Indisch Huis vindt perfecte plek in Den Haag 

Het Indisch Herinneringscentrum heeft zijn oog laten vallen op een statig pand aan de Sophialaan 10, vlakbij Plein 1813. Als er vanuit Arnhem verhuisd gaat worden naar Den Haag, zoals eerder dit jaar aangekondigd, dan is het pand aan de Sophialaan inderdaad een perfecte match. AD.nl

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

24 reacties op Indisch Huis vindt perfecte plek in Den Haag 

 1. Pierre de la Croix zegt:

  Tja ….. hoe is het met de bereikbaarheid, c.q. de parkeerplaatsen voor bezoekers rond dat statige pand?

  Pak Pierre

  • Ron Geenen zegt:

   @de parkeerplaatsen voor bezoekers rond dat statige pand? @

   Is parkeren niet een standaard probleem? Hoeveel huizen hebben hun eigen parkeergrond?

   • Pierre de la Croix zegt:

    Nu ja, in Bronbeek was het qua parkeren allemaal wat gemakkelijker. Genoeg ruimte en alles voor nop. Plus binnen loopafstand een goed Indisch restaurant. Van het nieuwe pand is het nog een eind lopen naar Garoeda.

    Er zijn nog genoeg plaatsen waar statige panden kunnen worden betrokken mét in ieder geval parkeergelegenheid.

    De hamvraag is verder, of IHC een statig pand nodig heeft. Die panden zijn meestal heel duur. Het volgende wat we zouden kunnen horen is, dat het IHC – natuurlijk “helaas” – wordt opgedoekt omdat het pand te duur is …….

    Pak Pierre

    • Ron Geenen zegt:

     @De hamvraag is verder, of IHC een statig pand nodig heeft. Die panden zijn meestal heel duur@

     De meesten zullen wel denken: Who cares wat het kost. Een sociaal project moet toch opgehoest worden door het belasting systeem via de subsidiepot. Blijkbaar wordt er eerst naar een plek gezocht en dat er na een begroting gemaakt. Dat in plaats van het omgekeerde: Zoveel geld is er beschikbaar en vindt nu maar een plek.

   • Loekie zegt:

    Gratis parkeren en dicht bij een eetgelegenheid..De twee absolute randvoorwaarden voor een Indo wil hij zich verwaardigen om enige onderneming te bezoeken.

    • Ron Geenen zegt:

     @Gratis parkeren en dicht bij een eetgelegenheid. De twee absolute randvoorwaarden voor een Indo @

     Niet deze Indo! Heb altijd alleen voor particulieren en buitenlandse ingenieursbureau gewerkt. Werken zoveel mogelijk binnen het budget and de job af binnen de vereiste tijd. Ook wel 11 uren per dag en Zaterdag en Zondag 8 uren. Betaald goed alleen vrouw vindt het soms niet zo leuk.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Loekie zegt 20 juli 2017 om 22:10: “Gratis parkeren en dicht bij een eetgelegenheid..De twee absolute randvoorwaarden voor een Indo wil hij zich verwaardigen om enige onderneming te bezoeken”.

     Ach ….. de heer of mevrouw Loekie is het kennelijk zijn hele leven ontgaan dat Indische mensen in doorsnee (niet allemaal dus) levensgenieters zijn. Zij blijven lekker eten en vrolijk zijn, ondanks het uitblijven van backpay, de opvang in andijviedampen en andere ongerieven. Een mooie Indische eigenschap lijkt mij. Eentje om trots op te zijn. Niet zo verwonderlijk dan, dat de combinatie van formeel herinneren en leerzame educatie met het gemak van voor de deur parkeren en het genot van een bordje rijst als een ideale zal worden gezien.

