Herdenk op 4 mei ook expliciet Indonesische oorlogsslachtoffers 

Trouw:
Bij de herdenkingsplechtigheden voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog ziet Nederland al zeventig jaar de grootste groep slachtoffers over het hoofd, vindt journalist Jan van den Berg. Dit zijn ruwweg drie miljoen Indonesiërs die door ondervoeding, uitputting en ontbrekende medische zorg het leven lieten.
Het plaatje is van julieallebewijzen.blogspot.nl

Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

49 reacties op Herdenk op 4 mei ook expliciet Indonesische oorlogsslachtoffers 

 1. Indorein zegt:

  Natuurlijk, er kan altijd nog meer bij. Wij zouden als Nederland eigenlijk de slachtoffers van de hele wereld moeten herdenken en dan gerekend vanaf pak em beet zo’n 4000 jaar voor Chr.
  En dan niet alleen slachtoffers van oorlogen, maar van iedere onrechtvaardigheid ooit gepleegd door een overheid of een individu volgens de normen van de huidige rechten van de mens.
  Daarmee zijn alle andere naties (niet: nazi’s!) van de wereld verlost van deze jaarlijkse herdenking, want dat doen wij in NL wel voor ze.

  Hopelijk begrijpt iedere lezer het sarcasme in bovenstaande alinea.

  Laat 4 mei a.u.b. niet meer zijn dan de herdenking van oorlogsslachtoffers van de 2e WO van Nederlandse onderdanen inclusief de voormalige koloniën.

  • Boeroeng zegt:

   Over onderdanen gesproken.
   Alle Indonesiërs waren Nederlandse onderdanen in 1941-1945.

  • Jan A. Somers zegt:

   “van Nederlandse onderdanen ” Ik weet het niet zeker, maar volgens mij gaat het over Nederlandse slachtoffers (incl. uit Indië), geen onderdanen o.i.d. Kan natuurlijk wel geregeld worden, wendt u tot het nationaal comité 4-5 mei. Komt u bij een Indische(!) voorzitter terecht!
   In Nederland worden andere nationaliteiten op hun dag herdacht. Op 11 november 1946, ik was net in Nederland, heb ik in Vlissingen nog meegedaan aan een straatcollecte voor het Britse ereveld. Dat is een commonwealth ereveld waar elk jaar op 11 november wordt herdacht. Maar daar liggen geen Canadezen, die zijn in Roosendaal. Wel uit VK, Australië en Nieuw Zeeland. De Fransen (incl. Marokkanen en Algerijnen) liggen in Kapelle.

 2. Anoniem zegt:

  Boeroeng je hebt helemaak gelijk en ik herdenk ook de gevallen/vermoorde Indonesiers, het waren er nog al wat.

 3. Anoniem zegt:

  ik ben niet anoniem ik ben Toby de Brouwer hoor

 4. rob beckman lapre zegt:

  Was net bezig een reaktie aan deze journalist,va Trouw,te schrijven.Hij probeert de minder geinformeerde lezer een gevoel van “zelfkastijding” aan te praten,door de suggestie te wekken dat Nederland verantwoordelijk was voor de millioenen doden gedurende de oorlog en in de periode 1945-1949.Meneer vergeet/”vergeet” te schrijven dat het N.I.Gouvernement na 8 maart 1942 niet meer functioneerde in Ned.Indie,en alle doden tussen maart 1942-augus 1945 de verantwoordelijkheid van Japan waren( ruim vier millioen Indonesiers omgekomen,waarvan alleen al 2,400,000 in de periode 1944-1945).Dit is de reinste vorm van volksverlakkerij,met de ultieme bedoeling ons(mogelijk)klaar te stomen om=via een bekende jurist(e) de NL staat(uw,en mijn belastingcentjes)wat meer geld uit de zak te kloppen.Noem mij wantrouwend(beken),met Stalin’s woorden “Er zijn dagen dat ik mijzelf niet vertrouw”,aangevuld met ” hoe zou ik dan een ander moeten vertrouwen?”.Over Indon.doden in de periode 1945-1949, daar heb ik geen moeite mee die op de conto van Nederland te schrijven.

