Free Papua


Draag een T-shirt om aandacht te vragen voor een vrij en onafhankelijk West-Papua. Zie verder.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

3 reacties op Free Papua

 1. Wal Suparmo zegt:

  Zoals Atjeh heeft Papua recht op een specioale autonomie.wegens verschil van RAS, CULTUUR en GODDIENST. En nog veel maar maar dit zijn de 3 belangrijke punten.Geen FREE PAPUA want de Rupublik Indonesia ia al bepaald al zijnde de ex Nederland indie.en the Founding Fathers van de Republik Indonesia..

  • Jan A. Somers zegt:

   Dat klopt. Tijdens de RTC had Indonesië het zelfbeschikkingsrecht afgeschaft. De Indonesiërs, die uit waren op een eenheidsstaat, konden uiteraard geen etnisch/cultureel onderscheid accepteren, ter sprake komende minderheden werden aangeduid met ‘waardevolle belangen’. Het ging hier bijvoorbeeld om bewegingen in de Minahassa (Twaalfde Provincie) en op Timor (Persatoean Timoer Besar) waar een belangrijk deel van de bevolking christen was. Ook waren in die gebieden, net als in Ambon, vele mannen in dienst van het KNIL, en beschouwden zij zich als Nederlands onderdaan. Krachtens de overeenkomsten van Linggadjati en Renville hadden zij recht op uitoefening van externe zelfbeschikking, het recht om rechtstreekse banden met Nederland te houden. Binnen het kader van de Ronde Tafel Conferentie werd echter op 29 oktober de voorlopige constitutie van de Verenigde Staten van Indonesië door de vertegenwoordigers van de Republiek en die van alle deelstaten geparafeerd waarin slechts het interne zelfbeschikkingsrecht werd erkend. Deze beperking werd binnengesmokkeld in artikel 1, lid 2 van het Charter Souvereiniteitsoverdracht waarin: ‘De Republiek der Verenigde Staten van Indonesië aanvaardt deze souvereiniteit op de voet van de bepalingen van haar Constitutie, welke in ontwerp ter kennis is gebracht van het Koninkrijk der Nederlanden.’ De genoemde groeperingen kregen de gelegenheid zich door een subcommissie te doen horen maar weigerden dat, zij wensten een rechtstreekse band met het Koninkrijk. Ook dit probleem werd op praktische wijze ‘opgelost’, dat wil zeggen te beslissen na de soevereiniteitsoverdracht. Het was dan geen Nederlands probleem meer. Vreemd dat een ONTWERP-grondwet de basis wordt van een verdragsartikel.

   • RLMertens zegt:

    @JASomers; ‘externe zelfbeschikking etc.’ – Linggadjatti art. 3; De verenigde staten van Indonesië zullen omvatten het gehele(!) grondgebied van Nederlands Indië( dus ook Nw.Guinea) met dien verstande dat indien de bevolking van enig gebiedsdeel, ook na overleg met overige(!) gebiedsdelen langs democratische(!) weg te kennen geeft niet of nog niet tot de verenigde staten van Indonesië te willen toetreden, voor dat gebied een bijzondere verhouding(!) tot deze staten in het Koninkrijk der Nederlanden in het leven kan(!) worden geroepen. Zie; ‘de Nederlandse uitnodiging’ om tot een bijzondere verhouding te komen’. Nw.Guinea, RMS langs democratische weg? En in overleg met de overige gebiedsdelen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.