Rijksmuseum onderzoekt herkomst van koloniale voorwerpen

Het Amsterdamse Rijksmuseum gaat onderzoek doen naar de herkomst van tien objecten uit de koloniale collectie, schrijft NRC. Het onderzoek moet uitwijzen of de voorwerpen rechtmatig zijn verkregen.(…)
Twee stukken die worden onderzocht zijn de diamant van Banjarmasin en een Singalees kanon. De diamant was van sultan Panembahan Adam van Banjarmasin (Zuid-Borneo) en toen Nederland het sultanaat veroverde in 1859 werd de steen staatsbezit.   NOS

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

4 reacties op Rijksmuseum onderzoekt herkomst van koloniale voorwerpen

 1. Wal Suparmo zegt:

  Premier RUTTE kwam verleden jaar met een paar museum stukken van de gesloten museum in Utrecht, als lokaas. En gaf presiden Jokowi een Buginese BADIK. terug.I.p.v de KRIS van DIPONEGORO wat in dee Tropen Museum tentoongesteld is..Efin het is toch maar gelukt en een handels overeenkomst van 100 millioen EU was getekent.

  • bokeller zegt:

   Tjsa, wat een lege plekken komen
   dan in diverse musea….
   Maar komt het wel in de officiële Indonesische
   musea terecht is een volgende vraag.
   siBo

 2. Boeroeng zegt:

  DE DIAMANT VAN SULTAN ADAM AL-WATSIQ BILLAH VAN BANJARMASIN (1786-1857)
  Laten we terugkeren naar de diamant uit Banjarmasin, die u hierboven ziet afgebeeld. Het was een van de kostbaarste en dierbaarste regalia van sultan Adam Al-Watsiq Billah van Banjarmasin (r.1825-1857). Diamanten zoals deze fungeerden voor het vorstenhuis van Banjarmasin niet alleen als regalia of versiering, maar ook als amuletten.[3] Ze stonden bovendien symbool voor de regio in zuidoostelijk Kalimantan, waar de diamanten van oudsher werden gevonden.
  Deze persoonlijke en politieke betekenissen van de diamant, gingen echter verloren in het Nederlandse beeld van de werkelijkheid waarin deze vorst niet voldeed aan het koningschap: hij werd omschreven als een uitermate zwakke man, praalziek, slordig en onrein.[4] Hij was in Nederlandse ogen praalziek, omdat hij ‘van hoofd tot de voeten met goud en diamanten bedekt’ was Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.