Toen keek ik om me heen en zag Hollanders met mes en vork eten 


Toen keek ik om me heen en zag Hollanders met mes en vork eten en Aziatische mensen met stokjes, en toen voelde ik me wel erg Indisch. Twijfelindo #6 Lindy Lenselink
Beroep: Communicatiemanager bij ING

Toen je van dit ‘Twijfelindo-project’ hoorde wat was toen je eerste gedachte?
Wat een goede naam! En ik was wel heel benieuwd naar de gezichten, omdat het een fotoproject is met verhalen. Nieuwsgierigheid!
Geef je wel eens aan dat je Indische roots hebt?
Jawel, vaak als ik met Indische mensen sta te kletsen of nieuwe Indische collega’s heb. hoezoindo.nl

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

30 reacties op Toen keek ik om me heen en zag Hollanders met mes en vork eten 

 1. Ron Geenen zegt:

  @Toen keek ik om me heen en zag Hollanders met mes en vork eten en Aziatische mensen met stokjes, en toen voelde ik me wel erg Indisch. @

  Vanwege het eten met stokjes?

  • Jan A. Somers zegt:

   Of met je vingers? Die mevrouw had kennelijk nog niet veel meegemaakt. Hollanders (Zeeuwen niet?) met mes en vork, Chinezen met stokjes? Gewoon toch? Overigens eten lang niet alle Aziaten met stokjes, maar dat wist die mevrouw nog niet.

 2. Guardiacivil zegt:

  Als ik mijn Indo-RocknRoll muziek opzet en ik heb een maaltijd met lekkere gerechten gemaakt, dan voel ik me een halfbloed en geniet ik van beide.

 3. Bert de Suri-Indo zegt:

  Twijfel Indo wat moet ik mij daar bij voorstellen ? Een Indo ,die twijfelt of ie een lemper of een onde-onde gaat kopen ? of een Indo ,die twijfelt of ie links dan wel rechts gaat stemmen a.s woensdag 21 maart ? Zijn er ook twijfel Duitsers of Twijfel Belgen ? Wat ook gevaarlijk is ,is een Twijfel Indo voetganger ,die de Jalan Thamrin wilt oversteken “” Zal ik nu oversteken of even wachten ,nee beter even wachten ,nee toch maar beter oversteken “” U raadt het al die twijfel Indo haalde de overkant nooit levend.Mijn oproep tegen Twijfel Indo,s bij twijfel NOOIT oversteken ! AmerIndo,s kunnen nooit twijfel Indo,s zijn ,want ze twijfelden niet en vertrokken meteen naar Amerika-Serikat geen twijfel mogelijk ! Waar vinden we die twijfel Indo,s dan vraag ik me af ? Ik denk vooral bij de hoger opgeleide 3 e generatie ( De lager opgeleiden weten niets eens wat een Indo is,dus die twijfelen niet ) Tja twijfel Indo ? Hoe verzin je het ,dan heb je ook nog de wanna be Indo en de cannot be Indo ,tjonge jonge ben ik blij dat ik alleen maar een dronken Indo ben ! We nemen er nog 1 !

 4. R. Bastiaans zegt:

  Als we een paar generaties verder zijn bestaan er waarschijnlijk geen indo’s en twijfel indo’s meer.

 5. Peter van den Broek van die andere generatie zegt:

  citaat: “Mijn moeder is Indisch…… Mijn oma is ook Indisch…… Mijn opa was van oorsprong een Amsterdammer……… Van mijn oma weet ik alleen dat ze ook Duits bloed heeft”.

  Het lijkt wel of ik de ongecorrigeerde tekst van iemand van de inburgeringscursus lees en nog wel een communicatie-deskundige van het ING , U weet wel de zitbank van die CEO.

  Het is altijd een onverdeeld genoegen het fotoboek Twijfelindo van Armando Ello te lezen en bekijken. Volgend keer lees ik het boek voor aan mijn 2 achternichtjes en vraag aan hen: wat zijn jullie? antwoord: Wij zijn volbloed Indo’s, want mijn moeders en vader zijn allebei Indo’s, onze hele familie is op een uitzondering na Indo.
  Bij ons in de familie is geen twijfel aan wie en wat een Indo is.
  Mijn zoon zegt zelf: “Indo? Peter, dat is jouw probleem” en daarna houdt hij zich bezig met zijn migratieproblemen, een echte Indo, kan je wel aan hem zien.

  Indo’s blijven altijd bestaan. Is biologisch niet uit te roeien, want het zit tussen je oren, Alhoewel de ras racisten daar anders over denken.

 6. Jan A. Somers zegt:

  Gezellig die Indo’s onder elkaar. En blijven twijfelen.

