‘Van de Molukkers kunnen we zoveel leren’

AD  9 febr:   In het integratiedebat zijn weinig lessen meegenomen uit de Molukse kwestie. Dat stelt Fridus Steijlen, die vandaag wordt geïnstalleerd als hoogleraar Molukse migratie en cultuur. ,,Het Molukse verhaal is belangrijk in de geschiedenis van multicultureel Nederland.”
Toen de laatste nog levende Molukse oud-KNIL-militairen enkele maanden geleden van Defensie eerherstel kregen, was Fridus Steijlen (61) sceptisch. De ceremonie op een chique landgoed, waar een handvol krasse oudjes een medaille en de veteranenstatus kregen van de inspecteur-generaal der krijgsmacht, had in zijn ogen veel weg van een publiciteitsstunt.
,,Iedereen die in een gewapend conflict voor Nederland heeft gevochten, is automatisch veteraan’’, zegt Steijlen. ,,Als je de daarbij behorende rechten wilt genieten, moet je die status officieel aanvragen. Tientallen Molukkers hebben dat in het verleden gedaan
Soms werd een aanvraag afgewezen, omdat er volgens Defensie onvoldoende bewijs was, maar dan hielp het Veteraneninstituut zoeken.

Vergeten
De inspecteur-generaal stapelde in zijn onderbouwing de ene onjuistheid op de andere over de komst van de Molukkers, hun plotselinge ontslag uit het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) en het politieke rumoer daaromheen. Hij ging voorbij aan het feit dat Defensie zelf de Molukkers altijd heeft ‘vergeten’.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

16 reacties op ‘Van de Molukkers kunnen we zoveel leren’

 1. Boeroeng zegt:

  Sommige journalisten begrepen de persberichten als de Molukse knillers zijn nooit als veteraan erkend en zo schreven ze dat ook op. Maar men moet zelf een veteranenpas aanvragen.

  • Ron Geenen zegt:

   @Maar men moet zelf een veteranenpas aanvragen.@

   Vreemd. Een veteraan hoort dat automatisch te krijgen.

   • Jochim zegt:

    Veteranenpas moet je aanvragen en dan sta je geregistreerd bij het veteraneninstituut, maar niet iedereen heeft daar behoefte aan. Die keuze maken mensen zelf.

    • Arthur Olive zegt:

     In Amerika wordt een Veteranenpas automatisch verstrekt (DD-214).
     Die pas geeft de veteraan een uitkering voor twee jaar gedurende zijn studie.
     Voor $1 down payment kan hij een huis kopen en op veteranen dag kan hij gratis eten bij vele restaurants. Ook krijgt hij 10% korting bij vele zaken zoals Home Depot.
     Hij en zijn vrouw kunnen ook gratis voor “eeuwig” een graf met gedenksteen, erewacht en 3 salvo’s op een military begraafplaats krijgen.
     De DD-214 geeft hem ook het recht om naar een veteranen hospitaal te gaan.
     De Veteraan die afzwaait na meer dan 20 jaar kan zelfs gratis vliegen als er plaats is op een Air Force plane.

    • Ron Geenen zegt:

     @Voor $1 down payment kan hij een huis kopen en op veteranen dag kan hij gratis eten bij vele restaurants. @

     Daarnaast is er een speciaal program bij het kopen van een huis, waarbij hij/zij in aanmerking komen voor een speciale lage rente en de sluitingskosten bij de koop moeten betaald worden door de koper. Ter voorkoming dat de verkoper veel geld verliest, wordt er meestal gekocht tegen de volle vraag en niet onderhandeld voor een lagere prijs. Heb 2 maal een deal meegemaakt.

     @De Veteraan die afzwaait na meer dan 20 jaar kan zelfs gratis vliegen als er plaats is op een Air Force plane.@

     Dat klopt ook helemaal. Mijn nichtje en haar man hebben resp. 27 jaren en 35 jaren gediend.

 2. Anoniem zegt:

  Fridus is bezig een kardinaal foutje te maken: hij neemt geen afstand.
  Hij is een wetenschapper, geen voorman.

