Nabestaanden slag Javazee willen herbegrafenis stoffelijke resten

Hr.Ms. Java

Nabestaanden willen dat de menselijke resten die illegaal uit oorlogswrakken in de Javazee werden gehaald en vermoedelijk in een graf zijn gestort, weer worden opgegraven. Daarna zouden ze op een respectvolle manier moeten worden herbegraven.
De Indonesische website Tirto.id onthulde vandaag dat menselijke resten in een anoniem massagraf op Oost-Java zijn gestort. Het ligt vlakbij de havenplaats Brodong waar de wrakken in stukken zijn gezaagd. Zoon Theo Doorman van oorlogsheld Karel Doorman reageert geschrokken. ,,We wisten zeker dat er nog mensen in de schepen zaten, waaronder mijn vader. Het minste wat we nu kunnen doen is zorgen dat de resten op een goede plek terecht komen. ad.nl

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

12 reacties op Nabestaanden slag Javazee willen herbegrafenis stoffelijke resten

 1. Leo Grollé zegt:

  Weer opgraven en herbegraven op het ereveld Kembang Kuning te Surabaya.

 2. Wal Suparmo zegt:

  Het is toch maar nu gebleken dat de be trokken SALVAGE Coy’s, grote Chinese, Malaysia en In Indonesische bedrijven zijn.Of zij wettelijk vervolgd kan worden is een grote vraag na een vejaring van meer dan 70 jaren.

 3. Rene Pascal van Poorten zegt:

  Ik had al eerder vandaag deze reactie geplaatst bij een ongeveer zelfde onderwerp over de roof van de tot zinken gebrachte Nederlandse oorlogsschepen in de Javazee. Maar de Nederlandse regering heeft zich weer mooi laten afschepen met een flutrapport van Indonesische kant. In de Telegraaf van maandag 22 januari 2018 staat dat de menselijke resten uit de Hr. Ms. de Ruijter in een kuil zijn gegooid op de Sukobegraafplaats. Het ijzer van de gezonken oorlogsschepen zijn voor hergebruik naar China verscheept. Het verbaast mij aan een kant niets. De Nederlandse regering weigert ook tot uitbetaling van achterstallig salaris van ambtenaren en soldaten uit Nederlands-Indie. Gewoon lekker wachten totdat die hele generatie de pijp uit is joh (sorry voor mijn bewoording), en dan praten we nergens meer over. J P Coen is een oorlogsmisdadiger en Michiel de Ruijter ook. De Indische Nederlanders hebben hun verdiende loon gekregen in de Jappenkampen, Birmaspoorweg, en Bersiaptijd, omdat ze allemaal vuile gore sadistische achterbakse witte kolonialen waren. Lekker makkelijk toch? Ik ga steeds meer begrijpen waarom mijn Indische opa zo verbitterd en chagerijnig was over de Nederlandse overheid.

  • Ron Geenen zegt:

   @Ik ga steeds meer begrijpen waarom mijn Indische opa zo verbitterd en chagerijnig was over de Nederlandse overheid.@

   Dan zult u misschien ook het begrijpen waarom zoveel Indische Nederland weer hebben verlaten.

 4. Hans Boers zegt:

  En hier de “vermoedelijke” begraafplaats van de “resten” der gesneuvelden op de begraafplaats Suko nabij Brodong.

 5. Hans Boers zegt:

  21 januari 2018: Wederom een brief aan mijn broer Cor en zijn mede gesneuvelden, omdat ik aanneem, dat zij niet in staat zijn het gebeuren rondom het drama van de salvaging door slopers/ijzerstropers in het aardse te volgen.

  1) Cor, zoals destijds (zie boven mijn commentaren eind november 2016) al door mij vastgesteld, was er een bla-bla-bla gedoe door de heren van hogerhand, zoiets in de trant van “We zullen dit en we zullen dat en wie denkt men wel niet wie wij (Nederland) zijn, om ons zoiets te flikken”…. Wakker worden heren Verantwoordelijken en je niet verschuilen achter je onnozel geleuter….bla-bla-bla. Een paar brieven werden de deur uit gemieterd aan belanghebben en daarna geen woord meer over het vervolg, tot verleden week…..

