Molukkers in Breda: ‘Wij zijn Nederland niets schuldig’ 

2014 straat in Breda

bndestem.nl: Altijd moeten mensen met een Molukse achtergrond verantwoording afleggen over de acties van de jaren ’70. Dat zijn ze meer dan beu. ,,De Nederlanders moeten eerst eens bij zichzelf te rade gaan.”

Trouw:   Zondag is het 40 jaar geleden dat de Nederlandse overheid een eind maakte aan de Molukse, politiek getinte, treinkaping bij De Punt. Hoe kijken jonge Molukse Nederlanders nu naar hun identiteit en het vrijheidsideaal?

Andere Tijden:  documentaire Westkapelle 1956.

Advertentie
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

24 reacties op Molukkers in Breda: ‘Wij zijn Nederland niets schuldig’ 

 1. Ron Geenen zegt:

  Indische mensen werden als tweede rangburgers behandeld, maar Molukkers werden daarnaast door de overheid genaaid.

  • rob beckman lapre zegt:

   Ik zag de documentaire op de TV.Deze mannen die decennialang Trouw(met hoofdletter)aan Vorst(in)en Nederland waren,werden (bijna letterlijk)als “oud vuil” aan de straat gezet.En dan nog hun voedsel,en geld om voedsel te kopen onthouden! Er was zelfs sprake van “hongeroedeem”onder de (kleine)kinderen!Er wordt,te pas en onpas,over ” Universele Rechten van de Mens”(10/12/1948) gesproken.Kennelijk NIET van toepassing op de Molukkers? Als je dat ziet,hoe men tegenwoordig VREEMDELINGEN met alle egards worden behandeld;in de (Nederlandse)”asielprocedure” in 2015 in Nederland: 1005 uit Albanie(Europa), 725 uit Oekraine(Europa),685 uit Kosovo(Europa),440 uit Servie(Europa).Zomaar een greep x het bedrag wat deze “neppers” u en mij aan belasting betalen.Discriminatie t.a.v.”onze Molukkers”? Vul maar zelf in.

   • rob beckman lapre zegt:

    Vergat nog (voor Ron die het programma in het verre Californie niet kon zien)dat de Bijzondere Bijstand Eenheid van de Politie op de Molukkers (“op de grond”=nooit gehoord van afketsende kogels/hagel?).Er vielen gewonden,en 1 man verloor er permanent een oog door.Hoe noem je zo iets toch weeg?”Stank…als dank(voor Trouwe diensten aan den Lande bewezen)”?

    • rob beckman lapre zegt:

     Vul,voor de dudelijkheid/volledigheid de tekst dat de “Bijzondere Bijstand Eenheid” -met scherp-op ONGEWAPENDE BURGERS(de Molukse militairen waren(geforceerd)gedemonliseerd)schoot.Valt dat niet op een van de “verbods-punten” in het (Intern.erkende)Oorlogsrecht?Wie gaf toen de dienstopdracht?

   • Wal Suparmo zegt:

    Dat is natuurlijk niet waar! De KNIL bestaat alleen maar ujt 20 % Ambonesen maar 70% Javanen/Sundanesen.die meer haddeen geleden .Alleen maar geen grote mond hadden.

 2. Wal Suparmo zegt:

  De Ambonesen met hun RMS moeten meer hersens requireren om hun doel in de V.N.tebepleiten.Misschien is er nog hoop?!

 3. Arthur Olive zegt:

  Proklamatiedag van 25 april voor de Zuid-Molukkers moet eigenlijk Declaratiedag genoemd worden.
  Proklamatiedag kan uitgeroepen worden als er al een legale onafhankelijke macht is. In geval met de Molukken is dat nog niet.
  Declaratiedag kan uitgeroepen worden als er geen legale macht is dat al onafhankelijk is.
  Voorbeeld: “Declaration of Independence” van de VS, Amerika was nog niet vrij van Engeland en maakte dus een declaratie en niet een proklamatie. Amerika maakte later een proklamatie voor de afschaffing van slavernij bvb.
  Door 25 april een proklamatiedag te noemen maakt men het dus invalid.
  Soekarno maakte dezelfde fout met zijn proklamatie.

  • Wal Suparmo zegt:

   Indonesia heeft zijn vrijheid gewonnen dank zij 60% HERSENS DIPLOMATIE en de rest pas millitare kracht want een land kan ook niet bstaan zonder millitate power.De Rep Jogya bestond al niet meer maar want de Hollandse milittare macht was misschien 10 sterker. Alleen door de diplomatie hebben vele landen de republiek al erkend en ook zitten de diplomaten in de VN. want de Indonesiers zoals F.N.Palar,A.A.Maramis enz die toen in Volksraad zaten in Holland zijn naar Amerika gereist en zels een paar op iegen kosten die geluk waren de Marshall Plan te beinvloeden..De TAMIL TIGERS en de SHINNING PATH hadden bewezen gevaalt te zijn alhoewel ze op militaire gebied zerker waren en zelf een Gandhi hadden vermoord.Het is ook zo met de Ambonesen want de RMS had lokaal de overhand.

