Er moet een museum van het Nederlands kolonialisme komen

Han van der Horst schrijft op joop:
Er moet een museum van het Nederlands kolonialisme komen
Het is geen herdenkingsmonument. Het is een plek waar je een verhaal kunt beleven. Dat is een inclusief verhaal van ons allemaal
In deze dagen van heftig oplaaiende culture wars rond het fenomeen Zwarte Piet komen de lezers van het Historisch Nieuwsblad met een zinnig voorstel voor de Vergangenheitsbewältgung rond ons imperialistisch verleden. Ze willen de oprichting van een koloniaal museum. Dat is een goed idee want daar kan de ontmoeting en de confrontatie van de Nederlanders met volkeren aan de andere kant van de Aarde voelbaar en zichtbaar worden gemaakt

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

14 reacties op Er moet een museum van het Nederlands kolonialisme komen

 1. Boeroeng zegt:

  Ik heb net gereageerd op een opiniestuk van Joop.nl
  Neem een account en reageer ook !!
  https://joop.bnnvara.nl/opinies/museum-nederlands-kolonialisme-is-urgent

  Er is een ballotage…. dus inzendingen worden niet direct geplaatst.

  Dit schreef ik:
  ———————-
  Beste Han,

  Een goed stuk.
  Maar ik wil toch een tekening aan den kant maken.
  De bloedige dekolonisatie te Indonesië, de Molukse ex-knillers naar Nederland bevelen, ontslaan in de haven of vlak daarvoor en dan niks meer doen voor hun terugkeer heeft een oorzaak in het koloniaal denken van :
  ….de bewoners van Indië dienen onze welvaart en status van wereldrijk. We willen de lusten en niet de lasten. Negeer wat zij voelen en willen……
  En toen werd na 1949 de Papoea’s wijs gemaakt dat Nederland daar bleef om hen te onderwijzen naar een eigen staat. Dus niet….. Nederland verloor en keek niet meer om.
  Een ander Neerlands falen als beschaafde cultuur en nooit voldoende herkend als kolonialisme is het weigeren Nederlandse militairen salaris te betalen over de oorlogsjaren 1941-1945. Mensen werden de dood ingejaagd, mishandeld, gemarteld, vermoord en uitgehongerd door het Japanse leger en toen zei Nederland in december 1949: ga je salaris maar halen bij Soekarno.
  VOC-mentaliteit, tich ? Slimme deals maken, schulden dumpen bij de vijand. En anno 2017 nog steeds weigeren te betalen.

  De Nederlandse politiek olv van Lieftinck en Drees verzonnen het territorialiteitsbeginsel.
  Het Indisch gouvernement was een rechtspersoon met een eigen begroting en daaruit droggeredeneerd kon de Nederlandse staat zich onttrekken aan de salarisschulden van de eigen militairen die voor 20% de jappenkampen niet overleefden, aldus de toenmalige regering en gesteund door de Tweede Kamer.
  Zie het boek Indisch Verdriet van Herman Bussemaker
  http://indischverdriet.nl/
  Of lees dit uittreksel https://indisch4ever.files.wordpress.com/2015/06/indischverdriet_bijlage2.pdf
  En deze : https://www.facebook.com/OpgevangenInAndijvielucht/photos/a.425649787490067.110865.425635170824862/1493018227419879/?type=3&theater

  Indonesische kwestie, Molukse kwestie, Indische kwestie, Papoea-kwestie. Een duidelijk patroon , toch ?
  In een koloniaal museum moet men minstens één flinke wand vrij maken voor deze salaris-schanddaad van Nederland

 2. Peter Mollet zegt:

  Volledig mee eens.

 3. jendella67 zegt:

  Er is een Indisch Kolonialisme museum in Makassar en de bijzondere rijkdommen in bezit hebben dat niet Nederland toekomst!!!!!!!
  Het is Indonesisch bezit en moet afblijven!!!!!!!!!
  Met gevoelens voor het Indonesische Volk.

 4. Wal Suparmo zegt:

  Een paar oude dingen van de Hollandse kolloniale tijd is in Fort Rotterdam in Maklassar is geen museum.

 5. Wal Suparmo zegt:

  De opzet van de RTC is om een soort Commenwealth onder de Hollandse Kroon,te bouwen met de Indonesische federale regering opgericht door van Mook.Maar tja!, de Hollandse kundigheid in de koloniale politik is ver beneden de Engelse en het is natuurlijk TOTAAL MISLUKT met het oprichten van de NKRI. De NIEUWE GUINEA kwestie is nog een grotere blunder.!

