Indonesië actueel

** Indonesia on Thursday celebrated its 72nd Independence Day with a flag hoisting ceremony and a ‎cultural parade in the capital Jakarta.  President Joko Widodo in traditional clothes led the flag-raising ‎ceremony at the presidential palace.  Vatican Radio.

** Door jong en oud wordt op 17 augustus in Indonesië de onafhankelijkheid gevierd. Wat doen wij? Volgens Bestuurskundige Dave Ensberg-Kleijkers wordt het tijd dat de Nederlandse Staat, bij monde van premier Mark Rutte, Indonesië excuses aanbiedt voor oorlogsmisdaden. De uitgeschreven tekst hiervan kan dan een ‘absoluut pronkstuk’ worden van het ‘koloniaal museum’.  volkskrant.nl

** Het lijkt me dat dit iets is wat bepaalde mensen in Nederland beduidend meer bezighoudt dan de Indonesische bevolking zelf. Die leven in het nu, en als ze al terugkijken is dat op een oorlog die ze hebben gewonnen. Nederland zou die excuses dus vooral voor zijn eigen ‘zielenrust’ maken als voormalige koloniale macht. Dat riekt een beetje naar misplaatste verhevenheid. Ingezonden brief Volkskrant.

** Alsmaar die motorrijders op de stoep: in Jakarta zijn ze het zat Volkskrant.
** Terreurverdachten beraamden aanslag op presidentieel paleis IndonesieNU.
** Gelukkigste Indonesiërs wonen in de Noord-Molukken IndonesieNU.
** Krissenmuseum Surakarta officieel geopend IndonesieNU

Dit bericht werd geplaatst in Indonesia actueel. Bookmark de permalink .

20 reacties op Indonesië actueel

 1. Willem Plink zegt:

  Bestuurskundige Ensberg-Klijkers is een soort sadomasochist, voordat we excuses zouden aanbieden voor de oorlogsmisdaden die er zeker zijn geweest moeten dat wederzijdse excuses zijn voor de slachtoffers van de bersiap. Het is een zaak van beide kanten en niets eenzijdig zoals de “””bestruursdeskundige”””dat wil. Je wordt ziek van al die idioten die maar mea culpa roepen en niet dez zaak van twee kanten willen zien.

  • bert zegt:

   Jane Seymour de bekende Amerikaans/Engelse actrice vertelde over de kampbelevenissen van haar Hollandse moeder in Indie,die moeder had het over vrouwen die verkracht werden door Indonesiers ,dus de Bersiap tijd .Indonesiers die dat lazen vertelden mw Seymour dat ze zich vergist moest hebben ,dat waren geen Indonesiers maar Jappen ! Jane hielp ze snel uit de droom ,het waren wel degelijk Indonesiers .Die Bersiap tijd is door de autoriteiten zowel Indonesie als Nederland onder het tapijt geschoven.Net alsof ze het afgesproken hebben ,het was voor beide landen een pijnlijke kwestie..

   • Ron Geenen zegt:

    @Die Bersiap tijd is door de autoriteiten zowel Indonesie als Nederland onder het tapijt geschoven.Net alsof ze het afgesproken hebben ,het was voor beide landen een pijnlijke kwestie..@

    Dat was ook schriftelijk afgesproken.

   • Pierre de la Croix zegt:

    Heer Bert: “……het was voor beide landen een pijnlijke kwestie..”.

    Voor beide landen? Ik denk dat de bersiap een smet is op uitsluitend Indonesisch blazoen. Waarom zou die voor Nederland ook pijnlijk moeten zijn?

    Pijnlijk voor Nederland is, dat er geen tot bitter weinig aandacht wordt geschonken aan de duizenden slachtoffers die de Indonesiërs in die periode hebben gemaakt. Slachtoffers, weerloze vrouwen, kinderen en mannen, in koelen bloede en wreed vermoord op wat toen nog Nederlands grondgebied was.

    De bijna 300 slachtoffers van de MH 17 hebben 3 jaar na dato hun monument, een mooie plek waar nabestaanden en anderen hen kunnen gedenken. Ik gun het ze graag. Maar waarom nog steeds niets voor die duizenden bersiapslachtoffers, van wie velen niet eens een graf hebben, want zo maar in de kali of in een put gegooid?

    Pak Pierre

    • Ron Geenen zegt:

     @Maar waarom nog steeds niets voor die duizenden bersiapslachtoffers, van wie velen niet eens een graf hebben, want zo maar in de kali of in een put gegooid? @
     Of de keel afsnijden en/of levend begraven in een kuil die ze zelf eerst hebben moeten graven.
     Ik noem hier de Olo moorden in Padang. Die “ze” waren hoofdzakelijk vrouwen en kinderen.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Tja meneer Geenen, goed dat u dit nog even aanroert. Ik wilde voor de gemoedsrust van de geachte lezers en de leesbaarheid van mijn stuk niet in al te gruwelijk detail treden.

