‘Naar Holland’, repatriëring, migratie of vlucht?

TTF

Dit bericht werd geplaatst in agenda - evenementen, TTF 2017. Bookmark de permalink .

5 reacties op ‘Naar Holland’, repatriëring, migratie of vlucht?

 1. Arthur Olive zegt:

  Onze komst in Nederland, wat het ook mag zijn, immigratie repatriatie of vlucht, de daarop volgende stroming naar Amerika was technisch een vluchtelingen stroming. Indischen kregen de kans om gebruik te maken van de “Pastore-Walter act” wat een vluchtelingen relief act was.

 2. Jan A. Somers zegt:

  Ik ging in 1946 gewoon naar Nederland. Nou ja, gewoon? Hard werken als corveeër, maar die gage van honderd gulden was voor mij toch wel veel! Niks repatriëring, migratie of vlucht. Ik had het wel gezien na bezetting, bersiap en lijken bergen. Nieuw avontuur in Nederland waar ik veel kansen kreeg. Is mij goed bevallen.

 3. PLemon zegt:

  Het ‘europese'(vlgs een bepaalde indeling)bevolkingsdeel keerde na ongewenst te zijn verklaard technisch gesproken terug naar het vaderland.Maar voor bijna alle ‘nederlanders’ onder hen was het noordzeelandje vreemd en bestond hun verbondenheid uit daar afkomstige 1 of meerdere (witte) voorouders.

  ***Humphrey de la Croix : Diaspora: “Het woord diaspora, in het Oud-Grieks (verstrooiing, uitzaaiing), geeft de grootschalige verstrooiing of verspreiding van een volk over verschillende delen van de wereld aan
  Het vertrek van Indische Nederlanders na 1945 uit Indonesië was niet voor iedereen een repatriëring, naar het vaderland Nederland. Veel Indo’s kozen voor een vestiging in met name de Verenigde Staten of Australië, maar ook in Canada, Nieuw-Zeeland en Brazilië.

  Indische Nederlanders naar Amerika: een tweede emigratie
  Uit onderzoek komt naar voren dat emigratie vaak voortkomt uit onvrede met het land waar men dan woonachtig is. Er zijn dan nog wel een concrete stimulans en specifieke wensen en doelen nodig voordat het echt tot verhuizing naar een ander land komt. In het geval van de (latere) Amerindo’s was sprake van eerst een gedwongen vertrek uit een steeds vijandiger wordend Indonesië naar Nederland en vervolgens een onvrede met het wonen in Nederland
  http://www.indischhistorisch.nl/derde-pagina/amerindos-2/amerindos/

 4. rob beckman lapre zegt:

  De NL regering besloot,eind 1952,een nieuwe-meer radicale-koers t.a.v.NL Nw Guinea te volgen; het zou voor de Papuas worden ontwikkeld,die(op termijn) zelf over hun toekomst zouden mogen beslissen, en het idee ontstond ,voorlopig mondjesmaat,Indische Nederlanders naar NW Guinea te laten emigreren.De Indo’s in Indonesie,en een aantal in Nw Guinea zagen “de bui al hangen”en vertrokken( waar mogelijk,financien )massaal naar Nederland.Al gauw bleek het “garantiebewijs” a-la Foster Dulles (US Secr.of State) alleen het stukje papier waard waarop het (in haast)was geschreven(“het Vodje van Luns”).De duizenden militairen van Land-,zee en luchtmacht die naar NNG werden gezonden,bleken niet in staat de Amerikaanse beloften van Dulles te onderbouwen.Toen Amerika NL liet vallen ten gunste van Pres.Soekarno,was het inderdaad(letterlijk)”einde(NNG)oefening”.Wij hadden ons,zoals later bleek,lelijk in “Big Brother Amerika”verkeken.In de “Grote Wereld Politiek” telt net(meer)mee dat NL een trouwe bondgenoot van de VS waren,en dhr Soekarno met de vijand Japan (nauw)samenwerkte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.