  • Patrick V zegt:

   Op welke manier wordt Nederland verantwoordelijkheid voor de Indonesische oorlogsslachtoffers aangerekend dan? Dat geldt ook niet voor de oorlogsslachtoffers die we in Nederland traditioneel herdenken, het gaat simpelweg om het herdenken van slachtoffers van oorlogsgeweld!

  • kalemol zegt:

   Hoeveel Indonesiërs zijn er tijdens 45-49 en later niet door Indonesiërs vermoord als ‘mata mata moessoe’? Nog afgezien van de rampok en laskar slachtoffers.

 5. Jan A, Somers zegt:

  In het Delftse Sufferdje lees ik net: Donderdag 4 mei om 14.00 uur is hij dan ook aanwezig bij het onlangs opgeknapte Indiëmonument op het Agathaplein. Ook in Vlissingen op de Noorderbegraafplaats. Daar is ook elk jaar op 11 november een herdenking op het ereveld van de British Commonwealth.

 6. rob beckman lapre zegt:

  Vandaag,om 20.00 uur,sta ik(letterlijk)stil en denk aan Pa,zijn jongere broer Jan(Grootmoeder verloor in 1943 in EEN klap haar beide zonen),de duizenden die-vaak op de meest gruwelijke wijze-omkwamen.Probeer al mijn(al gestorven )dienstmaten,zowel in NNG,Europa en de VS,voor de geest te halen.Ik hoop dat hun offer niet vergeefs was.Salute!

 7. Ron Geenen zegt:

  Ook de Indonesische slachtoffers herdenken:
  1ste: De uitbestede jongemannen (Permudas) o.a. met goedkeuring van Sukarno aan Japan?
  2de: Alle Indonesiërs die door hun eigen mensen, Indonesiërs, werden vermoord?
  Waarom ook niet. Iemand moet toch de schuld krijgen. Misschien gaat het daarna wel een paar belasting centen kosten.

  • Patrick V zegt:

   Wat heeft herdenken nou weer met ‘de schuld krijgen’ en belastingcenten te maken… Alsof herdenken een schuldbekentenis zou zijn.

   • Ron Geenen zegt:

    Ik ben uw naam nog niet hier tegengekomen, misschien wel gemist. Voor u heeft het niets met elkaar te maken. Ik woon niet in NL maar in SoCal. Wij doen geen herdenken op 4/5 mei.
    Donderdag 4 mei zaten wij in een kumpulan gezellig weer bij elkaar en hadden een heerlijke lunch. Niemand van ons 20 a 25 man, waarvan een geboren Hagenees (blanda) dacht er maar een ogenblik aan herdenken. Wij hier in de LA area doen dat pas op 15 augustus a.s.

    • Patrick V zegt:

     Ik heb hier vaker gereageerd maar waarschijnlijk via een ouder e-mail account. Weet niet wat dat met mijn reactie te maken heeft? Het herdenken van oorlogsslachtoffers heeft niets van doen met enig schuld bekennen aan oorlogsmisdrijven. Twee totaal verschillende onderwerpen. Dat is het enige dat ik ermee wil zeggen.

     Als u in SoCal woont dan heeft u ook geen last van veronderstelde kosten aan vergoedingen van belastinggeld.

    • Ron Geenen zegt:

     @Als u in SoCal woont dan heeft u ook geen last van veronderstelde kosten aan vergoedingen van belastinggeld.@
     Eerlijk gezegd, begrijp ik die zin niet erg. Welke kosten aan vergoedingen? Ik ben wel nog steeds NL staatsburger.

    • Patrick V zegt:

     Je schreef: “Iemand moet toch de schuld krijgen. Misschien gaat het daarna wel een paar belasting centen kosten.” Als je niet meer in Nederland woont, geen belasting betaald aan de Nederlandse staat, dan hoef je je wellicht ook geen zorgen maken over eventuele claims die de Nederlandse overheid geld gaan kosten.

     Al dit doet er niet toe omdat het om het herdenken van oorlogsslachtoffers gaat en herdenken van oorlogsslachtoffers (wie dan ook) op generlei wijze leidt schulderkenning en dientengevolge schadeclaims. De schadeclaims uit het meer recente verleden komen alle voort uit geconstateerde oorlogsmisdaden/excessen en dat is een heel ander onderwerp.

