Indonesië actueel

** On July 31, 1667 the Dutch and the English signed the Treaty of Breda. As part of the agreement, the swampy island of Manhattan in New Amsterdam – which the Dutch had “bought” from the Native Americans – was exchanged for the island of Run. smh.com
** De politie in Jakarta heeft tussen 17 juli tot 21 juli 2017 meer dan 5000 scooterbestuurders aangehouden voor het rijden op de stoep. IndonesieNU
** ‘Schiet ze dood!’ Indonesische Widodo treedt met jacht op drugshandelaren in voetsporen Duterte volkskrant.
** Voor Indonesië is het nu menens: ontbossing moet stoppen NPO Radio 1.
** Indonesia’s Narcotics Agency chief suggests recruiting ghosts as prison guards Coconuts Jakarta.
** Man rent halfnaakt door de Botanische Tuin van Bogor. indonesienu.nl .

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

17 reacties op Indonesië actueel

 1. Arthur Olive zegt:

  De Treaty of Breda is meer bekent als de ruil van de nootmuskaat voor de Big Apple.
  In het boek, Nathaniels nootmuskaat, beschrijft Giles Milton hoe voor bijna 4 jaar zo’n 30 man Engelsen onder de avonturier, Nathaniel Courthope, het eiland wist te verdedigen tegen de VOC’s 30000 man. Het klingt ongelooflijk, maar ze kregen hulp van de bevolking die de Hollanders haten.
  Nathaniel heeft nooit het eiland overgedragen aan de Hollanders, daarom dat Engeland er een claim op had om het in te ruilen.

  • PLemon zegt:

   Stukje geschiedenis…..

    Dat verzet werd gevoed door de Engelsen die de eilandbewoners van wapens voorzagen. VOC-gouverneur-generaal Jan Pieterszoon Coen besloot de opstand hardhandig neer te slaan. Van de 15.000 oorspronkelijke bewoners bleven er na deze volkerenmoord maar 600 over. Onder de indruk van dit geweld stonden de Engelsen Poeloe Run zonder tegenstand af.
   In 1667 werd dit eiland bij de Vrede van Breda samen met Suriname overgedragen aan Nederland. In ruil daarvoor kregen de Engelsen zeggenschap over Nieuw-Amsterdam, het huidige Manhattan. 
   http://www.natgeotraveler.nl/galerij/dit-eiland-ruilde-nederland-voor-manhattan/poeloe-run

   • Jan A. Somers zegt:

    – “gevoed door de Engelsen ” Dat is logisch, die Engelsen wilden het monopolie van de VOC ontduiken. Die levering van wapens is overigens nooit bewezen.
    – Om het eiland Roen (zo heette dat toen) is nooit gevochten. Daar was een Engelse vestiging, daar zijn ca. 1000 mensen uit Lontor naar toe gevlucht. Die ruil met Nieuw-Amsterdam is heel logisch. De VOC had in Nieuw-Amsterdam verder niets te zoeken, en de Engelsen niet op Poelau Roen.
    – “Van de 15.000 oorspronkelijke bewoners” Ik neem aan dat u hier Lontor bedoeld, ik weet namelijk niet hoe die 15.000 op dat heel kleine Roen hadden kunnen wonen. Waar het bij uw verhaal waarschijnlijk om draait is het eiland Lontor. De zes Banda-eilanden zijn samen 44 km2, ca. 13.000 inwoners (1975)). Het eiland Lontor is ongeveer 10 bij 2 = 20 km2. Ter vergelijking in Nederland het Waddeneiland Vlieland. Twee keer zo groot, 40,2 km2, met een bevolking van 1107 mensen (bevolkingsregister 1995). Het agrarisch gebruik van Lontor zal intensiever zijn geweest dan op Vlieland, met een daaraan gekoppelde grotere bevolking. 4000? 5000 mensen? Vast niet meer, er moest toch ook nog ruimte overblijven voor de nootmuskaatplantages.
    Slachtoffers op Lontor volgens J. van Goor in zijn J.P.Coen-biografie. Aan de moord op Banda een heel hoofdstuk gewijd! Aantal inwoners op Lontor 4500-5000; aantal slachtoffers van de militaire actie 50-100; aantal slachtoffers onder de naar de bergen gevluchte inwoners (honger en ziekte) 2500. Uit mijn onderzoek: Op Poelau Ai en Poelau Roen kwamen ongeveer duizend mensen onder Engelse bescherming. 45 Orang Kaja (de rapporten verschillen tussen 40 en 44) werden berecht en geëxecuteerd. De berechting was op grond van crimen laesae majestatis, hoogverraad, aangezien zij krachtens contract LXIX aangemerkt werden als onderdanen.
    “tegen de VOC’s 30000 man” Volgens mij heeft de VOC nooit zoveel militairen in dienst gehad. Veel te duur, de VOC moest die militairen zelf betalen!

   • Pierre de la Croix zegt:

    Dit zo te lezen van een geacht abonnee van de NRC is toch weer genieten geblazen.