  • Ron Geenen zegt:

   @Voorman@

   1) Baas 2) Beroep 3) Beroep in de bouw 4) Bobo 5) Chef 6) Geleider 7) Gids 8) Hoofd 9) Hoofd van de afdeling 10) Kras 11) Kopstuk 12) Lei 13) Leider 14) Leidsman 15) Meestergast 16) Meesterknecht 17) Menner 18) Opperman 19) Ploegbaas 20) Ploegleider 21) Poehaan 22) Scheidsrechter 23) Voorwerker 24) Voorzitter 25) Werkbaas 26) Werkmeester
   ????????????

  • Jan A. Somers zegt:

   Een goede wetenschapper neemt nou juist wel afstand! Neemt niet weg dat je je kunt vastbijten in een onderwerp dat je interessant vind.

 3. Boeroeng zegt:

  Als een Molukker betrokken is bij een incident, wordt de hele gemeenschap daarop aangekeken. En dan zijn we allemaal lid van Satudarah.’’
  Martin ‘Ateng’ Salakory, voorzitter van de Molukse Wijkraad Appingedam, is boos. Over de zoveelste negatieve berichten over Molukkers cq leden van Satudarah en uitgaansgeweld. ,,We worden gestigmatiseerd.’’

  ——————-
  http://www.dvhn.nl/groningen/%E2%80%98Alsof-we-allemaal-Satudarah-zijn%E2%80%99-22891469.html

  • Jan A. Somers zegt:

   Geldt dat niet voor elke gesloten etnische gemeenschap? Kutmarokkanen? Ik vind dat vreemd voor die Molukkers die voor mij dichter bij mij staan dan Marokkanen. Maar ik ben geen gemiddelde Nederlandse gemeenschap. En ik heb ook zo’n idee dat ik meer Marokkanen tegenkom dan Molukkers. De Molukse gemeenschap wordt als ‘gesloten’ gezien, maar als het er op aan komt geldt dat ook voor de Marokkaanse gemeenschap. Wel zie ik meer Marokkanen in publieke functies. Ik vind dit een interessant topic. Wat weten Molukkers mij hierover te vertellen?

   • eppeson marawasin zegt:

    @ Wat weten Molukkers mij hierover te vertellen?@

    — Kort door de bocht: het is niet zozeer dat ‘als je als dubbeltje geboren bent, je nooit een kwartje wordt’, maar het heeft zeker te maken met het doorbreken van die vicieuze cirkel vanwege sterke sociale controle, laag opgeleide eerste generatie, slechte taalbeheersing, beperkte vocabulaire, afhankelijkheid, faalangst, liever lui dan moe. Nah ya, kortom het ontbreken van rolmodellen en de juiste incentives, zeg maar. Het is dus niet alleen -wat zo makkelijk wordt gesteld (door wie?) een kwestie van je ‘mouwen opstropen’ en je kans pakken als-tie langskomt.

    Heb hier eerder verwezen naar het boek Hillbilly Elegy van succesvol Yale-lawyer J.D. Vance. Dankzijj Mamaw and Papaw (oma&opa) –moeder verslaafd en verschilllende (stiefvaders) over de vloer- heeft hij zich als één van de weinigen uit zijn milieu, waar huiselijk geweld, drankmisbruik, drugsgebruik en echtscheidingen schering en inslag zijn, ontworsteld aan de spreekwoordelijke Apalachen kolenmijn- en staalfabriekarmoede. Dreigde in het eerste jaar van de middelbare school, zoals zovelen hem al voorgingen, al een drop out te worden. Maar zoals Oma hem voor Highschool on track hield, zo was zijn keuze voor vier jaar at the Marine Corps i.p.v. Ohio State University misschien wel zijn allerbelangrijkste voor een succesvol verder vervolg van zijn leven; “”The day I graduated from boot camp was the proudest of my life.”” De apathie ontstegen, zeg maar. Zie ook: https://tvblik.nl/louis-theroux/heroin-town