 4. ellen zegt:

  Voor op een regenachtige middag, een lezing en debat over Mena Muria: een treinkaping in de polder. Duurt ongeveer 2 uur. Met o.a. Sylvia Pessireron.
  “Tijdens deze aflevering van de serie Mena Muria belichten we de motieven van deze groep jonge Molukkers, om zo tot meer begrip te komen voor hun acties. We plaatsen de gebeurtenissen in historisch perspectief en belichten de verschillen tussen de turbulente periode van de jaren ’70 en die van nu. Ook de reactie van de Nederlandse overheid toen staat niet buiten discussie. Kunnen we zeggen dat er fouten gemaakt zijn? Hebben we wel degelijk geleerd uit het verleden?”
  (Gepubliceerd op 8 mei 2017, De Balie tv).

  • PLemon zegt:

   @Ellen “Kunnen we zeggen dat er fouten gemaakt zijn?”

   Kun je hier een speld tussen krijgen? Cynisch maar niet helemaal onwaar…
   Opgepikt uit de reacties…..

   ***Onjuist! Dit is niet beloofd. Er was overeengekomen dat er een Verenigde Staten van Indonesië zou zijn waarin de verschillende gebiedsdelen intern zelfbestuur zouden hebben. Daaruit volgde dat dit ook voor de Molukken zo zou zijn. Op grond van die overeenkomst trok Nederland zich uit Indonesië terug. Vervolgens lapten Soekarno en Hatta de overeenkomst aan hun laars en richtten een eenheidsstaat op. Nederland kon geen nakoming afdwingen, niet militair en niet politiek omdat internationale steun ontbrak. De Molukkers wisten dat hun beschuldiging geen grond had en deden die uit opportunisme.

   Om de situatie in Indonesië te herstellen en vandaaruit naar onafhankelijkheid te werken met rechten voor de diverse volken en een band met Nederland hebben in de vier jaar strijd 5.000 Nederlandse militairen het leven gelaten. Hier achteloos aan voorbijgaan en zeggen dat Nederland niets heeft gedaan is schandalig. Nog meer als wordt ingezien dat Nederland na de oorlog straatarm was en de kosten van de strijd hebben verhinderd dat de strijd tegen het water werd opgepakt die vijf jaar had stilgelegen. De doden van de watersnoodramp moeten er daarom bij worden opgeteld.

   • Jan A. Somers zegt:

    “Nederland kon geen nakoming afdwingen” Indonesië is een soevereine staat, Nederland heeft niets af te dwingen. Als wij in Nederland een federatie beginnen heeft Indonesië daar ook niets mee te maken. Misschien een vriendelijk briefje waarin we onze verbazing uitspreken.

 5. Jan A. Somers zegt:

  Twee zaken vielen mij op. Hoe makkelijk die witte en bruine kinderen (o.a. op school) met elkaar omgingen. Witte zonder enig benul van de Molukken, bruine zonder enig benul van Westkappel, je kunt benul ook vervangen door belasting. Indokindertjes? Een tweede opmerking of beter een vraag. Een aantal Molukkers is teruggekeerd naar Indonesië . Was dat een aparte ‘stroming’? Hoe gaat het met ze?
  Uit de filmbeelden herken ik het Westkapelle uit die tijd. Om Walcheren te inunderen waren op drie plaatsen de dijken weggebombardeerd. Op twee plaatsen vonden de landingen plaats. Westkapelle was plat. Allen de vuurtoren stond er nog (met nu het ereveld). Een groot aantal burgerdoden. Na de wederopbouw viel op dat alle daken precies hetzelfde waren, met dezelfde dakpannen. Nu nog enigszins te zien vanaf het landingsmonument. Ik heb daar nog stage gelopen voor mijn Delftse studie. Met Westkappelaars, met hun petje dat alleen afging (voor de ogen geschoven) bij het bidden voor ons boterhammetje opeten.

 6. Boeroeng zegt:

  Wat iemand zei in het artikel van De Stem :
  Want de Nederlandse overheid is slap: ,,In de Tweede Wereldoorlog stuurden ze onze grootouders op de Jappen af omdat ze zelf het lef niet hadden.