 7. Bert zegt:

  Er werkte eens ( nee dit is geen sprookje) een dame in een Indische toko ,ze was Indisch maar zag er Hollands uit ,ze wist alles maar dan ook alles van de Indische keuken maar ze werd door die Indischen totaal genegeerd ,”” Ja wat weet zo,n Hollands vrouwtje ,nou van de Indische keuken?) Toch wel kasian for die meprou ,maar ja als een Hollander advies nodig heeft over Hollandse haring ,zal hij zich ook niet snel tot een Indisch uitziend persoon wenden ..

 8. Powderbrush zegt:

  er was eens n indische dame bij me gelogeerd in Canada… (ikke indo en hoef er niet over te twijvelen) enfin.. ik weet niet meer hoe t gesprek ging.. toen ze aan mij uitduidde.. dat ik wel bijzonder blank ben.. dat men niet kan zien dat ik n Indo ben.. ik zei maar neks.. wah.. ze ziet er zelf als n totale totokker uit.. ik heb tenminste nog groene ogen en kan pecoh kletsen.. nu zit ik opeens te denken.. wah wah.. men heeft dat wel eens meer onder mijn neus gewreven vroeger.. HOE KAN je nu n blanke indo hebben.. en IK bleef stil altijd.. en dacht.. loh loh in mijn familie ister veel blanke indos dong en niemand die dat betwijvelt zelfs.. opeens denk ik.. was DAT n vingerwijzeging dat ik mezelf moest gaan betwijvelen OF ik WEL indo ben? ken niet dong.. ik WEET nl WAT en WIE ik ben.. indowar!

  • Ron Geenen zegt:

   Ik ken diverse Indo’s die heel blank zijn. Het is niet de huidskleur en de kleur van hun ogen, die bepalen of je een Indo bent. Ook niet dat ze petjoh praten.
   Hun normale Indo gedrag, wat het ook is, was typical Indo. Hun praten was Indo. Hun eten en love for Indo food was een Indo. Het waren en zijn mijn vrienden, omdat ze Indo zijn. Wat moet ik meer zeggen. Ik weet niet beter dat ze Indo zijn. Het zijn en waren mijn vrienden en ik ken hun family.

    • bokeller zegt:

     Een Indo ben je duidelijk vanaf je geboorte.

     Een paar minuten nadat hij geboren was, was ik daar eigenlijk al mee bezig.
     Gek, maar het ging vanzelf.
     De arts legde hem in z’n blootje op zijn buik op een kussentje.
     Klaar om wat testjes met hem te doen.

     Wacht even, zag ik het nu goed?
     Zorgvuldig inspecteerde ik zijn rug en billen.

     Wat mijn Indische oma een-en-dertig jaar geleden bij mij deed (en jaren eerder ook bij mijn broers, neefjes en nichtjes), stond ik nu met hem te doen.

     De arts liet me mijn gang gaan.
     Die Apgar-test kan ook wel even wachten.

     Spotlight er op. Ja hoor, zonder twijfel: blauwe billen!
     “Kijk hij heeft blauwe vlekken”, zei ik tenslotte trots tegen de arts,

     die hem vervolgens achterover liet vallen en liet trappelen boven het kussen.
     Goede reflexen: Apgar-score 10.
     Een 10 of niet, mijn Indische oma zou al gerustgesteld zijn geweest;
     net als mijn broers en ik heeft Reza bij zijn geboorte blauwe vlekken op zijn huid.

     Volgens haar was dat het teken dat we ‘echte’ indootjes waren.
     Mooi, dat is dan gelijk duidelijk.

     ​siBo

 9. Bert de Suri-Indo zegt:

  Snap het niet helemaal ,dat iedereen zo graag een Indo wil zijn ,aan mij vragen ze altijd “” Bent u Indisch ?”” Heb er genoeg van ,dus nu een blonde pruik gekocht a la Wilders en een paar blauwe lenzen ingezet ,een echte boerenkiel aangetrokken met natuurlijk een paar klompen en nu natuurlijk ook een beetje op mijn spraak letten ,want ik heb de gewoonte soewart te zeggen in plaats van gewoon zwart .Nu even mijn nieuwe outfit uitproberen ,dus gewoon achteloos de weg vragen De eerste persoon ,die ik aansprak zei “” Oh die straat is verderop ,maar mag ik u wat vragen ,ik wist niet dat Indo,s ook aan carnaval deden ?”” De tweede persoon stond mij ook netjes te woord en zei toen “” Een batik hemd staat u toch beter dan die boerenkiel “” Zo zie je maar ben wie je bent Indo,belanda ,totok of orang Jerman ,het gaat om je binnenste ! Quod Erat Demonstrandum ( Tidak tahoe ,wat het betekent maar het klinkt mooi )

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.