“Zij gaf na enkele seconden den geest”

Op 27 december 1916, even na negen uur ‘s morgens, zette Midan zijn mes in het hart van mevrouw J.L. Maitimo-Kruuk. Het mes brak af.
Een krant schreef: “een breede bloedstroom spoot uit de wonde.” Binnen enkele seconden was ze dood. De moord zou de Indische pers maanden bezig houden. Het Nieuws van den dag voor Nederlandsch-Indië publiceerde dezelfde dag al een ijzingwekkend nauwgezet verslag met aangrijpende details. historiek.net

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

38 reacties op “Zij gaf na enkele seconden den geest”

 1. Boeroeng zegt:

  Tikkeltje arrogant, tikkeltje racistisch :

  Bataviaasch nieuwsblad 27 -12-1916

  • Ron Geenen zegt:

   @Tikkeltje arrogant, tikkeltje racistisch@

   Een normaal artikel voor die tijd, die een duidelijk beeld geeft van wat er gebeurd is. Ben dan ook niet eens met je schrijven.

   • Boeroeng zegt:

    arrogant: “vrouwtje”
    racistisch: “naar haar eigen ras”

    Het is niet relevant hoe de dader dat noemde in zijn tijd.
    In deze tijd noemt men dat wel zo.

    • Ron Geenen zegt:

     Ik ben groter dan mijn echtgenote en spreekt ook wel eens van mijn vrouwtje. Zo wat! Racisme wordt wel wat overdreven, merk ik.

    • Boeroeng zegt:

     Ron , zou jij en je vrouw het accepteren als vreemde mensen haar omschrijven met vrouwtje of met ‘naar haar eigen ras’.

    • Ron Geenen zegt:

     Ja, zij is een klein vrouwtje en dan mogen ze het zeggen. Immers je hebt kleine vrouwen en grote vrouwen. En zij is een Indische waar ze ook trots op is. Ze wordt wel kwaad als ze haar voor Indonesier uitmaken.

    • Loekie zegt:

     Zo is Genesis 1 vers 11 ook behoorlijk racistisch, in ieder gavle op het randje :
     “En God zeide: Dat de aarde uitschiete grasscheutjes, kruid zaadzaaiende, vruchtbaar geboomte, dragende vrucht naar zijn aard, welks zaad daarin zij op de aarde! En het was alzo.
     12 En de aarde bracht voort grasscheutjes, kruid zaadzaaiende naar zijn aard, en vruchtdragend geboomte, welks zaad daarin was, naar zijn aard. En God zag, dat het goed was.”

    • Boeroeng zegt:

     Wat is er racistisch aan je tekst, Loekie ?

    • Loekie zegt:

     Volgens de gewoonte, het ras eigen….ofwel: naar zijn aard….

    • Indorein zegt:

     Loekie: Zo is Genesis 1 vers 11 ook behoorlijk racistisch:
     Volstrekt onbegrijpelijk hoe u hier op God uitkomt. Ik kan die kronkel in uw hersenpan niet volgen. Als u een probleem hebt met God, vecht dat dan rechtstreeks met Hem uit en niet via dit platform. Voorzover ik weet gaat Hij een gevecht niet uit de weg.

    • Jan A. Somers zegt:

     “Volgens de gewoonte” Gelukkig is een Indonesiër anders dan een Nederlander, wat zou anders de wereld saai zijn? En mijn Zeeuws meisje is iets anders dan een Hollander. Baboe Soep bracht elke dag rond twaalf uur een offer onder de blimbingboom. Vond ik heel gewoon, zo was baboe Soep.

 2. Bert zegt:

  Het hele leven in die kolonie ,trouwens in bijna alle kolonies was in mijn ogen een tikkeltje arrogant en een tikkeltje racistisch ,die journalist uit 1916 schreef gewoon zo als al die journalisten in die tijd schreven.Maar wat betreft tikkeltje hier en tikkeltje daar .Er was 1 kolonie in de wereld waar geen sprake was van een tikkeltje maar van regelrechte staatsterreur ,waar de kolonisator als een beest tekeer ging .Welke kolonisator was dat ? Wel ons geacht buurland Belgie .