  Jaja… hoge burgerambtenaren/politici/ generaals gaan zelden voorop aan het front.
  Dat is waar. Maar het zou nog rampzaliger zijn als die toplui hoogstpersoonlijk vooraan staan aldaar.
  Ook niet-Molukse militairen en burgers werden aan de frontlijnen weggezet. Meer dan Molukkers in aantal.

  • Ron Geenen zegt:

   @Maar het zou nog rampzaliger zijn als die toplui hoogstpersoonlijk vooraan staan aan het front.@

   Waarom rampzaliger. Het zijn ook gewone mensen, net als de gewone soldaten. Doordat ze niet vooraan stonden, kunnen ze vandaag, zij die vooraan stonden, wel de schuld geven.
   De bekende stuurlui!

   • Boeroeng zegt:

    Alle topbestuurders aan het front laten meevechten is vernietiging van het landsbestuur en het hoogste legerkader. Dat doet geen enkel overheid.

    • Ron Geenen zegt:

     Maar door gebrek aan ervaring aan het front beslissen deze stuurlui heel makkelijk over leven en dood. Het zou zo moeten zijn dat alleen mensen met front ervaring de leiding voor een gevechtsleger moeten hebben. Een topbestuurder moet zijn mond houden.

    • Wal Suparmo zegt:

     Generaal Percival heeft in’ een klap’ 150 000 Engelse soldaten in Singapore, al krijgsgevanenen aan de Japanners, ” geleverd’!( Twee maal de soldaten die heel Ned Indie moesten verdedigen). Dat was een van de redenen waarom Japan zeker is van hun overwinning.Behalve Pearl Harbor en de slag van de Java zee.

    • Bert zegt:

     In de eerste wereldoorlog was er een gestoorde Engelse generaal die duizenden en duizenden Engelse soldaten naar voren joeg om 1 kilometer land te veroveren,resultaat 80.000 doden in 2 weken ,gelukkig is die gestoorde op tijd in het gekkenhuis opgenomen!

    • Ron Geenen zegt:

     En hoeveel gestoorden lopen er rond in de hoogste bestuurlijke functies? Ik denk gewoon aan de klok van kennis. Van 12 naar 1 uur weet met niets of is de persoon gestoord. Verder oplopen van 1 tot 11 uur wordt men steeds knapper. Maar o wee als men het uur 12 nadert.
     M.a.w. van zeer knap, 11 uur, naar gestoord, na 12 uur, is slechts 1 stap. Dit werd mij eens door een oudoom verteld. Hij zei als laatste: Wees tevreden als je rond de 6 uur blijft steken.

    • bokeller zegt:

     Aha laat me nou ‘ns in de loopgraven aan het front
     zelve hebben gezeten.
     En hooggeplaatste bazen kwamen wel’ns op
     bezoek en als alles volgens het boekje
     gaat en je een beetje meer doet dan
     een ander in deze loopgraven,maak je een
     kans met extra dagen door te brengen en op
     rijkskosten ,in een heel prettige omgeving.
     Wat hoge bazen in de voorste lijn te weeg
     kunnen brengen, ongelofelijk !
     siBo

    • Ron Geenen zegt:

     Heb dit reeds eerder ook gehoord van anderen, maar toch graag wat meer van jouw ervaring.
     Hopelijk geloven anderen je ook.

 7. Boeroeng zegt:

  Op de begraafplaats in Assen hebben honderden mensen uit de Molukse gemeenschap vandaag de treinkaping bij De Punt herdacht. Een van de meest gewelddadige gebeurtenissen in ons land van na de oorlog.De kaping kostte destijds twee gijzelaars en zes Molukse kapers het leven. Een bloedige bladzijde in onze geschiedenis die nog steeds niet helemaal is omgeslagen.

  hartvannederland met flm.

 8. rob beckman lapre zegt:

  Vanmorgen viel mij oog op een “lezersreactie” in een grote krant.Schrijver Wil S.uit Waddinxveen schreef “ik heb mij altijd afgezet tegen de Molukse kapingen….tot ik zaterdag de documentaire “Andere Tijden”zag……hoe KNIL militairen en hun gezinnen behandeld werden”.Zoals ik eerder schreef “En dan nog eens-met scherpe munitie- op ONGEWAPENDE BURGERS (de KNILLERS waren geforceerd gedemobiliseerd)die geen gevaar voor de overheid waren,schieten.Is het gek dat deze mensen uit pure wanhoop,de trein kaapten?Wie van onze politieke kopstukken was zo “flink”om een mondelinge dienstopdracht te geven alle kapers te doden?In de Politiek wordt Trouw(zelfs metHoofdletter)niet op prijs gesteld.Ze geven je gewoon het genadeschot.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.