     Zo’n combinatie bood/biedt Bronbeek. Die zal er zeker toe hebben bijgedragen dat Indische mensen het IHC hebben bezocht die het anders niet zouden bezoeken. Meer dan dat heb ik niet willen impliceren bij het bericht dat er voor het IHC een statig pand in Den Haag was gevonden. Den Haag, de meest Indische stad van Nederland. Maar Indischer dan Bronbeek met al zijn herinneringen aan de archipel op een prachtig kluitje is er toch niet.

     Voor het opwekken van mijn Indische herinneringen heb ik het IHC niet nodig. Ik sta er mee op en ga ermee naar bed.

     Pak Pierre

   • Jan A. Somers zegt:

    “Hoeveel huizen hebben hun eigen parkeergrond?” In Delft moet bij nieuwbouw gezorgd worden voor 1,5 parkeerplaats per woning. In ons appartementencomplex aan de rand van de binnenstad hebben we in de kelder dan ook 20 parkeerplaatsen voor de eigenaars/bewoners, en buiten 10 aan anderen verkochte paarkeerplaatsen. In de straten om ons heen is alles betaald parkeren. Wij hebben bij de gemeente een parkeerbudget gekocht voor onze bezoekers en familie. Op de app inloggen en kenteken intypen, klaar. Regelmatig komt de scanauto controleren. In de woonwijken rond de binnenstad willen de bewoners ook onder dat regiem vallen. Daar is overlast van ‘wildparkeerders’. In dat systeem kunnen ze tenminste hun eigen auto weer kwijt.

    • Ron Geenen zegt:

     @. In de woonwijken rond de binnenstad willen de bewoners ook onder dat regiem vallen. Daar is overlast van ‘wildparkeerders’. In dat systeem kunnen ze tenminste hun eigen auto weer kwijt.@

     Wildparkeerders: een prachtig woord. Komt hier in Glendora en alle rond liggende plaatsen nooit voor. Op straat parkeren kennen wij niet, want na een bepaalde tijd, moet de straat verschoont zijn van alle soorten voertuigen. Iedereen heeft bij zijn huis een oprijlaan en minstens een 2 car garage.
     De nieuwbouw komt zelf met 3 en 4 car garages.

 2. Jan A. Somers zegt:

  Laat mij ook eens akelig somber zijn: Is die niet het derde Indisch huis in Den Haag? Drie keer is scheepsrecht!

 3. Boeroeng zegt:

  Dat derde Indische huis bestaat al 10 jaar. We noemen dat Indisch Herinneringscentrum Bronbeek.
  Als ze weggaan van Bronbeek, dan is het nog steeds Indisch Herinneringscentrum.
  En als er in dat nieuwe gebouw een kantoortje komt voor andere bestaande Indische organisaties, dan is dat des te beter, maar er is geen nieuwe organisatie ontstaan. Hooguit een nieuwe samenwerkingsvorm van de organisaties die 1 pand delen.

  • Loekie zegt:

   …Een kantoortje voor andere bestaande Indische organisaties….
   Stel dat er 2.534 Indische organisaties zijn…en de helft daarvan claimt (gratis?) kantoorruimte in het nieuwe gebouw (“waarom die club wel en de mijne niet”), dan wordt dat heisa natuurlijk.
   Maar dan: die heisa past natuurlijk wonderwel bij het Indische.
   Dat wordt weer lachen straks.

   • bert zegt:

    Ik heb voor de grap wat Indische organisaties aangeklikt die aangesloten zijn bij het I.P. ,nou de meesten zijn mati of ze tidoeren nog ,geen leven in te bespeuren,wat dat nieuwe/oude gebouw betreft ,prachtige locatie,prachtig gebouw ………maar onkosnya? .Volgens mij te hoog gegrepen,als de staat de subsidie intrekt klapt de hele boel in elkaar.Zoek een goedkopere locatie en dan dicht bij een trein/busstation.

    • Loekie zegt:

     Mind you: het centrum zal niet bedoeld zijn als ontmoetingsplek der nostalgie, maar als educatief centrum voor scholieren e.d. Den ik tenminste.