    • Ron Geenen zegt:

     Voor mijzelf maak ik nooit zorgen wat belastingen betreft, niet van Nederland en niet van Ca.
     Heb wel mijn 2 zussen daar wonen en een is (door o.a. leeftijd) werkeloos. Ik krijg daar nogal wat van te horen.

 8. Robbert van de Rijdt zegt:

  Voor een heel groot deel met de bovenstaande reacties eens! Wij herdenken Nerdelands oorlogsslachtoffers (en terecht niemand anders) en op de 7 erevelden hier in Indonesie liggen ook een groot aantal mensen afkomstig uit het huidige Indonesie! Die worden ook herdacht!

 9. Robert zegt:

  De Europeanen en Indos slachtoffers van de Bersiap dienen ook te worden herdacht en geeerd! Een monument ter ere en herdenking van hen is op z’n plaats! Zij zijn slachtoffers van een genocide en hate crimes!

 10. Peter van den Broek van een andere generatie zegt:

  Aan mijn vrienden

  Ver weg klinkt geroep:
  Wij zijn onschuldig!
  Wie roept daar? We springen op
  om door het raam te turen

  Wislawa Szymborska “Eind en Begin” Verzamelde gedichten

  Er is wel wat voor te zeggen een Monument voor de Onbekende Bersiapslachtoffer op te richten.
  In Indonesië wel te verstaan.

  Ik zou op 17 Augustus op de Indonesische ambassade onder het genot van een sateetje dat wel ter sprake brengen.
  Nederland heeft toch wat gedaan voor Indonesische slachtoffers van de koloniale oorlog?
  Wat doet Indonesië voor de Bersiapslachtoffers? Dat zijn toch slachtoffers van diezelfde koloniale oorlog?

 11. Heel veel Indonesiers hebben ook geleden onder de Japse bezetting.
  Veel gebruikt als romusha’s/slaven, waarvan velen gedood zijn.
  Ook door hun eigen volk vermoord, vooral diegenen die voor Nederland zijn.

  • Bert zegt:

   Helemaal juist !!!

  • Ron Geenen zegt:

   Maar een grote groep gingen opgejaagd door een paar ook op oorlogspad en hakten Indo’s in stukken.

   • Patrick V zegt:

    Je doelt op het geweld van de pemuda’s tijdens de bersiap? Daar kan je moeilijk de Indonesiers verantwoordelijk voor stellen die in de jaren 42 tot 45 zijn omgekomen onder het juk van de Japanners… Die waren toen al dood!

    • Ron Geenen zegt:

     Je hebt het nog steeds niet begrepen of ik was niet duidelijk.
     In 1944 al werden Indonesiërs door de Jappen opgeleid, met toestemming van Soekarno. Toen de Jap in 45 capituleerde en de heer Soekarno de proclamatie uitriep, begonnen de Permudas hun eigen leven te leiden. In de eerste plaats werden deze jonge mensen onder Japans bewind ook danig misbruikt. Na 17 augustus 45 zagen deze Permudas eindelijk hun kans om van de situatie gebruik te maken. En tijdens de bersiap werd het van kwaad tot erger. Andere jonge Indonesiërs zagen ook hun kansen en begonnen te roven en te moorden met hun bamboe stokken. Daarbij werden ze ook geholpen door de Jap die hun stiekem wapens verstrekten. Dat is in het kort, maar google ook met het woord bersiap, en je vindt veel meer informatie. je kan ook naar mijn website gaan en wat artikelen er over lezen. http://www.MyIndoWorld.com

   • Patrick V zegt:

    Je zegt het zelf. Tijdens de Bersiap, dat zeg ik dus ook! Maar dat is iets heel anders dan de slachtoffers gedurende de 2e WO. Er zijn honderdduizenden Indonesiers te werk gesteld en voor een groot deel gestorven door dwangarbeid onder de Japanners gedurende de 2e WO, Indonesiers (Romusha’s) die dus helemaal niets met de Bersiap te maken hadden. Je haalt twee kwesties door elkaar.

