Eten en drinken aan boord van een VOC-schip 

Nationaal Archief: In de tentoonstelling De Wereld van de VOC is eet- en drinkgerei te bekijken zoals dat aan boord van een VOC-schip te vinden was. Maar wat lag er op de borden en wat zat in de kannen?
Eten voor de mast
De zeelieden en soldaten, die voor de mast op een VOC-schip verblijven, krijgen weliswaar genoeg te eten en te drinken tijdens hun maandenlange reis, maar op de kwaliteit is wel het een en ander aan te merken. Het eten is zout, vet en boordenvol kilocalorieën maar met veel te weinig vitaminen. Gezond is anders.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

5 reacties op  Eten en drinken aan boord van een VOC-schip 

 1. Wal Suparmo zegt:

  Volgens Conelis Callestein die Van Holland naar Indii 1642 vetrokken was.Haden ze aan boord varkens en zelf een paar koeien aan boord.

  • Wal Suparmo zegt:

   Volgens Cornelis Callestein die Van Holland naar Indie 1642 vetrokken was.Hadden ze aan boord varkens en zelf een paar koeien aan boord, voor consumptie.

   • Pierre de la Croix zegt:

    Tja …. maar die beestjes moesten ook eten en (zoet) water drinken, voordat ze de pot in gingen. Hoe werd dat dan geregeld? Tot aan Kaap de Goede Hoop kon met een beetje pech de reis al een half jaar duren.

    Pak Pierre

    • PLemon zegt:

     @Pak Pierre “Hoe werd dat dan geregeld.?”

     Een heel verhaal…..hierbij het stukje ovef vers voedsel.

     *** Er waren niet veel mogelijkheden om vers voedsel, fruit en vlees mee te nemen aan boord van een schip. Hier waren wel oplossingen voor bedacht, zoals het meenemen van levende dieren, en dan met name schapen en varkens. Deze dieren werden in kooien aan boord gehouden en geslacht op het moment dat besloten was ze op te eten. Een andere mogelijkheid om verse producten te eten was natuurlijk het vangen van vis. Dit was voor vele bemanningsleden een aangenaam tijdverdrijf op de soms lange saaie dagen van de zeilreis. De gevangen vis was voor een ieder een welkome afwisseling op het verder eentonige menu.

     Kaap de Goede Hoop was de haven waar op de reis naar de Oost nieuwe voorraaden werden ingeslagen. Zo werd hier de voorraad vlees en spek aangevuld en werd er nieuwe levende have ingeslagen. Bekend is dat op een reis in 1775 zelfs een levende koe aan boord van een VOC schip werd gebracht, die later met veel smaak zou zijn opgegeten. Na Kaap de Goede Hoop deed de eerstvolgende mogelijkheid om nieuw vers voedsel in te slaan zich pas voor als het schip de Straat Sunda binnenvoer en er schepen van inheemse bewoners langszij voeren om fruit, groente, kip, vis, schildpadden en geiten te verkopen. Het bevaren van De Straat Sunda was voor de bemanning dan ook een plaats waar zij naar uitkeken. Tegen de tijd dat Sunda namelijk was bereikt waren de voedselrantsoenen vaak geslonken.
     http://www.geschiedenis.nl/nieuws/artikel/3358/aan-boord-van-een-voc-schip-voedsel-en-drank

 2. Jan A. Somers zegt:

  The tavern of two seas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.