    • Boeroeng zegt:

     Dat centrum bestaat al 10 jaar met de focus op de oorlog van 41-45.
     Daar zit niet zoveel nostalgie bij.

    • Pierre de la Croix zegt:

     Tja ….. als de kijker van het IHC alleen is ingesteld op de periode 1941 – 1945, dan zijn we gauw klaar. De rest van die 300 jaar moet kennelijk maar snel vergeten worden.

     Pak Pierre

    • Pierre de la Croix zegt:

     Helemaal met u eens, heer Bert. Ik had uw bijdrage nog niet gelezen toen ik de mijne schreef (2205 uur). Tolol natuurlijk.

     Pak Pierre

 4. Boeroeng zegt:

  Heisa is een normaal menselijk gebeuren . Dat is niet iets specifieks Indisch…. ook niet specifieks Nederlands.

  Maar het AD-artikel schrijft ook dat er nog niks definitiefs is gebeurd. Nog geen handtekeningen gezet enzo.

 5. Boeroeng zegt:

  Dat nieuwe Indisch huis nr 3 is er al 10 jaar. Dat noemen we Indisch Herinneringscentrum Bronbeek.
  Nr 3 is het vervolg van nr 1 en nr 2 die financieel vastliepen.
  Nr 1 was min of meer gekoppeld aan ‘het Gebaar’, die ik beschouw als afkoopsom nr 2 van de Indische kwestie.
  Het Indisch Herinneringscentrum wordt betaald door de overheid.
  Dus de uitgaven voor huisvestingskosten waren er al en is geen nieuw plan, geen nieuw budget, wel of niet met een nieuwe naam ‘collectieve erkenning’ .
  Die kosten zijn niet afkoopsom nr 4 , maar nog steeds nr 2, van 20 jaar geleden.

  Ergens is het idee ontstaan in het pand Sophialaan 10 naast het IHC uit Bronbeek ook een of meer andere Indische organisaties te vestigen. En iemand noemde dat Indisch huis. Als er ruimte over is, waarom dan niet een kantoor/vergaderruimte/evenementenruimte voor andere Indische organisaties? Prima idee.
  Een overkoepelende organisatie maken die huidige autonome organisaties annexeert is niet nodig en contraproductief.
  Laat het een pand zijn van IHCB die wat ruimte uitleent en daarvoor een samenwerkingsvorm opzet, de coördinatie blijft bij IHCB. Mn de directeur en haar directe staf.

  Er staat nog niks vast , zegt de huidige bewoner van Sophialaan 10 in het AD.

  Onderwijl lees ik her en der opmerkingen dat die huisvestingskosten beter direct aan Indische ouderen en backpaygerechtigden kan worden gegeven. Wat betekent een opheffing van het Indisch Herinneringscentrum.
  Een zelfde ondoordachte reactie las ik over Pelita en het Gotong Royongproject.
  Pelita ontvangt al tientallen jaren een overheidsbudget en daaruit betaalt men de onkosten van Gotong Royong ( steun netwerk Indisch en Molukse ouderen) Ook een nodig project, wat moet doorgaan en het heeft niks te maken met afkoopsom nr 4 die kennelijk ‘collectieve erkenning’ wordt genoemd.
  Lees je de februaribrief aan de kamer dan zijn dat dezelfde mooie doelstellingen als 20 jaar geleden.

  Zei van Rijn tegen de voorzitter van het Indisch Platform dat er een nieuw plan ‘collectieve erkenning ‘ is met een nieuw budget?

  De Collectieve Erkenning is een feit! Jaarlijks een bedrag € 1, 5 miljoen voor de Nederlands Indische gemeenschap vanaf nu tot en met 2021 en daarna jaarlijks € 1 miljoen.
  ( dit is een structurele regeling = permanent).

  ( email Silfraire Delhaye 1 juli 2017)

  Dan is dat een sigaar uit eigen doos wbt de kosten IHCB.
  Zit daar ook het pelitabudget bij? Nog een sigaar uit ouwe doos.