 12. Boeroeng zegt:

  Ik herdenk niet specifiek op 4 mei.
  Ik laat me meesleuren in de sfeer. Ik lees eens wat. Ik kijk tv, Zie een documentaire.
  En in die stroom informatie denk ik ook wel eens aan de hongersnood binnen en buiten de kampen in Indie.
  Je kunt prima pleiten voor meer informatie over de hongersnood toen. En meer berichtgeving daarover het hele jaar door en ook rond 4 mei.
  Maar specifiek Indonesische slachtoffers herdenken doe ik niet.

  • Jan A, Somers zegt:

   Ik ook niet. Dat doen ze toch al in Indonesië zelf? Op 10 november, heldendag. Heel correct. Dan herdenk ik de Brits-Indische militairen die voor mijn bevrijding zijn gesneuveld. Mijn helden!

 13. willem ten wolde zegt:

  Ik herdenk in de eerste plaats mijn vader die in Birma was en mijn moeder die mijn broer en ik door de kampen in leven gehouden heeft en mijn oom ook in Birma en neef in Japan en mijn neven en nichten in verschillende kampen en ooms en tantes en vrienden en de twee dochterjes van de beste vrienden die na de capitulatie tijdens het Gubeng Transport op weg naar de Nederlandse boot in Soerabaja vermoord zijn en hun broertje die zwaar gewond deze slachtpartij overleefde maar zijn hele leven achtervolgd is geworden tot de dood hem verloste en zijn vader die door de kempeitai vermoord is en alle andere doden en nog levende mensen die dit allemaal overleefd hebben in het voormalige Nederlands Indie.

  Waar blijft de erkenning en de Indische Kwestie die nog steeds niet is afgehandeld?

 14. rob beckman lapre zegt:

  Met wat geluk verschijnt er in een grote krant mijn “Lezersmening” onder kop “Geld terug van Brussel”.Ik verwees naar de woorden van onze illustere ex-Min.v.financien Jan Kees de Jager (nu bij KPN aangenomen als fin.topman a raison van 625,000 euro/jaar)die in 2014 meende dat wij “elke cent aan Griekenland geleend(met rente)terugkrijgen”.Wordt het geen tijd-alle positieve(?)berichten horend/lezend- dat wij (tenmiste) 11,900,000,000 euro(exclusief rente),en mogelijk zelfs totaal 39 miljard euro(garantiestelling)terug kunnen verwachten?Dan hoeven wij ons geen zorgen meer te maken over (herstel)betalingen aan hen die van het restant v/h Tractaat van Wassenaar tegoed hadden,in de vorm van “backpay” etc.etc.In het conceptartikel verwees ik(fijntjes)dat-ondanks alle twijfels die de ondertekenaars hadden over de Grieken,wiens historie van schulden(voor de aansluiting bij de Euro; schuld versus BNP= 110% !-de lidstaten werden geacht “bij het kruisje te tekenen”.Wie weet leest iemand(van statuur)het wel en denkt “proberen waard om Brussel ons(belastinggeld)terug te vragen”.

 15. R.L. Mertens zegt:

  Volkskrant 4 mei ’17,J.Kuitenbrouwer; Nationaal comité zelf schuldig aan verwatering 4 mei herdenking; ‘mijn vader vocht in de politionele acties. Hij kwam levend terug, maar diverse van zijn peloton genoten niet. Waarvoor stierven zij? De vrijheid? Een volk te onderdrukken? Wat eufemistisch wordt aangeduid als de politionele acties was in werkelijkheid een koloniale oorlog.Wij herdenken slachtoffers, geen daden, aldus het comité. Als elke Nederlandse oorlogsdode, of hij nou een Joden transport saboteerde, een Javaanse dorp plat brandde of een bomalarm in de wind sloeg wordt bijgezet als gevallene voor het goede, maken wij het ons nationaal geweten wel erg gemakkelijk’.

  • Jan A, Somers zegt:

   Het is een dodenherdenking. Als u het anders wilt kunt u met de voorzitter bellen. Een Indische mevrouw!

   • Loekie zegt:

    Gerdi Verbeet Indisch?

