De Indische Kwestie

Wij proberen u zoveel mogelijk van de komende ontwikkelingen op de hoogte te houden. Ook communiceren wij hier wat we het afgelopen jaar gedaan hebben om de Indische Kwestie op de agenda in Den Haag te houden als een onafgeronde zaak. Dit om te voorkomen dat ‘men’ (pers/kamerleden/ambtenaren) denkt dat de zaak Indische Kwestie afgerond is. Dat is het niet. Er is géén compensatie oorlogsschade aangeboden aan de individuele slachtoffers van de oorlog(en). Er is géén fatsoenlijke betaling gedaan van achterstallig salaris (Backpay Salarissen) volgens normaal erfrecht. Er zijn géén officiële excuses (Staat en Koninkrijk) gemaakt en er is daarmee nooit iets erkent! Hoe wollig de woorden ook klinken van de diverse kabinetten en de ambtenaren ook klinken.
http://deindischekwestie.nl/nieuws/

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

17 reacties op De Indische Kwestie

 1. Loekie zegt:

  In het AD van vandaag staat :
  “De rol van het Indisch Platform is dubieus. De organisatie is in het overleg geen officiële vertegenwoordiger van de Indische gemeenschap. Bovendien zijn veel lidorganisaties uit onvrede opgestapt. Molemans: ,,Het wordt verkocht als een daad van goede wil. Dat je het lef hebt om dit morele genoegdoening te noemen. Alsof het een genereus gebaar is. Het is gewoon een schuld van 5,7 miljard euro die betaald moet worden. Deze mensen hebben daar recht op.’’

  Ach, er zijn mensen bezig het IP onderuit te halen.
  Veel plezier ermee.

  https://www.ad.nl/binnenland/miljardenschuld-aan-indische-gemeenschap-weggemoffeld~a9c97a0e/

  • Bert zegt:

   @Loekie “” Ach er zijn mensen bezig het IP onderuit te halen “” Vraagje beste Loekie ,welk IP bedoel je ,nr 1,2,3,4,5,6 ? In mijn ogen is dat IP opgericht na het EI incident tegen Lubbers ,gewoon een instrument van de regering om grip te hebben op de Indische gemeenschap.

   • Loekie zegt:

    Kort en goed :
    – op een dag heeft overleg tussen de regering en het IP geleid tot een uitkering van 25.000 euro, zij het onder voorwaarden;
    – dat bedrag wil ik om mij moverende redenen ook hebben, zegt een persoon die buiten de voorwaarden valt, en zij gaat in beroep;
    – mocht zij in het gelijk worden gesteld, dan is zij, neem ik aan tevreden, en velen met haar, want er is dan een precedent geschapen.
    Al. Zou je zeggen. Echter:
    – er zijn derden die zich met haar zaak gaan bemoeien. Zij zeggen: nee hoor, geen 25.000 euro, maar 70.000 euro moet het zijn. En ook zeggen zij dat het IP dubieus is, want die heeft zich met een kluitje in het riet laten sturen.

    Stel een Knil-soldaat verdiende 1 gulden per dag. Drie jaar geen salaris, dat is 1.095 x 1 gulden = 1.095 gulden.
    Had hij nog geleefd, zou hij 25.000 euro krijgen.
    Nee, zegt men nu, dat moet 70.000 euro zijn…
    Maar los daarvan :

    – heeft het IP 25.000 los gekregen , ja of nee?
    – heeft het IP in de loop der jaren nog andere zaken bereikt?
    – verdient het IP dat het nu wordt afgeschilderd als een dubieus zooitje dat de boel heeft belazerd?

    • Boeroeng zegt:

     Dit lijkt een tekst te zijn van de journalist:

     De rol van het Indisch Platform is dubieus. De organisatie is in het overleg geen officiële vertegenwoordiger van de Indische gemeenschap. Bovendien zijn veel lidorganisaties uit onvrede opgestapt.

     Wie ook het woord dubieus als eerste gebruikte…… Het is teveel verkettering voor een club die toch 25 jaar lang de kwestie van backpay en vergoeding oorlogsschade levend heeft gehouden.
     Formuleer je kritiek op het zwijgend akkoord gaan door de IP van 25.000 euro als afkoopsom en de finale kwijting wat genuanceerder.
     In 2000 ging IP onder protest akkoord met het Gebaar dwz ze accepteerden het niet als finale kwijting.

    • Trudy Verstegen zegt:

     Gedachtenspinsel:welke kant zou Loekie in een oorlog kiezen, is hij goed of fout, wordt hij zwarthandelaar, collaborateur, kun je bij hem onderduiken of trekt hij de gordijnen dicht en denkt zoek het maar uit en heeft hij achteraf commentaar op wat ‘goed en fout’ is. Ik zou zomaar er van alles bij kunnen bedenken!

   • PLemon zegt:

    @welke IP?