    — Zo las ik onlangs een artikel in het Brabants Dagblad over de Vogetjeslbuurt in Tilburg n.a.v. het boek ‘Een ongetemde buuurt’ van Pieter Tops. “”De Tilburgse Vogeltjesbuurt werd in de jaren vijftig het afvoerputje van de stad. De buurt groeide uit tot een ruige volkswijk vol asociale families, waar drugscriminelen de dienst uitmaakten en de politie amper durfde te komen. /…/ de Vogeltjesbuurt, onderdeel van de wijk Broekhoven. Gebouwd in de jaren twintig, toen de trek van het platteland naar de stad op gang kwam. Veel voormalige woonwagenbewoners streken er neer en zetten er hun ‘eigenzinnige en afwijkende’ levensstijl voort. Begin jaren vijftig koos de gemeente Tilburg ervoor om ‘asociale’ en ‘antisociale’ gezinnen te concentreren in de Vogeltjesbuurt. Daarmee was het lot van de buurt wel bezegeld: een asociale buurt, waar in de rest van de stad op neergekeken werd. ‘Niet kijken naar de mensen en rap doorfietsen’, zo luidde het advies dat een inwoner van Hilvarenbeek van zijn vader kreeg als hij via de Vogeltjesbuurt naar het Tilburgse centrum moest fietsen.
    Belang
    Een ‘kamp zonder wielen’, zo wordt Broekhoven genoemd. De armoede is er groot en in de meeste huishoudens is allesbehalve sprake van een ordentelijk gezinsleven. Ouders zien het belang van onderwijs niet in, de meeste kinderen houden het na de lagere school voor gezien. ,,Ik heb ook nooit geleerd en ik verdien menne kost toch wel”, kregen onderwijzers te horen van de vaders van hun leerlingen. Een kind dat thuis vertelde dat het een map of een passer moest kopen, werd teruggestuurd met de boodschap dat de school dat zelf maar moest doen.
    ‘Goed verdienen’ is de enige manier om vooruit te komen in het leven. En goed verdienen kan ook met criminaliteit. Met diefstal, met smokkelen, met heling, met stropen. Tops haalt een rapport aan uit 1961 waaruit blijkt dat zulke zaken in Broekhoven helemaal niet als verkeerd worden beschouwd. In de marge van de samenleving gelden andere normen, hier gaat het om de kunst van het overleven.””

    — Tja, probeer daar maar eens als brave borst(&) ‘geheel zelfstandig op eigen kracht’ uit te geraken.

    En of het zo moest zijn, zag ik gisteren Ook bij de VPRO op NPO 3 Murder in Milwaukee van de documentairemaker Louis Theroux. Tja, wie doorbreekt die vicieuze cirkel ?
    https://tvblik.nl/louis-theroux/murder-in-milwaukee

    En wat hebben bovenstaande voorbeelden nu met het ontbreken van Molukkers in het publieke domein te maken(?), niet alles(!) maar de eerlijkheid gebiedt te melden mutatis mutandis ‘wel veul’. Misschien later meer (NB dit is geen belofte!;)

    Ach, een goed verstaander heeft aan één woord genoeg; wie hore die hore . . .

    e.m.

    • eppeson marawasin zegt:

     Perheten seh: De Wet van de Grote Getallen:

     Molukkers maken slechts 4% (50 duizend) deel uit van die grote groep met Turken (30%), Marokkanen(30%), Surinamers (25%) en Antillianen (11%).

    • Indorein zegt:

     Uw collegestijl antwoord op “wat weten Molukkers mij hierover te vertellen?” is indrukwekkend! Heb er van genoten! Hoop echt op een vervolg.

   • Jan A. Somers zegt:

    4% t.o.v. 30 %! Ja, dat had ik me niet gerealiseerd. In mijn begintijd bij TNO kwam ik vaak in het woonoord Capelle a.d .IJssel (of was dat Krimpen a.d. IJssel?) voor onze proefzuiveringsinstallatie voor afvalwater. Dan werd je omsingeld door al die kindertjes met al hun gekakel, en dat was dan ineens heel druk!

  • Ron Geenen zegt:

   @En dan zijn we allemaal lid van Satudarah.’’@

   Afgelopen donderdag tijdens onze kumpulan vertelde ik aan Bob Salempessy het verhaal van de arrestatie van leden van de motorclub. Zijn reactie: Dan hebben alle Molukkers het gedaan!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.