  • Arthur Olive zegt:

   Welke kolonisator was dat?
   Technies was de Congo Free State in 1885 niet een kolonie van Belgie maar van koning Leopold II van Belgie, een van de grootste massa moordenaars ter wereld.

  • Loekie zegt:

   “Mensen in mijn omgeving zullen er dus op blijven wijzen als ik het onderwerp van mijn scriptie ter sprake breng dat “de Belgen zich pas echt schandalig gedragen hebben.” Het Nederlandse imago van een tolerant vredelievend land is zo sterk, dat we bij een dergelijke vergelijking gemakkelijk met de vinger naar onze zuiderburen wijzen, en onze eigen fouten niet eens kennen of minder groot achten. De recente Nederlandse historici die onze omgang met het koloniale verleden onderzoeken, wijzen er vaak op dat Nederland over dit onderwerp zo verdeeld is, en dat we het nooit echt verwerkt hebben. Om dit beeld iets te relativeren, adviseer ik om eens naar de Belgische omgang met hun koloniale verleden te kijken. ”

   https://www.google.nl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0ahUKEwjk3ayFp7fYAhWMZlAKHWDeC_MQFggoMAA&url=https%3A%2F%2Fdspace.library.uu.nl%2Fbitstream%2Fhandle%2F1874%2F208149%2Fscriptie0107Verwerkingkolonialeverleden.doc%3Fsequence%3D2&usg=AOvVaw0hTLIq09_OVPOQLpEvWgNr

  • Boeroeng zegt:

   Loeki, ik lees vaker in oude kranten. Maar dat neerbuigende ” vrouwtje” voor een moordslachtoffer heb ik niet gelezen. Ook niet zo dat “naar haar eigen ras” voor een Indonesische vrouw.
   Mensen moeten mijn gedrag niet verklaren met zgn raseigenschappen.

   • Loekie zegt:

    Why not? Typisch aan elk ras is toch een aantal kenmerken? En als iemand van dat ras dat kenmerk vertoont, dan kan je toch (ten overvloede) verwijzen naar het ras-eigene?

    • Boeroeng zegt:

     Als een Indonesische vrouw niet veel zegt over de moord op haar werkgeefster dan is dat een normale menselijke reactie.
     Het heeft niks met ras en dna en erfelijkheid te maken.
     Ik zwijg ook vaak over van alles en nog wat.

    • Ron Geenen zegt:

     @Ik zwijg ook vaak over van alles en nog wat.@

     Er zijn personen op I4E die ik direct van Outlook verwijder. Er zijn onderwerpen waarvan na een regel te hebben gelezen, ik het meteen van mijn outlook verwijder. Heb daar geen interesse in. Is dat volgens de huidige NL methode ook racistisch? Voor mij mag het, maar ik trek me er niets van aan!

    • Boeroeng zegt:

     Ron, als je geen zin hebt teksten van en op het internet te lezen, dan lees je toch lekker niet ? Iedereen doet dat. Ik ook. Heel gezond.
     Dat heeft niks met racisme te maken. Evenmin is dat fout volgens Nederlanders .

    • Ron Geenen zegt:

     Ik begin mij aftevragen hoever discriminatie wordt getrokken.

 3. Bert zegt:

  Er is een spreekwoord “” spreken is zilver ,zwijgen is goud “” Misschien was die baboe wel familie van Mida ( de moordenaar) of was hij wel haar scharrel ,of misschien zaten ze wel op dezelfde dansschooltje .Kijk de zusjes Holleeder gingen ook pas praten over hun lieve broertje Willempie ,toen er glasharde verklaringen waren van het O.M. dat ze beschermd zouden worden.Zou er daarvoor een Nederlandse krant hebben geschreven “” De vrouwtjes Holleeder hebben maar gezwegen ,volgens de gewoonte hun ras eigen “”

  • Indorein zegt:

   Sinds de NL wet toestaat om te zwijgen, zijn veel Nederlandse onderdanen met een discutabele mentaliteit en uit een bepaald milieu erg zwijgzaam! Ras eigen? Of misschien toch Indonesische voorouders?
   Ik kan uit mijn eigen waarnemingen tijdens mijn verblijven in de Gordel van smaragd niet concluderen dat Indonesiërs zwijgzaam zijn, integendeel!
   N.b.: Toen ik mijn buurman ergens op wees, zweeg hij in alle talen! Hij heeft absoluut geen Indonesisch bloed in zich! Hij vertikte het gewoon om er op te antwoorden. Mijn conclusie toen: Een echte Brabander! Als ze iets moeten zeggen houden ze hun kop dicht (bijvoorbeeld op de vraag: heeft u of uw buurman soms een wietcultuurtje op zolder?).

 4. Bert zegt:

  @Indorein ,ach ach u bent een zeer intelligent persoon en beslist niet crimineel of anderszijds,uw opvattingen ken ik ,en respecteer ik ook ,u haat mensen die soft of hard drugs gebruiken ,nou ja uw goed recht ! Uw schrijven hierboven was duidelijk naar mij gericht ,geen probleem pak Indorein ,U bent tenminste eerlijk ! Hou ik van ! Dat mensen in een huis een wiedplantage hebben is /kan een groot gevaar opleveren voor de naaste buren ,vooral als de ELECTRA niet goed in orde is ,Levensgevaarlijk!! Ben weleens bij die illegale plantages geweest ( Van Vrienden ) mijn advies ,stop er onmiddellijk mee !! Niet vanwege die Wied maar vanwege gevaar voor de omgeving .Uw buurman had natuurlijk ook een wiedplantage ,nou ja kan gebeuren maar ik zou het anders aanpakken ,ik zou zeggen “” O.K buurman je hebt een wied -plantage heb ik geen probleem mee ,maar die electra wil ik wel effe bekijken/controleren ,6 jaar geleden rook ik die bekende geur ,toen ik ergens op bezoek was ,ik ging samen met mijn gastheer naar die persoon en ik legde hem uit dat zijn afvoer-systeem niet deugde en gaf hem nog meer tips maar zijn plantage was geen gevaar voor de omgeving ,volgens mij ,hij was mij zeer en zeer dankbaar ! Ach Indorein er zijn mensen ,die een blowtje willen roken ,wie bent u om ze dat te ontzeggen ! Mijn motto is Leven en Laten Leven !!

  • Arthur Olive zegt:

   Mijn motto is Leven en laat Leven binnen de wet !!

   • Ron Geenen zegt:

    @Mijn motto is Leven en laat Leven binnen de wet !!@

    Kan dat als je boven op elkaars lip woont?
    Ik moet dan weer denken aan het reken sommetje van Bert toen hij het oppervlak van de Pijp in A’dam vergeleek met die van Glendora, CA. ! op 50 met haast dezelfde aantal inwoners.

    • Bert zegt:

     He Ron ,ben bijna het beste paard van stal vergeten ! Slamat Tahun Baru ,de beste wensen voor jou en natuurlijk je Dame ( geen vrouwtje !) je wordt in 2018 82 jaar oud ,pukul terus vriend ! Naar de 100 !!

    • Ron Geenen zegt:

     Natuurlijk jij ook het allerbeste voor 2018 en laten we in gedachten er eentje van nemen op de gezondheid. Per slot van spreken zit in drank geen bacteriën, wel in water. Hier in CA, als ik het over mijn vrouwtje heb, spreek ik van mijn little lady. Zij is ongeveer 5 ft = 1m52.
     En over de blandas en Indo’s in NL gesproken en dan spreek ik van de diverse organisaties en het IHC, wordt er nog steeds gedacht volgens het koloniale systeem.

    • Arthur Olive zegt:

     Heer Geenen, hoe dichter men bij elkaar woont hoe meer de wet van pas komt.
     Mensen worden ongeduldig en krijgen last van elkaar. Kijk maar hoeveel haast men in Nederland heeft op straat en in de winkels.
     De laatste keer dat we in Den Haag bij toko Toet waren had mijn vrouw vragen over wat ze zag en de Hollanders begonnen op en aanmerkingen te maken.
     Ik zij toen tegen hun dat ik merkte dat ik weer in Den Haag was.