 6. bokeller zegt:

  ###De NIEUWE GUINEA kwestie is nog een grotere blunder.!###
  Ook de Indo werd hier verneukt.
  siBo

 7. Jan A. Somers zegt:

  Is dit het enige wat wij onder het Nederlands kolonialisme verstaan? Een beetje mager? Mijn begin van Hoofdstuk 1: Wanneer in 1596 het eerste schip met de driekleur aan den mast in den Indischen archipel binnenvalt, is dat land staatsrechtelijk geen ‘woest en ledig’ land. Het is boordevol instituten van volks- en gezags-ordening (…) een complex van Oostaziatisch staatsrecht, inheemsch gebleven ondanks Hindoesche en Mohammedaansche invloeden op de bevolking.
  Van Vollenhoven markeert hier met een buitengewoon beeldende introductie een nieuw hoofdstuk van de geschiedenis van zowel Nederland als van de inheemse volken van Indonesië. Het is de echo van Hugo de Groot, “Habent insulae istae quas dicimus et semper habuerunt suos reges, suam rempublicam, suas leges, sua iura”. Van Vollenhoven plaatst deze gebeurtenis weliswaar in een voor hem bruikbaar bestuurlijk/historisch perspectief maar het oorspronkelijke door Hugo de Groot gegeven volkenrechtelijk perspectief dat het citaat biedt is hier wellicht van groter belang: dat land was geen res nullius dat door eenvoudige toe-eigening kon worden verkregen.
  Voor de opvarenden zal de aankomst in Bantam een opmerkelijke gebeurtenis zijn geweest, de weg naar Indië lag open. Voor de inheemse bevolking hoeft het niet zo bijzonder zijn geweest, daar kwamen meer schepen uit vreemde landen om handel te drijven. Het vigerende inheemse recht werd door de komst van de vreemdelingen (nog) niet beroerd.

  • RLMertens zegt:

   @JASomers; ‘Nederlands kolonialisme etc.’- Woordenboek; Kolonie=nederzetting in den vreemde bv.handelspost. Meestal overzeese gebieden, die geannexeerd worden/zijn ten bate(!) van het moederland. – Of te wel bezette gebieden.
   Nederland was in nazi tijd toch ook geen kolonie van Duitsland.

   • Jan A. Somers zegt:

    Maar Indië wel van Nederland, tot 1925. Maar ik vond het wel nuttig bij het begin, 1596, te beginnen. En niet tegen het eind. Toen overigens Indië al lang geen kolonie meer was.

   • P.Lemon zegt:

    @Hr Mertens “Nederland in Nazi-tijd toch geen kolonie”?

    Misschien als de bezetting langer had geduurd….

    ***
    Uit lat. colonia.
    +1. Volkplanting in vreemd gebied.

    +2. In oneigenlijke, overdrachtelijke, toepassingen van de onder 1) genoemde bett.
    Handelskolonie (b.v. WINKLER PRINS, Encyclop.ᴣ 10, 622 b).
    +3. Met betrekking tot dieren en planten.
    Bacteriënkolonie, bijenkolonie, lepelaarskolonie, meeuwenkolonie
    http://gtb.inl.nl/iWDB/search?actie=article&wdb=WNT&id=M034678

    • RLMertens zegt:

     @PLemon; ‘kolonie etc.’ – Volksplanting, inderdaad … een volk, dat zich daar voortplantte… in den vreemde. Daar/door zijn toch de Indo’s ontstaan? En, omgekeerd van Indonesische afkomst, hier in het moederland voortplantte. Of moet ik zeggen; ‘zich aan het voortplanten is…’ (tegen wil en dank?)

    • Jan A. Somers zegt:

     “Bacteriënkolonie” Een bacteriënkolonie is als kolonie niet belangrijk. Bacteriën kun je niet zien, vandaar dat je een uitstrijkje maakt op een geschikte voedingsbodem, daarna in de broedstof. De afzonderlijke bacteriën kun je dus niet zien, maar wel hun voortplantingsresultaat, de kolonie, als een duidelijk zichtbate vlek. Daar kun je van alles mee doen, kleuren bijvoorbeeld, om soorten te onderscheiden en afzonderlijk te tellen. Of afzonderlijk doorbroeden. Denk er wel om dat dit oude koek is. De ontwikkeling was snel!

    • P.Lemon zegt:

     @Hr Mertens.
     Volk-planting (zonder s) dwz een volk ( de blanda/europeaan) die zich er letterlijk vestigde/plantte.( als een plantje in de aarde) En hierna zich eventueel voortplante .De overmengden noemen we totok en de gemixten…mestiezen/indischen./indo-europeanen/ indo;s etc.
     In de diaspora keerden totok en indo retour hun bekende en/of onbekende vaderland of trokken verder de wijde wereld in om zich verder voort te planten 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.