Boeken

.
In 2008 klopt Adriaan van Dis aan bij Peter van Dongen met de vraag of de klare-lijn-tekenaar zijn autobiografische novelle Familieziek wil verstrippen. Na 9 jaar intensieve samenwerking ligt de beeldroman (Scratch Books) eind november in de winkels. Als kroon op het werk worden originele tekeningen uit de verstripping vanaf 21 november tentoongesteld in het Belgisch stripmuseum in Brussel. de Buren.eu  hier te bestellen.

In 1955 kwam Stien Boermeester (94) uit Nieuwegein met niet veel meer dan een koffer vol recepten en haar vijzel om de kruiden mee fijn te malen naar Nederland. Kinderen en kleinkinderen zijn opgegroeid met de heerlijke kruidige geuren en de recepten van moeder en oma. Kleindochter Pascale van Onselen heeft hier nu een familiekookboek van gemaakt.    AD.nl


Indische Skyline verschijnt in januari 2018

.
Francis bakt & kookt thuis. Zie inkijkexemplaar. Klik op het plaatje om te lezen.

Wanneer Theodor Holman te horen krijgt dat zijn dochter zwanger is, buitelen de vragen over hem heen. Ben je oud als je opa wordt? Wat zou je je kleinkind willen meegeven: wat is de essentie van het leven? Hoe houd je je staande als je vrienden bij bosjes sterven? En hoe zit het met die schaamte die de ouderdom lijkt te vergezellen en alles overschaduwt? In Voorbijgewaaid geluk maakt Theodor Holman de balans op.
Voorbijgewaaid geluk Interview in het Parool


Maleis – Nederlands (Indonesisch)Woordenboek

Lise Kristensen (1934) had een redelijk onbezorgde jeugd op Java. Totdat het eiland plotseling werd bezet door de Japanners. Binnen enkele maanden werden veel Europeanen gevangen gezet. Twee jaar lang leefde Lise samen met haar moeder, jongere zusje Karin en babybroertje Lasse onder erbarmelijke omstandigheden in een Jappenkamp. In het deze week te verschijning boek De kleine gevangene (The House of Books) beschrijft ze haar verhaal. Een voorpublicatie op Historiek: Een meisje van acht in een Jappenkamp

De Culemborgse schrijver en muzikant Harm Peter Smilde wijdde de afgelopen vijf jaar aan een kloek boek over indorockers The Tielman Brothers, eind jaren 50 de grondleggers van de rock-‘n-roll in Nederland.   AD.nl

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

31 reacties op Boeken

 1. Elmi zegt:

  Jammer, beetje duur…….Familieziek
  Peter van Dongen, Adriaan van Dis
  Gebonden € 150,00

 2. Boeroeng zegt:

  Adriaan van Dis spreekt een I.M, uit.
  Over wie? Over zichzelf
  https://www.deburen.eu/magazine/1248/in-memoriam-adriaan-van-dis

 3. Jan A. Somers zegt:

  “Ben je oud als je opa wordt? ” Je bent pas oud als ze in de bus/tram voor je opstaan: gaat u maar zitten opa!

 4. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  Uitstekend interview met Adriaan van Dis. De interviewster was goed voorbereid en stelde ook intelligente vragen, waarop van Dis zich kon uitleven.

  Hij laat zien dat het indo-zijn niet alleen van de kleur van de huid afhangt, want hoe zouden die 3de generatie Indo’s zich voelen, ook wel twijfel-indo’s genoemd.
  Bij van Dis is geen zweem van twijfel, gewoon recht voor zijn raap, geen gezwijmel over identiteit , roots of dat eeuwige eten, alhoewel ik vermoed dat hij wel goed kan koken.

  Van Dis is op zijn best, echt een Indo, goed gemanierd, welbespraakt, scherpzinnig, observerend, de geboren buitenlander. Ook als hij met een Indisch accent praat, irriteert hij mij niet.
  Met zo’n persoon wil ik me best vereenzelvigen. Ik heb wel wat boeken van hem en allemaal gelezen.

  Die luxe editie lijkt mij niet veel geld, het is zoals hij zelf zegt, als arme mensen graag eerste klas willen reizen.

 5. Boeroeng zegt:

  24 nov 19.00 in “de wereld draait door” op TV ; Peter van Dongen met zijn verhaal over het boek
  Zo meteen dus
  https://dewerelddraaitdoor.bnnvara.nl/komende-uitzending/peter-van-dongen

  • PLemon zegt:

   Van Dis kon het weer niet laten…De tante Lien tongval act, het grappige spreekwoord, de gebroken gezinnen ter versterking van het vooroordeel over de koloniale bevolkingsgroep en hun culturele achtergrond. En we willen zo van het stigma af…’Nederlander met een migrantenachtergrond of westers/allochtoon’.

   • Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

    De vergelijking Adriaan van Dis-Tante Lien slaat nergens op. Tante Lien, onze troetel-Indo zet een typetje neer met een Indisch accent. Is dat niet een vooroordeel bevestigen? Als Tante Lien niet een karikatuur is, wat is Zwarte Piet dan?

    Adriaan van Dis daarentegen heeft het wel over zijn vader die m.i. is verindischt. So what? Dat Helle Haasse daarover in Oeroeg, het meest vermeldde boek op de Nederlandse literatuurlijst, minachtend over dacht, so what?.

    Adriaan van Dis en Peter van Dongen zitten bij een interview op TV naast elkaar. Wat mij opvalt is dat van Dis aangeeft dat ze dingen gemeen hebben, zoals dat hun (stief)vader door de Jap (let U even op Indisch Herinnerin gCentrum) met een samoerai-zwaard (daar zijn die dingen toch voor?) weren onthoofd. Dat niet alleen, voor mij betekent het dat beiden Indo’s zijn, zij hebben een geschiedenis gemeen,.

    Ik wen eenieder een prettig weekend toe.

    • Jan A. Somers zegt:

     “wat is Zwarte Piet dan? ” Die is zonet onder mijn raam langs gevaren (maar ik ben wel afgedaald voor de foto’s). Sinterklaas met 100% Zwarte Pieten. Twee volle boten en de rest op waterski’s en de reddingsboot.. Vond iedereen prachtig. Ook veel kindertjes zwart! Maar ja, Delft was dan ook de bakermat van de opleiding voor ambtenaar BB. Allemaal stoute ‘Hollanders’ dus.

 6. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  Zwarte Piet is niet het probleem, maar Sinterklaas. Het zou een Bisschop uit Spanje zijn, maar hier in Bari liggen de gestolen beenderen van de heilige Nicolaas uit Smyrna….Zie ginds komt de stoomboot uit Turkije weer aan…..zingen wij hier in Zuid-Italie

  De blanke Sint en Zwarte Piet geven de koloniale verhoudingen aan. De personen dienen daarom gedekoloniseerd worden. Sint dient een andere kleur te krijgen net als de als zwarte Piet verkleedde slechte imitatie van Michael Jackson.
  Een zwarte Sint lijkt mij de voorkeur hebben. Dat niet alleen, de Sint kan toch niet in die on-gender-afhankelijke en christelijke kleren lopen. Voor niet-katholieken mag de Sint ook in Burka verkleed gaan. Zodoende wordt hij een duidelijke afspiegeling van de multi-culturele samenleving. A.u.b een hoofddoekje erbij want als een agent dat niet mag dan mag de Sint dat toch wel.

  Zo worden tradities in ere gehouden.

  • Ron Geenen zegt:

   @De blanke Sint en Zwarte Piet @

   Wil men dit kinderfeest houden? Wil de meerderheid dat? Dan gewoon doorgaan en lak hebben aan de rest. Dit is een traditie en dus handhaven. Zij die het niet bevallen, zoeken maar een ander land op. Hier worden er ook sint en Piet gevierd en niemand klaagt er over. Zelf door een Indonesische toko wordt het in december gehouden.

   • Boeroeng zegt:

    Ron… deze traditionele Piet bevalt mij niet…
    Maar dit is mijn land en het is onzin dat ik vanwege een afwijkende mening minder rechten heb om in dit land te zijn.
    Overigens vind 26 % van de Nederlanders dat dit pietenconcept moet veranderen.

    • Ron Geenen zegt:

     Laat een ieder toch vrij. Zij die het niet willen, vieren het niet. Klaar toch. Die bemoeizucht met het leven van een ander is al vervelend. En zeker als je op elkaar woont. Die bemoeizucht is kinderachtig.

    • Arthur Olive zegt:

     “Overigens vind 26 % van de Nederlanders dat dit pietenconcept moet veranderen”

     74% Vind dus dat het pietenconcept niet moet veranderen of het kan hun niet schelen.
     De tyranny van de minderheid is groter dan die van de meerderheid omdat meer mensen ongenoegd worden.