  • bert zegt:

   @Boeroeng .Je hebt het over Indisch Huis 1 en 2 die financieel vastliepen,dat blijkt dus regelrecht wanbeheer te zijn ( Google maar Indisch Huis ) De directeur boetseerde zelf een beeldje en verkocht dat aan het Indisch Huis voor euro 35.000,ook waren er veel evenementen met signeersessies van top kok Lonnie,die op de loonlijst stond van die directeur,dat heeft niks maar dan ook niks te maken met de doelstelling van het Indisch Huis n.l de herinnering aan de oorlog in Indie 1941-1945 vastleggen ook voor het nageslacht .Dit is naar mijn mening een goed streven want de jeugd Indisch of niet Indisch wilt misschien toch ook wat te weten komen over die verre oorlog van opa en oma.Eerste vereiste voor dat Indisch Huis in Den Haag is ,ZOEK EEN INTEGERE DIRECTEUR !!! en veel vrijwilligers met historisch besef ,het liefst diegenen die ook wat weten over de oorlog in de Pacific.Je mag best sessies houden in het Indisch Huis maar die moeten dan gaan over die tijd 1941-1942 in Indie en nodig dan scholen uit want die jeugd Indisch of niet Indisch weet er geen bal van af ! Er zijn genoeg oudere Indo,s en ook Totoks die hun ervaringen aan de jeugd willen vertellen.

   • Boeroeng zegt:

    Het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek heeft een goede directeur en het bestuur houdt actief toezicht.
    En al 10 jaar geen berichten over financieel wanbeleid
    Een organisatie daarboven zetten en het Indisch Huis noemen is onzinnig.
    Houdt het simpel…. laat dit centrum de baas zijn in het pand ( benedenafdeling) en als het haar uitkomt kan ze een kamer afstaan aan een andere Indische organisatie(s). Permanent of periodiek ter beschikking stellen voor vergaderingen en evenementen .

    • bert zegt:

     @Boereoeng .Een organisatie daarboven stellen ? Heb ik niet geschreven als het IHC in Bronbeek een goede directeur heeft prachtig maar een bestuur dat actief toezicht houdt is altijd nodig,natuurlijk moet dit centrum de baas zijn in het pand maar laten ze verder kijken dan hun neus lang is ,hun belangrijkste doelstelling is het levend houden van de herinnering aan de jaren 1941-1945 in Indie .beetje te vergelijken met de Hollandsche Schouwburg die herinnert de mensen ook aan die vreselijke tijd in Amsterdam tijdens de oorlogsjaren .Wat ook mooi is van de Hollandsche Schouwburg ,het is gratis en je kunt urenlang ronddolen en bekijken wat onze Joodse medeburgers is aangedaan .

   • Arthur Olive zegt:

    In de eerste weken na de opening van het Indisch huis in Den Haag hebben mijn vrouw en ik daar een bezoek gebracht. Van binnen zag het nog weinig Indisch uit en ik geloof omdat het pas geopend was.
    Een echtpaar, ben hun naam vergeten, hij blanda en zij Indisch waren in charge die dag en ik weet niet of hij de directeur was. Ik vroeg hem wat zijn taak was bij het Indisch huis en hij vertelde me dat hij een diplomaat was waarop ik hem heb gezegd dat ik dat wel verdacht had maar dat ik toch wilde weten wat hij voor de kost deed.
    Hierna vertelde hij me dat het Indisch huis hem als diplomaat naar het Midden Oosten zou zenden, heel vreemd.

 6. Jan A. Somers zegt:

  Rond Plein 1813 lijkt mij weinig parkeerplaatsen te zijn. Wel goed bereikbaar met de tram vanuit de treinstations. Vanuit Delft bijvoorbeeld met één tram (lijn 1) bereikbaar.
  Gaat de tentoonstelling ook mee? Lijkt mij niet mogelijk. Moet je met je kennissen naar twee adressen, Arnhem en Den Haag?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.