     Heer Bert, dengan hormat.
     Wetten zijn zeker door de mens gemaakt en worden verandered met de tijden. Soms is een wet verkeerd.
     Dat betekent echter niet dat wij kunnen kiezen wat we wel of wat we niet willen doen.
     Het wordt anders anarchie en een ieder voor zichzelf.
     Een volgende keer als u die Surinamer tegenkomt dan kan u hem/haar van mij zeggen dat wij Indo’s tenminste niet ons land hebben verlaten om te bedelen bij de Hollander zoals vele Surinamers.hebben gedaan terwijl ze nog hun geboorte land hadden.

    • Ron Geenen zegt:

     @Een volgende keer als u die Surinamer tegenkomt @

     Was dat die zelfde man, die de Wegenwacht auto aanzag voor het bezorgen van de WW Uitkering?

   • Bert zegt:

    @Pak Olive ,dengan hormat “” Leven binnen de wet !! “” Wetten zijn door mensen gemaakt in de jaren 30 v.d .v eeuw werd je veroordeeld als je iets slechts over Adolf Hitler vertelde ,na 1945 werd je veroordeeld als je iets goeds over Adolf Hitler vertelde ,zo zie je maar hoe wetten veranderen ,ik ben net als u een Indische Nederlander ,de Indische Nederlanders staan bekend als zeer gezagsgetrouw en uitermate loyaal aan het koningshuis ,die zelfde Indische Nederlanders werden op een zeer onbeschofte manier belazerd door de opeenvolgende Nederlandse regeringen .Ik sprak daar weleens over met mij welbekende Surinamers ,weet u wat zij zeiden ? “” Die Indo,s zijn Hollandse hielelikkers,als ik dan sprak over de Ambonezen ,hoorde ik een ander geluid ,ja dat was een sterk volk respect, respect respect !!!! Tja dan voelde ik mij toch niet zo happy .

  • bokeller zegt:

   Pak Bert,kan ik van meepraten.
   In het kleine Gelders dorpje waar ik woon
   zijn in mijn directe omgeving al diverse Wietplantage;s
   geruimd.
   Nog sterker mijn beneden buur met een heel professionele
   Wietplantage en alleen voor de show een paar stoelen
   in het directe zicht.
   Politie overval met gebruik van deurrammers, Politiehonden
   en kasten van kerels,die de Wet lastig maakten.
   Heel vreemde figuren ,die ik ‘ns in de lift tegenkwam.
   Ontruiming waar alles naar buiten werd gekieperd.
   Een vrachtwagen vol met kattengrit en meer van dat fraai’s
   siBo

   • Bert zegt:

    @Pak Keller : Kattengrint ?? Ha ha ha altijd lachen met u ,dat zijn Bio korrels ,zij vervangen de potgrond en met een automatisch watersysteem worden de planten gevoed en daar gaat het vaak fout ,als het systeem faalt krijg je lekkage en daarna problemen met de buren en dan ……de politie .

  • Indorein zegt:

   Geachte heer Bert,
   ik ben het geheel met uw motto eens. Ik doelde echter op de zwijgzaamheid als ras kenmerk en stelde als voorbeeld mijn vraag aan een buurman.
   Ik haat, voorzover ik weet, niemand. Heb wel een pesthekel aan gedragingen van sommige lieden in onze maatschappij, die zich niet willen conformeren aan sociaal-maatschappelijk acceptabel gedrag, maar wel alle rechten van onze maatschappij opeisen (zoals bijv. geldelijke uitkeringen en vrijheid van godsdienst en meningsuiting e.d.) met vaak gebruik van geweld om hun mening/stelling uit te dragen.

   Enfin, nu ben ik wel off topic.