    • Ron Geenen zegt:

     @De tyranny van de minderheid is groter dan die van de meerderheid @

     In het jaar 1960 heb ik voor mijn neefjes en nichtjes van de Populier straat in Den Haag als Piet opgetreden. Wat een plezier hadden we toen. Heb persoonlijk ook nooit dat als een vorm van discriminatie gevoeld. Onschuld voor de kinderen waar nu akelige volwassenen er een einde aan willen maken. Ze moeten zich schamen.

    • Boeroeng zegt:

     @ Arthur…. 26% van de bevolking heeft een andere mening.
     Dat kan nooit tirannie zijn.
     En bij die 26% zijn veel mensen die een donker gezicht hebben en die imitaties van hun uiterlijk niet kunnen waarderen. Het is een kwestie van fatsoen als mensen het niet leuk vinden dat hun uiterlijk of raskenmerken geïmiteerd worden, dat men ermee stopt.
     In Amerika is men gestopt met blackface-theaters. Daarom juist

    • PLemon zegt:

     @B. “als mensen het niet leuk vinden dat hun uiterlijk of raskenmerken geïmiteerd worden, ”

     Het blijft wel raar dat juist hier in dit land negroïde mensen hier aanstoot aan nemen omdat ze in het land van herkomst de traditie niet kennen. In Indië, Suriname en Antillen was men vertrouwd met het kinderfeest waarin de knecht van Sinterklaas het gezicht donker/zwart schminkte om niet herkend te worden als buurman , familielid of onderwijzer.
     De hier gevoerde anti-piet actie duidt er feitelijk meer op dat immigranten met een kleurtje in dit overwegend blanke land zich maatschappelijk buitengesloten voelen.

    • Arthur Olive zegt:

     Om imitaties van uiterlijk te voorkomen is het een uitkomst voor iedereen als van nu af aan alleen mensen met donkere gezichten voor Zwarte Piet spelen en mensen met lichtgekleurde gezichten voor Sinterklaas.
     Hier in Amerika zijn er nu veel meer Zwarten dan vroeger in de film industrie en hoeft een blanke zich niet meer op te maken voor een Zwarte rol in de theaters en film.

    • Ron Geenen zegt:

     Uitstekend idee. Dan kunnen ze meehelpen de traditie voort te zetten. Net als de zwarte movie stars in Hollywood.

    • Loekie zegt:

     “Het is een kwestie van fatsoen als mensen het niet leuk vinden dat hun uiterlijk of raskenmerken geïmiteerd worden, dat men ermee stopt.”.

     Vraag: is onderstaande een imitatie van raskenmerken of iets dergelijks?

    • e.m. zegt:


     @De tyranny van de minderheid is groter dan die van
     de meerderheid@


     Hoe rijker de slaaf was aangekleed, hoe meer aanzien het de eigenaar opleverde.


     In Amerika heet dit tegenwoordig ‘fake news’, want het was op CNN !!!

     @Boeroeng zegt: 28 november 2017 om 02:01 /…/Het is een kwestie van fatsoen als mensen het niet leuk vinden dat hun uiterlijk of raskenmerken geïmiteerd worden, dat men ermee stopt.
     In Amerika is men gestopt met blackface-theaters. Daarom juist@

     — Amerindo’s houden er een geheel eigen ‘ethiek’ op na. Alleen zij hebben het recht om zich ongerechtvaardigd behandeld te voelen. Tja, vrij land hè . . . vor iedereen !

     Fijne dag semoea allemaal y’all . . .

    • Ron Geenen zegt:

     @Amerindo’s houden er een geheel eigen ‘ethiek’ op na. @

     Daarom noemen de Indonesiers zich Amerindo.

    • Arthur Olive zegt:

     Pak e.m.
     Wat slavernij betreft was de tyrany van de minderheid inderdaad groter dan de tyranny van de meerderheid in Amerika.
     De voorstanders van slavernij waren in de minderheid.

     Ik heb de “fake” news op CNN niet gezien maar het zal mij niets verbazen als ze op CNN niet hebben gezegd dat de partij van Obama en Hillary de party van slavernij was, de partij van Jim Crow, de KKK en zelfs nu nog worden vele African Americans door hun voor de gek gehouden.

   • Jan A. Somers zegt:

    Hier in Delft was het 100% zwart. Niemand had problemen. Ook de kindertjes niet, velen waren zelf ook zwart! Er waren ook geen boe-roepers, maar ja, Delft is nou net niet het brandpunt voor verandering. Terwijl het door de TU en de Unesco-IHE tamelijk zwart is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.