geen sex meer hebben met je vrouw zegt ze “” zullen we even lekker te keer gaan !”” moet jij zeggen “” Sorry schat ,ben net vanmiddag in mijn familiejuwelen gereden door een toerist “” En ja dat mensen van 90 jaar en ouder nog auto rijden is prima maar ken je beperkingen ,rijdt buiten de spits om en vermijd heel drukke buurten ,vooral als je ze niet kent ,ik ga natuurlijk niet zeggen dat je oudjes van 90 jaar moet verbieden om auto te rijden ,ja krijg ik die ex Kniller c.q Korea veteraan achter me aan met zijn 9mm revolver .merk Smith&Weston .

  • Bert zegt:

   Foutje ,het was Smith&Wesson 9mm revolver ,volgens mij maar kan me vergissen een geliefd wapen ,onder Indo,s in Nieuw-Guinea .

   • bokeller zegt:

    Fietsenstalling in de grachten en
    volgens de laatste telling worden15000 fietsen
    jaarlijks uit de grachten gehaald.

    siBo

 7. e.m. zegt:

  Omgekeerde Mantelzorg . . .

  “”Laatste update: 23-05-18, 13:26

  Een bizarre rechtzaak zojuist in de staat New York. Daar hoopten de ouders van Michael Rotondo hun zoon met de hulp van de rechter uit hun huis te krijgen. Ze zijn ten einde raad. De dertigjarige man is werkloos en woont alweer acht jaar bij hen in. Ze willen Michael uit huis maar alle vijf aanmaningen ten spijt, het lukt ze niet.””

  verder lezen:
  https://www.ad.nl/buitenland/wanhopige-ouders-slepen-zoon-30-voor-rechter-hij-weigert-ons-huis-te-verlaten~aa67c695/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.