Koloniale hotels

Humphrey de la Croix  op indischhistorisch.nl

In de “luchtige” zomerartikelreeks hebben we in de vierde aflevering het thema ‘hotels’ behandeld. We hebben vooroorlogse hotels in Sumatra de revue laten passeren. Als voortzetting van die zomerartikels gaan we verder met hotels in Java, waarop we in deze vijfde aflevering ingaan. Het hoofdmotto ‘Indisch genieten’ blijft leidend. Inmiddels zijn we in de winter van 2017 – 2018 aanbeland, maar in Indië was het natuurlijk altijd zomer.

Het zal geen verbazing wekken dat de meeste en bekendere hotels op Java waren te vinden. Daar woonden de meeste Europeanen als potentiële bezoekers van de hotels of daar arriveerden internationale reizigers. In de grote steden Batavia, Bandoeng, Semarang en Soerabaja stonden de meeste en daaronder de luxueuzere accomodaties. Aangezien Java het centrale deel was van de Nederlandse macht, waren daar de elitegroepen te vinden.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Koloniale hotels

 1. Wal Suparmo zegt:

  In bepaalde hotels en restaurants in Indonesia.Wordt de reistafel nog op koloniale wijze geseveerd terwille van de business.

 2. Ron Geenen zegt:

  Humphrey de la Croix: Hoop dat je deze email leest. Heb via je email en ook de “info” een email geprobeerd te sturen. Van beiden kreeg ik een error message. Ron@MyIndoWorld.com

 3. jolanda zegt:

  beste hr/mw,De grootvader van mijn vader had in Semarang een slagerij en een hotel.De naam van het hotel was Hotel Jansen.Mijn overgrootvader was een Armeniër.Gasper Johannes Michaël. Ik hoop dat daar ook informatie over is . mvg Jolanda Michaël

  Verzonden vanaf mijn Samsung Galaxy-smartphone.

 4. Jan A. Somers zegt:

  In Poedjon was er hotel Justina In waarin in 1929 de Belgische kroonprins Leopold en kroonprinses Astrid enkele dagen verbleven om uit te rusten van hun tweemaandelijkse reis door Indië.

 5. waluparmo zegt:

  Sins 1928 bestaat in Semarang geen particuliere slaghuis want de eerste moderne slaghuis van Ned-Indie is van de Gemeente Veeartsenijkundige dienst KABLOEK onder de leiding van de vee arts VAN RHIJN. Nu opgedoekt (verplaats) en een Hollandse distributor gebouw geworden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.