Boeken

Volgende week verschijnt er een boek over de legendarische Haagse Indrorockband The Tielman Brothers en hun rol in de geschiedenis van de Nederlandse rock-‘n-roll. “Wij speelden gitaar omdat we The Tielman Brothers en andere Indobands hadden gezien. Als je begint met muziek maken, dan moet je toch helden hebben. En dat waren zij in die tijd”, zei bassist Rinus Gerritsen van de Golden Earring eerder over de Tielmans. denhaagfm.nl  28 sept de schrijver spreekt.

In bijna vier weken tijd werd een van de grootste bloedbaden aangericht in de onafhankelijkheidsoorlog van Indonesië. In januari en februari 1947 werden op het eiland Sulawesi 1550 Indonesiërs standrechtelijk geëxecuteerd en hele gebieden en dorpen platgebrand. Drie Nederlandse militairen waren verantwoordelijk: commandant Jan Vermeulen, majoor Jan Stufkens en kapitein Berthold Rijborz. Zij gingen nog gewelddadiger te werk dan hun voorbeeld kapitein Raymond Westerling. In haar boek: Massa-executies op Sulawesi. Hoe Nederland wegkwam met moord in Indonesië, laat journalist Manon van den Brekel ooggetuigen van die moordpartijen aan het woord. historiek.net
.
Femmy Fijten overleed in juli. Binnenkort verschijnt haar derde boek.
In het spoor van Birma.
De roman ‘In het spoor van Birma’ gaat over twee jonge mensen die beiden (indirect) slachtoffer zijn van de Tweede Wereldoorlog. Als tweede generatie slachtoffers dragen zij de sporen van het leed dat hun ouders is aangedaan. Zij is opgegroeid in een beklemmend gezin waarvan de ouders het bombardement op Rotterdam, het verraad en de hongerwinter hebben meegemaakt. Zijn ouders hebben hun wortels in Nederlands-Indië en zwegen over de gruwelen onder de Japanse bezetter.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink .

5 reacties op Boeken

 1. Huib zegt:

  HELDEN VAN TOEN
  Aan het eind van de vijftiger jaren zat mijn moeder, net in Nederland aangekomen in 1958, in een kontraktpension in Breda. Ik heb daar de Tielman Brothers nog meegemaakt toen ze onder leiding van hun vader hun rock muziek beoefenden. Later ook nog bij hun thuis geweest toen ze inmiddels een huis in Breda hadden. Ik heb met open mond geluisterd hoe ze de Elvis beat speelden. Moeder zat in de keuken en verzorgde de koffie en zo

  Maar ongeveer in dezelfde tijd in Amsterdam kwam ik ook bij mijn oom en tante Wim en Rika Kalff over de vloer.
  En laten daar nou mijn neven olv. van Panky zich daar ook bezig houden met een Rock and Roll band. Ze speelden op vele Indische fuifjes en trokken in de 60-er jaren naar Duitsland. Daar hebben ze in de omgeving van Hannover zelfs een eigen disco kunnen oprichten en de band had veel succes en trad in vele plaatsen in Duitsland op. Helaas ben ik de naam van hun band vergeten.
  Tenminste één neef is daar gebleven en met een Duitse vrouw getrouwd.

  Hun drie zusters Elly, Winny en Mary en nog een jongere broertje zijn naar California ge-emigreerd. In latere jaren heb ik ze nog wel eens samen met mijn zwager en zuster kunnen bezoeken en ik ontmoette ze wel eens in de Indo-soos Avio in Anaheim.

  De oudste, neef Willy was Korea vrijwilliger en als hij wel eens met verlof in Amsterdam was tijdens de Kerstvakantie nam hij me altijd mee om te stappen in het centrum en een Cineac-je en pilsje te pakken.
  Hij was een vrij kleine man en een jaar of 7 ouder en voor de duvel niet bang. Hoe vaak hij ruzie kreeg met grote Hollandse mannen en menig keer op de vuist ging is niet meer te tellen.
  Vaak was hij ook nog in uniform en dan kwam de MP er aan te pas, werd hij afgevoerd en raakte hij zijn sergeant-strepen kwijt.
  Maar als hij vele maanden later weer eens met verlof kwam, had hij die strepen weer terug.
  Ik heb wel eens gehoord dat hij later ook naar Californie is vetrokken.

 2. Boeroeng zegt:

  https://www.ed.nl/cultuur/oorlogsmisdaden-in-indonesieneuml-schandalig-er-is-niemand-vervolgd~aa8a3f49/
  ———–
  Drie Nederlandse militairen waren in 1947 verantwoordelijk voor een enorm bloedbad op het Indonesische eiland Sulawesi. In vier weken tijd executeerden ze met hun troepen ruim 1.550 Indonesische burgers, van wie men dacht dat ze het verzet steunden. ED-redacteur en onderzoeksjournalist Manon van den Brekel ging op zoek naar nabestaanden en ooggetuigen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.