    Als oud militair (beroeps voor bepaalde tijd oftewel KVV-er) heb ik mij, verder niet gehinderd door enige relevante historische kennis, afgevraagd hoe lang men er over zou doen om 15.000 mensen (if any, dus) te vermoorden met de middelen van toen (geen machinegeweren, geen gaskamers, geen trucks om ze massaal omver te rijden) en de ter beschikking staande manschappen.

    Laat mij voorop stellen dat iedere dode er eentje te veel is. Maar men moet de geschiedenis wel met de grootst mogelijke zorgvuldigheid betrachten en als dat niet lukt in ieder geval met de grootst mogelijke terughoudendheid beschrijven.

    Pak Pierre

    • PLemon zegt:

     @Pak Pierre “…men moet de geschiedenis wel met de grootst mogelijke zorgvuldigheid betrachten”

     Of course. .daarom vinden we hier hoor en wederhoor…
     Op de wiki site wordt het Banda verhaal nog mistiger….door o.a. z’n 4 versies…

     Terugkomend op de 15.000 bewoners/slachtoffers…

     *** De Engelsen hadden zich inmiddels een betere positie verworven op kruidnageleilanden en betaalden de plaatselijke bevolking met wapens, kruit en lood. Daardoor werd de situatie voor de Hollanders tamelijk hachelijk en gingen deze over tot het verbranden van de oogst, zodat die niet in Engelse handen zou kunnen vallen.[bron?]

     Na een opstand van de bevolking volgde een volkerenmoord en van de 15.000 oorspronkelijke bewoners bleven er slechts 600 over. Japanse samoerai-beulen, in dienst van de VOC, werden ingezet om de 33 of 47 dorpshoofden te onthoofden. Hun lichamen werden in een put geworpen. Deze plek is voor de bevolking op het eiland Lonthor om begrijpelijke redenen nog steeds een zeer beladen plaats.

     Achthonderd Bandanezen werd gedeporteerd naar Batavia; 2.500 bewoners vluchtten de bergen in en kwamen om van de honger. Alle mannen van het eiland Run werden om het leven gebracht.[7] Een klein aantal inlanders wist nog met bootjes te vluchten naar onder andere de naburige Kei-eilanden. De Engelsen, onder de indruk van al dit grove wapengeweld, stonden vervolgens ook het eiland Poeloe Run zonder tegenstand af aan de Nederlanders.

     Dit optreden van Coen heeft veel kritiek uitgelokt; zelfs de Heren XVII hebben het onbewimpeld afgekeurd.[
     https://nl.m.wikipedia.org/wiki/VOC_op_de_Banda-eilanden

    • Pierre de la Croix zegt:

     Tja … Pak Lemon, toegegeven, ik ben niet zo belezen als u en ik kan niet zoals u uit de donkerste krochten van de historische archieven relevante info peuren over n’ímporte welk onderwerp. Maar in dit verband moge ik opmerken dat ik niet helemaal onbelezen ben en anders via enige reflectie ook tot plausibele conclusies ben gekomen.

     Jaren geleden al kreeg ik van een oud vriendje, geboren en getogen in het lieflijke Yorkshire en thans woonachtig in Chatham, waar ooit “onze” Michiel de R. grote paniek zaaide, het boek “Nathaniel’s nutmeg” van Giles Milton.

     Pak Pierre

    • Jan A. Somers zegt:

     “Op de wiki site wordt het Banda verhaal nog mistiger….door o.a. z’n 4 versies…” Tja, heeft u de laatste biografie van JPC al gelezen? Een beetje meer inhoud dan Wikipedia: Het drama van Banda, een hoofdstuk van 34 pagina’s! Plus het voor- en nawerk in de aansluitende hoofdstukken.

    • P.Lemon zegt:

     @Hr Somers. “…meer inhoud dan Wikipedia: Het drama van Banda, een hoofdstuk van 34 pagina’s! ”
     Mogelijk dat de JPC biograaf en de wiki auteur(s) uit dezelfde bron hebben geput?

     ***Waerachtich verhael, van ’t geene inde Eylanden van Banda in Oost-Indien, in den jaere sestien-hondert eenentwintick, ende te vooren is ghepasseert (1622). Amsterdam.

  • Indorein zegt:

   ” Indonesische Widodo treedt met jacht op drugshandelaren in voetsporen Duterte “:
   Hoewel ik niet voor het afschieten van mensen ben, is enige nuancering wel op haar plaats.
   Het onnoemelijke leed, dat dit soort dealers in families veroorzaakt, waar iemand verslaafd is geraakt aan drugs, wordt compleet ondergesneeuwd door paginagroot in de media dit onrecht aan de gedode misdadiger (dat zijn ze toch?) te tonen middels foto’s en journalistieke verontwaardiging. Met geen woord wordt gerept over wat zij hebben veroorzaakt met hun misdadige handel.
   Mijn advies: lees maar eens het boek van Yvonne Keuls genaamd David.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.