Risoles, wiens cultureel erfgoed ?

Ronald Giphart in het AD: Nu heb ik altijd gedacht dat risoles typisch Indonesische lekkernijen waren, tot ik een eetschrijver ontmoette die mij baarlijk uitlachte om mijn culinaire onwetendheid. Há, het idee! De risoles waaraan wij ons verlustigen bij Javaanse eethuizen en op pasar malams (die geweldige jaarmarkten met tientallen oriëntale kraampjes) horen misschien tot het Indonesisch cultureel erfgoed, maar komen van oorsprong wel degelijk uit Frankrijk, waar ze dan weer ‘rissoles’ heten.

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

5 reacties op Risoles, wiens cultureel erfgoed ?

 1. Ron Geenen zegt:

  Wie zegt dat de Nederlander de risolus in Ned-Indie heeft gebracht. Bewijs dat maar. Er waren toen ook al Fransen en Portugezen.

  • P.Lemon zegt:

   Hr Geenen, volgens de Wiki oorspronkelijk een frans voorgerecht/snack en overgewaaid naar diverse landen…

   ***A rissole, initially created in France, (from Latin russeolus, meaning reddish, via French in which “rissoler” means “to [make] redden”) is a small croquette, enclosed in pastry or rolled in breadcrumbs, usually baked or deep fried.[1] It is filled with sweet or savory ingredients,[1] most often minced meat or fish, and is served as an entrée, main course, dessert or side dish.

   Rissole is a snack food in Indonesia, where they are called risoles (pronounced ‘riss-ol-less’). The skin is made from batter in the same fashion as a flat crepes. They are commonly filled with bechamel, chicken, and diced vegetables – including carrot, celery, common beans and potato. The filling is wrapped inside the skin, then the package is rolled upon breadcrumbs and fried in ample amounts of hot cooking oil. It is eaten with bird’s eye chili, chilli sauce, mayonnaise or mustard.

 2. George zegt:

  Het woord Kartoffel de Kentang heeft blijkbaar ook wat Europees

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.