De vergeten Afrikaanse krijgers uit Nederlands-Indië

Het is een stukje nagenoeg vergeten geschiedenis. Die van de overgrootvader van Elly (62) en Douglas (65) Hoed uit Breda. Zij stammen af van de Belanda Hitam, de Zwarte Hollanders. Een groep Afrikaanse soldaten die rond 1830 vanuit Ghana naar Java werd gebracht om daar in dienst te treden bij het KNIL, het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger.   bndestem.nl

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

7 reacties op De vergeten Afrikaanse krijgers uit Nederlands-Indië

 1. Griselda Molemans zegt:

  Het interview barst van de feitelijke onjuistheden en volslagen nonsens. En dat weten Elly en Douglas Hoed donders goed. De heer Cordus is helemaal geen oom van gen: ze hebben gewoon de documentaire gekaapt om de aandacht op zich zelf te vestiges. En de redactie van BN/De Stem mag zich binnenkort tegenover de Raad voor de Journalistiek verantwoorden voor deze wanprestatie.

  • PLemon zegt:

   @…”De heer Cordus is helemaal geen oom van hen…”

   Is het in Indische kringen niet een gewoonte om goede bekenden die bijna dagelijks over de vloer komen, vooral ouderen, te betitelen als oom of tante?
   Of zoals zelf opmerkten…
   ” ,,Ons vertelde hij dat zijn opa uit Ethiopië kwam”, zegt Elly. ,,Hoe hij daar bij kwam is een raadsel.” Hij had de kennelijk de klok horen luiden, maar wist niet waar de klepel hing.”

 2. Griselda Molemans zegt:

  @PLemon Wat de verwijzing naar Ethiopie betreft: in 1935 maakte keizer Haile Selassie van Abessinië (Ethiopië) wereldwijd grote indruk met zijn toespraak bij de Volkenbond naar aanleiding van de Italiaanse invasie van zijn land. Veel Indo-Afrikanen op Java associeerden zich met de keizer. Zodoende is het apocriefe verhaal de wereld ingeholpen dat de oorsprong van de Indo-Afrikaanse gemeenschap Ethiopië is. Fred Hoed, de vader van Elly en Douglas, heeft deze ‘alternatieve feiten’ doorgegeven aan zijn kinderen. Dat kan hem moeilijk verweten worden aangezien de oudere generatie Indo-Afrikanen nooit over hun afstamming praatte met hun kinderen. Je vraagt je af wie de klok heeft horen luiden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.