     Ook iemand als de advocate mevrouw Prof. Mr. Dr. Liesbeth Zegveld mag er niet wakker van liggen. Die heeft haar handen al vol aan Nederlandse excessen.

     Pak Pierre

 2. Wal Suparmo zegt:

  De Hollandse regering moet eerder excuses aanbieden aan de INDO’S die door hun stommiteit zo veel hebben geleden en nu van de wereld verdwiint.
  FOTO; Alleen president JOKOWI kan dit presteren.De VREDE tusen presidenten van de Rep Indonesia.

 3. Eddy zegt:

  Indië verloren rampspoed geboren

 4. PLemon zegt:

  @Bestuurskundige Dave Ensberg-Kleijkers wordt het tijd dat de Nederlandse Staat, bij monde van premier Mark Rutte, Indonesië excuses aanbiedt voor oorlogsmisdaden. 

  #Een pleidooi waarin appels met peren worden vergeleken. Schoenmaker blijf bij je leest.
  Er staat notabene nog een nieuw historisch onderzoek op stapel over de periode 45-49,…

  ***integrale benadering, met een scherp en open oog voor de samenhang tussen de gebeurtenissen in Nederland en Indonesië in de context van de naoorlogse nationale en internationale verhoudingen.”
  http://historiek.net/onderzoek-naar-dekolonisatie-nederlands-indie-in-2021-klaar/67422/

  • Pierre de la Croix zegt:

   Ik ken de bestuurskundige Dave Ensberg-Kleijkers niet, maar het ziet er naar uit dat hij (zij?) behoort tot de club van de “Weg-met-onzen” die vinden dat Nederland daar ginds de verkeerde oorlog voerde en zich daarvoor diep in het stof moet wentelen. Jammer dat een genuanceerd tegengeluid zelden verder reikt dan de Indische sites als I4E.

   Pak Pierre

  • Jan A. Somers zegt:

   Op 17 augustus is de Nederlandse regering toch vertegenwoordigd op de Indonesische ambassade in Den Haag? En bij de regering in Jakarta? Allemaal al vóór 2005 dacht ik, uit eigen ervaring. En omgekeerd op Koningsdag, zowel in Den Haag als in Jakarta. (Niet op 26 juli!). En op 15 augustus in Den Haag. (vorig jaar niet dacht ik)

  • PLemon zegt:

   Aan de buitenkant is de ‘onafhankelijkheid’ allemaal prachtig, maar in de periferie vd samenleving woekert het koloniaal systeem gewoon verder. Ipv de blanke toean overheerst 1 bevolkingsgroep met een grote legermacht de vele anderen.

   *** Als land heeft Indonesië een gemeenschappelijke identiteit verworven die vooral wordt gedefinieerd door de nationale taal, een moslimmeerderheid en een geschiedenis van kolonisatie en het verzet tegen die kolonisatie. Het Indonesische motto luidt Bhinneka Tunggal Ika (vrij vertaald; “Eenheid in diversiteit”). Echter, sektarisch geweld en separatisme zijn aan de orde van de dag en hebben tot bloedige confrontaties geleid, die de economische en politieke stabiliteit hebben ondermijnd.(Wiki)

  • PLemon zegt:

   Veelzeggende quote… fighting?

   “Let me quote the words of President Joko Widodo:
   The Indonesian nation is a great nation,
   A fighting nation!

   A nation that struggles with its own power to seize its independence. Indonesian people must be confident to progress, catching up with its deficiencies and to reach its triumph.

   And remember what President Soekarno said:
   We are a great nation. We are not a nation of ‘Tempe’!
   A nation that does not believe in its power will not stand as an independent nation.
   Only a fighting nation can become a great nation.

   • Pierre de la Croix zegt:

    Zou meneer Trump het dan toch van de Grote Boeng hebben?

    Pak Pierre

    • Arthur Olive zegt:

     Meneer Trump heeft het van meneer Ronald Reagen die gezegd moet hebben: “Peace though strength”. Hierdoor is de koude oorlog nooit warm geworden en veroorzaakte de breakup van de USSR. Rusland kon de militaire buildup economisch niet meer bijhouden.
     There is greatness in het voorkomen van oorlog door strength en niet weakness.
     Hun economy is te vergelijken met die van Canada.
     Het kan zijn dat de grote Boeng zijn gezegde van China heeft gekregen in 1965.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Tja Pak Arthur, maak dat de meisjes en jongens van het gebroken geweertje maar eens wijs.

     Pak Pierre

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.