  2) Cor, de verantwoordelijken stuurden een bericht de deur uit, wederom gevuld met bla-bla-bla en nog meer shit, kortom zoals wederom door mij al werd verwacht. Het komt hierop neer, dat niet te achterhalen is wie die “stoute” ijzerboeven zijn, maar Nederland zal….. zal dit en zal dat en zal weet ik veel wat. Lariekoek Cor….want het is weer bijna de herdenking a.s. februari 2018, dus komt men wel met een zoethoudend nietszeggend epistel en kunnen de verantwoordelijken in Nederland hun handjes weer in onschuld wassen en zeggen “We hebben toch ons best gedaan lieve nazaten en nabestaanden.”…

  3) Cor, er verscheen op de 17de januari 2018 een artikel in een Indonesische website/krant over dit gebeuren en met name over naam en toenaam wie en wat er mee gemoeid is. Het betreft enkel de bevestiging wat datgene waar ik je vorig jaar al over berichtte. Jouw neefje van 5 jaar oud had dit ook kunnen voorspellen…..

  4) Cor, mochten jouw stoffelijke resten erbij zijn, weet dan dat jouw eventuele resten hier op een dotje bij elkaar gedenderd zijn samen met die van sommige van je medestrijders destijds. Bijna 76 jaren later na je sneuvelen lig je vermoedelijk weer in de aarde waar je geboren werd….

  5) Cor, ik geef je op een briefje, dat zeer binnenkort het gekrakeel weer gaat beginnen. De ene instantie zegt: We hebben geen bewijzen, de andere instantie zegt: We hebben toch al een monument opgericht. De ene groepering zegt: We moeten de gesneuvelden een eerbewijs brengen, hen opgraven en herbegraven enzovoorts enzovoorts…. Let op mijn woorden Cor. Nederland is er sterk in : Veel geblaat en weinig wol.

  6) Cor, ik ben helaas machteloos en kan niets voor je doen in deze kwestie; ik kan slechts jou op mijn manier respecteren en in herinnering bewaren. Zoals je weet hangt jouw eremetaal met jouw foto vlak bij mijn bed, naast die van papa en mama en dat is helaas alles wat ik kan en heb kunnen doen.

  7) Cor mijn broer, dank voor alles wat je hebt betekend voor ons overlevenden. Vergeten zijn wij jou niet, nooit zal dit ook gebeuren ondanks alles hoe het stel oelewappers zich probeert schoon te praten.

  Moge jij op welke manier dan ook, je eeuwige vrede en rust hebben.

  Cor, jouw botten en die van je gevallen medestrijders liggen nu her en der verspreid, zo ze nog niet verteerd zijn en dat reken ik de verantwoordelijken aan en ik reken het hun zéér zwaar aan.

  Let wel Cor, zoals je weet zijn niet allen op een oelewapperige manier bezig in het oplossen van deze nare kwestie. Ik wil jou toch nog (wederom en ten overvloede) berichten dat met name de heren Theo Vleugels, Robbert van der Rijdt, Walter Kessels en Peter Steenmeijer zeer veel hebben gedaan in het verleden om jou te respecteren en te honeren, waar ik deze heren zeer dankbaar voor ben en dankbaar voor zal blijven.

  Jouw huidige en vermoedelijke laatste rustplaats Cor op het kerkhof SUKO nabij BRODONG Oost Java. Vermoedelijk, zegt men, want alleen de Nederlandse verantwoordelijken kunnen dit bevestigen, mits men er zin in heeft natuurlijk en dat betwijfel ik ten zeerste Cor, gelet op de gang van zaken tot nog toe.

  • Robbert van de Rijdt zegt:

   Beste Hans,
   Dank voor dit mooie verhaal. Als het aan ons, de OGS, ligt en we krijgen de kans zullen we er alles aan doen om jouw broer Cor en ook zoveel mogelijk anderen een andere plek te geven dan waar ze nu begraven zijn.
   Opdat zij met eere mogen rusten!

 6. Inilah contoh kehilangan wajah Indonesia.SAYANG!!!Dit is nou een voorbeeld van Indonesies gezichtsverlies.JAMMER!!!

 7. Boeroeng zegt:

  Nederland heeft de Indonesische autoriteiten om opheldering gevraagd over de Nederlandse oorlogsschepen die vorig jaar verdwenen van de bodem van de Javazee. Dat heeft minister Halbe Zijlstra vandaag laten weten, in reactie op berichten in de media.
  —-
  Ook in de Tweede Kamer willen partijen opheldering. Wybren van Haga van de VVD gaat Kamervragen over de kwestie stellen. Ook Lilianne Ploumen (PvdA) wil weten hoe het zit. Zij is ,,geschrokken” van de berichtgeving.

  https://www.ad.nl/binnenland/nederland-vraagt-indonesie-om-opheldering-over-schepen-javazee~a5351c23/

 8. Robert zegt:

  De opheldering is niet te vinden in de modderige wateren van de Javazee en de intenationale politiek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.