   • Bert zegt:

    @Pak Indorein ,ach zo ,u bedoelt uitvreters ,luilakken ,niksnutten parasieten van de maatschappij wel een grote bek maar een poot uitsteken ho maar !! Nou ja ik denk er ook zo over maar niet alle uitkeringtrekkers zijn zo .Er zijn er genoeg ,die maar al te graag willen werken maar kansloos zijn op de arbeidsmarkt.

 5. Bert zegt:

  @Ron Geenen ,is je vrouw 1,52 m ,grappig zo groot was mijn moeder ook ,gegeven moment hielp een Hollandse man ( van de voetbalclub ) Die snapte er niks nada nol van ,”” Die Bert is 1.88 m en zijn moeder kan tussen mijn benen doorlopen !”” Dat zei een vrouwtje van het bejaardenhuis ook “” Hoe kan zo,n klein vrouwtje zo,n grote man voortbrengen ? “” Ach mijn broer van feb 1942 in het kamp gekomen mei ( of zo ) 1942 was/is ook klein ,de eerste 6 maanden van je leven zijn het belangrijkste van je leven ,voeding ,voeding !! Ik ben voor een Nederlander niet groot ,maar wel voor een Indo,dat zei een Indonesier ook eens tegen mij “” Uw gezicht is Indonesisch maar uw lengte is puur Belanda !

  • Ron Geenen zegt:

   Zoals je ook schrijft: Voeding en vooral goede daar is een mens van afhankelijk. Ook in de groei, vooral als je nog kind bent. Mijn vrouw is geboren in september 1945 te Malang. Haar vader heeft ze nooit gekend, want een maand eerder werd hij door Indonesiers vermoord. Haar moeder stierf toen ze ternauwernood 2 jaar was. Belande in Lawang in een katholieke nonnen weeshuis, waar ze dagelijks slechts wat rijst kreeg met een soort soep of een stukje vis. Heb verhalen gehoord, dat deze jonge weesjes zich extra gingen verwennen met gevangen kikkers en zelf een slang. De dieren werden in een kuil gestopt waarboven een vuurtje werd gestookt.
   In dat tehuis woonden tijdelijk ook andere kinderen. Van ouders die voor een maand of 2 a 3 naar Nederland voor verlof gingen. Daar werd voor betaald en die kregen uitgebreid eten en de weesjes waren dan hun bedienden. Als die dan klaar waren kregen de weesjes hun karige maaltijd.
   Mijn vrouw heeft daar een eigenschap van overgehouden. De rijkemans kinderen kregen bijna iedere dag een ei en mijn vrouw kreeg eens van een meisje een stukje om te proeven.
   Vanaf het moment dat ik met haar getrouwd bent eet ze iedere dag een ei. Het liefs gekookt. En nu nog. Na haar warme rijstmaaltijd eet ze een gekookt ei.

 6. e.m. zegt:

  @Ik sprak daar weleens over met mij welbekende Surinamers ,weet u wat zij zeiden ? “” Die Indo,s zijn Hollandse hielelikkers,@

  — Nou…wh, kan iemand in z’n zak steken. Klinkt als ‘schoenmaker hou je bij je leest’. 🙂

  Ik ga een lubang in tahun baru slapen. ‘Selamat tidur’ semoea allemaal . . .

  • bokeller zegt:

   Nederland moet rol erkennen.

   ###Oom Ludwig foe Pontbuiten
   Ndp pai Denk wang monie foe leidt a aandacht af foe a paarse kommer en kwel door hun veroorzaakt.
   Denk kan niet eens in eigen land orde op zaken stellen en nu komen ze opportunistich leuteren over de rol van Ned. mbt deze oorlog.
   Oorsprong na wang droga trobi tussen baas en knehct lon.
   Sindsdien zijn deze twee bij verstek veroordeelde drugsbazen bezig oerdomme aanhangers te kweken die krijsen des for pres, lon for pres.
   Gelukkig dat Dieno opgesloten zit want dan was er allang een tweede soort binnenlandse oorlog uitgebroken.
   De Gerechtheid beschermd het anti ddb volk tegen zijn misdadigheden.####

   tsja ,siBo

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.