Geschiedenis Indië in tekeningen

leusdennu.nl:
Nog tot en met maandag 21 mei worden in zowel de Marcuskerk als in de Dorpskerk tekeningen tentoongesteld van de Leusdense Linda de Wit. In 2016 werd deze collectie tekeningen over de geschiedenis van Indië – Indonesië al tentoongesteld in museum (…)
Vooral tekening 20, een tekening met een Nederlander en een Indische regent in vol ornaat, is karakteristiek. In dit beeld wordt drie en een halve eeuw ongelijkheid belichaamd.

Bron van het plaatjearchieftopic1, archieftopic2

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen. Bookmark de permalink .

19 reacties op Geschiedenis Indië in tekeningen

 1. Loekie zegt:

  Nou ja, tekenen is niet haar sterkste punt in ieder geval.

  • Boeroeng zegt:

   Loekie… voor jou is een glas te vaak half leeg
   Voor mij is het eerder half vol

   Dwz… ze tekent best leuk En het is een van haar sterkere punten

   • Loekie zegt:

    Wah even, als een glas wordt gevuld, dan wordt die vol gevuld. Toch?
    Als het glas op een gegeven moment op de helft staat, dan is het glas NOG half vol, en tegelijkertijd AL half leeg.
    Vandaag het woord: nogal.

 2. Boeroeng zegt:

  Wat de journalist schrijft: ” In dit beeld wordt drie en een halve eeuw ongelijkheid belichaamd ”
  Dit zo stellen leidt tot het idee dat VOC/ Nederland drie en een halve eeuw héél Indonesië onder controle had. Wat niet waar is ….


  En waar zit die ongelijkheid in de originele foto?
  De resident is een eind langer dan de regent… Dat is idd ongelijk.
  Is het positie van de omarming? De regent haakt in . Niet de resident ?
  Moet deze armhouding grote broer en kleine broer verbeelden ?

  Nu heb ik altijd begrepen dat deze omarming Javaanse hofprotocol was.
  Het is niet een Nederlandse gewoonte.

  • Jan A. Somers zegt:

   Het is juist het ritueel van gelijkheid: broers! Dat werd uitgebreid aan het volk getoond. Iedereen weet natuurlijk wie de oudste broer is, maar dat is dan weer een ander verhaal. De Panembahan overhandigde zijn kris aan de Nederlandse gezant, als geschenk aan de GG. Bij de hofreizen naar Mataram ging de GG op de grond zitten, vóór de stoel van de regent. De Soesoehoenan verwaardigde zich naast zijn “geliefden, langen kapitein” te gaan zitten.

 3. Bert zegt:

  Er was al een hele discussie over deze foto in 2014 ,ook op Indisch4ever met mooi commentaar van Pak Pierre .Het is eigenlijk een statie foto van een hoge Javaanse vorst en een hoge Indo-Europese gezaghebber.Wat mij vooral intrigeert is die kop van Willem Vogel ,hij lijkt als 2 druppels water op wijlen mijn vader .Zit er iets vernederend aan hun houding ? Welnee gewoon 2 regeerders ,die laten zien dat ze goed met elkaar omgaan .Vind wel dat Pakoe best een lintje aan die resident had kunnen uitlenen want hij had er delapan en si Willem nol .

 4. Bert zegt:

  Menno Baars geboren 1967 ,cardioloog en beeldend kunstenaar in de stijl van Karel Appel en Corneille ,zijn schilderijen brengen erg veel op bij Christie veilinghuis ,qua uiterlijk zou je niet zeggen dat Menno afstamt van de Pakoe Buwono X ,je zou zo zeggen gewoon een Hollander..maar ja hij kan zeggen dat ie afstamt van de Soesoehoenan van Solo Pakoe Buwono X ,dat kan ik met mijn wel Indisch uiterlijk niet mijn overgrootvader was een kepala kampong ,ook niet slecht natuurlijk maar ja geen Soesoehoenan .

  • Boeroeng zegt:

   Angina dinges….. daar kan ik over meepraten.

   • Bert zegt:

    Zo na deze ( gratis ) reclame op Indisch4ever zijn die schilderijen van Menno Pakoe Boewono -Baars weer een stuk duurder geworden met dank aan pak Boeroeng ( Je snapt het al ,ik heb thuis ook een Boewono-Baars hangen )

   • Jan A. Somers zegt:

    Ik idem! Borstkas open snijden, borstbeen doorzagen, Ribbenkast met klemmen uit elkaar trekken. Koud houden met ijswater. Hartslagaders en aders aan de hartlongmachine koppelen, hart stilzetten. Het nodige loodgieterswerk, Slagaders en aders weer vastnieten, hart met een paar klappen of electroshock weer aan de praat zien te krijgen (lukt meestal wel), helften van borstbeen weer tegen elkaar drukken en met ijzerdraadje vastbinden, dichtnaaien. ff vergeten, aan de andere kant van je lijf is een ander bezig met een lange naad uit je onderbeen snijden om er een ader uit te vissen om te gebruiken voor de omleidingen. Zes uurlonen. Dan een halve dag in slaap. Het leukste is dat je er niets van merkt. Bij wakker worden keek ik meteen of mijn drie maatjes nog leefden: Ja! Daarna het ritueel van alle slangetjes eruit trekken. En je verdere leven de onderscheidingstekens dragen.

 5. Bert zegt:

  @Boeroeng : Nee ik weet niet ,saya tidak tahu hoe die familierelatie Baars en Paku X in elkaar zit ,bij het googelen van Paku X ,zag ik dat Menno Baars een achterkleinkind is van Paku X maar een beetje ruwweg als Paku z,n kinderen ook van die konijnen zijn als hun vader en stel ze krijgen allemaal 35 kinderen ,dat maal 70 =2450 kleinkinderen ,stel dat die ietsje minder konijn zijn en ze krijgen “” maar”” 10 kinderen per stuk ,dan heb je al gauw 2450 achterkleinkinderen maar waarom e-mail je die Menno niet ? Dat Indisch4ever hier interesse in heeft zal zijn ego wel strelen .

  • Bert zegt:

   Sorry kleine telfout als er 2450 kleinkinderen zijn ,die allemaal 10 kinderen krijgen heb je dus 24500 ( vier en twintig duizend en vijfhonderd ) achterkleinkinderen waarvan Menno er dus eentje van is .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.