   • R.L. Mertens zegt:

    @JASomers; ‘als u het anders wil etc.’ – Bovenstaande is een citaat uit de Volkskrant. Ik ben het met het gestelde eens; welk doden/slachtoffers herdenken wij? En U? In de toespraak werd expliciet die ca. 5000 militairen uit de ‘politionele oorlog in Indië’ genoemd.
    Niet explicit(!); de bersiap slachtoffers!

 16. rob beckman lapre zegt:

  Op 7 mei schreef ik iets over “geld terug van Brussel”.Prompt belde een bekende van mij met de vraag hoe ik erbij kwam miljarden van Brussel “terug te vorderen”.Zoals eerder gesteld,werden de lidstaten verzocht “bij het kruisje te tekenen”,terwijl economen grote bezwaren hadden met een land waar belastingontduiking al decennialang (vnl.in de toeristensector rond de 50%!)aan de gang was,de grote scheepseigenaren belastingconstructies gebruikten om miljoenen buiten de belastingen te houden.En verwachtte een zekere NL min.van Financien niet dat wij “iedere cent, met rente,terug zouden krijgen” ,en verklaarde de Voorzitter van de Eurogroep(namens Brussel)niet “dat Griekenland zich gestaag herstelt”in een interview met CNBC.Gelijktijdig was de IMF van mening “Griekenland ligt in puin,en het beleid van dhr Dijsselbloem(Brussel) speelde daarin een belangrijke rol”.Ons werden beloften vwb inzet belastinggeld (vele miljarden) gedaan.Is het nu geen tijd om onze belastingcentjes(veelal door middeninkomens opgehoest) terug te halen aangezien de rijken in staat zijn (LuxLeaks,Panama Papers)hun vermogen buiten gezicht van deTax Man te houden..Laat ons land nu eens flink zijn,en Brussel aan hun beloften te houden.Er moeten nog veel( nazaten)gedupeerden uit Ned.Indie,gemist salaris/soldij uitbetaald krijgen die de (continentale)Nederlandse ambtenaren en krijgsgevangenen na 5/5/1945,WEL uitbetaald kregen.

  • Jan A, Somers zegt:

   “die de (continentale)Nederlandse ambtenaren en krijgsgevangenen” Niet alleen de continentale ambtenaren hoor. Ook de werknemers van de KM in Indië. Overigens, alle Nederlandse burgers in Indië met een Nederlands arbeidscontract.

  • Patrick V zegt:

   Hoe kom je van het herdenken van oorlogsslachtoffers nou weer uit op Griekenland, EU en het terugkrijgen van geld? Als je alles in de wereld met elkaar in verband brengt krijg je zeker niet je zin of gelijk!

   • R.L. Mertens zegt:

    @Patrick V; ‘nou weer uit op Griekenland’ -Door de bomen het bos niet meer zien. De Griekse schulden als backpay voor al die (continentale) Nederlandse ambtenaren. Wel of niet met een arbeidscontract…Roewet; tropenkolder heeft toegeslagen( bij hen met tropen toeslagen)

 17. rob beckman lapre zegt:

  Waarom zou het terugvragen van vele miljarden belastinggeld(ook van u,u, en mij)vreemd zijn? Op 2 juli 2015 gaf men(eindelijk)toe dat “de Griekse toetreding een politieke beslissing was”,en “men wist dat het land een lange historie van(grootschalige)belastingontduikingen had”.Slechts 1(een)van onze Parlementsleden-de CDA’er Henk de Haan (hulde)- diende een motie(nummer 285)in “om niet in te stemmen met de wens van Brussel”.Helaas werd hij weggestemd.Men meent-na decennia-dat ons land zich heeft LATEN bedriegen.Laat ons opkomen voor onze(onterecht)ingezette belastingcentjes.Twaalf miljard euro(mogelijk meer) is geen bedrag om af te schrijven!

  • Patrick V zegt:

   Je kan ook gewoon een nieuwe thread openen die ook over het onderwerp van Griekenland, belastinggeld en wat niet al meer gaat…

   • rob beckman lapre zegt:

    Niet nodig,alleen de wens onze (zuurverdiende)belastingcentjes terug te halen,in plaats om ze (zonder enige vorm van tegenwerping)terug te vorderen.Misschien is er een politicus die denkt “Misschien de moeite waard”,en “als het lukt,ben ik(politicus)de held van de dag”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.