    De activistische ?
    Wij zijn Stichting Het Indisch Platform 2.0. Per 1 augustus 2017 officieel opgericht als actieplatform en meldpunt voor de Indische Kwestie. Zo krijgt iedereen een stem! Al meer dan 70 jaar worden de oorlogsgetroffenen uit voormalig Nederlands-Indië niet echt gehoord! Gezamenlijk stoppen wij het negeren! De Indische Kwestie is een Nederlandse Kwestie!
    http://deindischekwestie.nl/

    Of de brave (diplomatieke )?
    *** ICM Terugblik jaar 2010.
     Dit jaar bood het Indisch Platform een petitie aan de nieuwe staatsecretaris van Min. VWS  om te rappelleren aan de Indische NIOD rapporten, die op 28 oktober 2009 werd aangeboden om deze verder te onderzoeken. De val van het Kabinet verhinderde dit. Een jaar waar het Indisch Platform geen voortgang heeft kunnen bewerkstelligen als om de Indische NIOD rapporten gaat. Voorts is het Indisch Platform dit jaar in een juridische rechtsvorm van een stichting gegoten, dit resulteerde in nieuwe huisstijl in de communicatie  & Pr  en een nieuwe website. Richting de aangesloten organisaties zal, niet ondenkbaar, een nieuw beleid worden gevoerd.  
    http://icmonline.ning.com/profiles/blogs/icm-terugblik-jaar-2010

    • Loekie zegt:

     Er is maar één IP.
     Die andere club is een groep met een gejatte naam die met cijfers goochelt en die voor de 1e, 2e en 3e generatie tonnen per persoon wil hebben en die ondertussen via de media onrust stookt door het IP in diskrediet te brengen.

 2. Peggy Stein zegt:

  Loekie: “Die andere club is een groep met een gejatte naam die met cijfers goochelt en die voor de 1e, 2e en 3e generatie tonnen per persoon wil hebben en die ondertussen via de media onrust stookt door het IP in diskrediet te brengen.”

  Beste Loekie, we stoken graag wat onrust. Werd tijd!
  Ik ga terug naar 2013 IP. Het is altijd de bedoeling geweest om IP 2.0 op te richten. Kijk de vergaderverslagen Indisch Platform er nog maar eens op na. Die ken je vast als ik de opmerkingen zo volg. Deze volgende generatie komt op voor ouders/grootouders. Kunnen ze zelf namelijk niet…meer! Goochelen doen we niet. Zou willen dat we dat konden dan hadden we de ware identiteit van ‘Loekie’ blootgelegd en tegelijkertijd een kleine 4 miljard op tafel gegoocheld uit de gevulde zakken van ‘De Staat’ en wat extra’s voor herinneren/herdenken/zorg en educatie én nog wat extra’s om Het Tropenmuseum weer ‘in ere’ te herstellen. Want ja, dr moet nog wat verteld worden over deze Nederlandse geschiedenis. Moeders, vaders, opa’s en oma’s blij, wij blij.

  Gegroet, het is bijna 5 december, ga daarover de boel verpesten en/of doe iets nuttigs en sluit je aan. (Algemeen bedoeld dan he, nooit persoonlijk!)
  Peggy

  • Bert zegt:

   @Peggy Stein : Mooie reactie ,ach ja Loekie ,volgens mij een zeer intelligent persoon maar ook een vaag type ,zal zich niet gauw blootgeven is niet erg moet hij/zij zelf weten maar hoe denk ik persoonlijk over u ? Nou ben wel onder de indruk u bent een vechter ,op het agressieve af ,mag ik wel,wat ik denk ik van Silvraire Delhaye ? Ach ja een zeer nette man ,uiterst beleefd maar met dat soort mensen ( sorry) win je geen oorlog,kun je uberhaupt deze “” oorlog “” winnen ? Nou ik betwijfel het ,maar dat is niet het punt ! Het punt is dat de INDISCHE en Molukse groeperingen gewoon laten weten ,dat ze het zat zijn ,al 72 jaar belazerd te worden en dat geld ( uang) moet Nederland maar in zijn pantat stoppen of in gewoon Nederlands stop het maar in je R….T !

 3. Jan A. Somers zegt:

  “Er is géén compensatie oorlogsschade aangeboden aan de individuele slachtoffers van de oorlog(en).” Mijn vader heeft twee uitkeringen gehad. Eén voor schade persoonlijke bezittingen aan boord van zijn schip. Eén voor schade huishoudelijke en persoonlijke bezittingen gezinsleden gedurende de oorlog en bersiap. Het verlies van ons huis in Poedjon kon niet worden aangetoond. Bij de verwoesting van Poedjon (verschroeide aarde) waren alle gemeentelijke archieven verloren gegaan. Aanwezigheid van IP of wie dan ook was niet nodig. Formulieren aanvragen, invullen en opsturen. Je werd er nier rijk van hoor, maar dat hoeft ook niet.

  • Peggy Stein zegt:

   Dag heer Jan A. Somers, heeft u daar nog papieren van? Ben er erg benieuwd naar. Vriendelijke groet, Peggy Stein
   Als u wilt kunt u het sturen naar info@deindischekwestie.nl

   • Jan A. Somers zegt:

    Zulke papieren vind ik te waardevol om weg te sturen.
    1. Brief van Ministerie van Marine [waarnemer in Nederland voor de Dienst Scheepvaart in Batavia], dd 8 september `1947, onderwerp: verloren gegane eigendommen in Nederlandsch-Indië
    Ingevolge de bekendmaking “Schadevergoeding NI” Gelezen het ingezonden schrijven dd. (…): Overwegende dat van den G.GM. F.J.Somers (…) eigendommen zijn verloren gegaan; dat deze deel uitmaakten van zijn uitrusting, welke hij bij zich had (…); dat deze eigendommen aldaar door oorlogshandelingen verloren zijn gegaan; (…) Bepaalt dat ter zake een schadevergoeding wordt toegekend aan den G.GM. F.J.Somers (…).
    2. Beschikking. De Minister van Buitenlandse Zaken (…) Mr. J.M.A.Luns, Gelet op de regeringsnota van 11 september 1953 (…). gezien de onder No. 12374 geregistreerde aanvrage van F.J.Somers (…) om (…). Besluiten toe te kennen aan F.J Somers een tegemoetkoming (…).1. 2e deel slotuitkering …) 2. wederinrichting (…) Berekeningswijze volgens tabel (…) minus initiële uitkering (…), minus 1e deel slotuitkering (…).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.