Indopedia 

Indopedia is een Indische Encyclopedie / Bibliotheekhet naslagwerk over Nederlands-Indië tot heden
Nu met namenlijsten jappenkamp Bangkong te Semarang

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

11 reacties op Indopedia 

 1. Loekie zegt:

  “Indopedia.nl heeft als doel het behoud en overdracht te bevorderen van het culturele erfgoed van zowel de Nederlands-Indische, Molukse, Javaanse alsmede de Indonesische gemeenschap d.m.v. deze digitale Encyclopedie / Bibliotheek in de cloud.”

  Alsmede?

  • Cezar zegt:

   Javaanse als mede de Indonesische gemeenschap? Zijn de Javanen geen Indonesiers?

   • Jan A. Somers zegt:

    Vóór de oorlog werden Inlanders meestal Javaan genoemd. Al die andere lui woonden in de buitengewesten en dat was minder volk. Maar ook voor de Europese ambtenaren waren de buitengewesten minder in trek. Denk bijvoorbeeld ook aan Amsterdammers, die staan bovenaan in de pikorde, ik kom maar uit de provincie. Dat was daarom indertijd dan ook de grondslag voor indirect bestuur, voortgezet in de RIS. Ieder gebied zijn eigen bestuurders, niet overvleugeld door Java. In Nederland was dat Holland, dat dacht beter te zijn dan die boeren en buitenlui. Daarom geen eenheidsstaat, maar de Verenigde Zeven Provinciën. Soevereine gebiedsdelen die alleen buitenlandse zaken en defensie samen regelden. Daarom is mijn meisje geen Hollandse! Een Zeeuwse, maar dat weet u vast al.

    • Jan A. Somers zegt:

     ff vergeten: Denk ook aan die Alfoeren. Een beetje wild volk, alleen goed genoeg om soldaat te worden. Heel wat anders dan die zachtzinnige, vriendelijke, beleefde, gecultiveerde Javanen. Kulit langsep, dat is toch anders dan die Kaja-kaja’s.Toch mooi dat ze nu allemaal gelijk zijn als Indonesiërs. Of weet ik toch niet alles?

   • Bert zegt:

    Die van Indonesie wel maar die van Suriname niet ! De Surinaamse Javaan net als de Boeroe ( blanke boeren ) noemen zich beiden overtuigd Surinamer ! Zeg niet per ongeluk tegen een Boeroe dat ie een Nederlander is !! Hij begint meteen te poekoelen !

    • Ron zegt:

     “”””””””””Zeg niet per ongeluk tegen een Boeroe dat ie een Nederlander is !! Hij begint meteen te poekoelen !”””””””””””

     Het zelfde geldt voor een Schot. Zegt niet tegen hem dat hij een Engelsman is.

   • Mas Rob zegt:

    Wellicht wordt met de Javaanse gemeenschap de Surinaams-Javaanse gemeenschap in Nederland bedoeld. Zij zijn de afstammelingen van de Javaanse en Soendase contractarbeiders die in de koloniale tijd werden verscheept naar Suriname en daar een bestaan opbouwden. Net voor en net na de Surinaamse onafhankelijkheid kwamen een niet onaanzienlijk aantal van deze Javanen naar Nederland.

    Zij bezitten niet de Indonesische nationaliteit en kennen veelal ook niet de Indonesische taal.

    • Mas Rob zegt:

     Ik zie dat Bert mij voor was. 🙂

    • Bert zegt:

     Sorry Mas Rob ,dat ik je voor was maar aangezien ik mijn jeugd in Suriname heb doorgebracht ligt Suriname toch wel in mijn hart.Ik was eens in de trein Djakarta-Djokjakarta toen ik aan een Javaans uitziende man ,vroeg of je in de trein mocht roken in het Indonesisch uiteraard .Die man keek me niet begrijpend aan ,weet hij veel ! Ik begreep het meteen “” Sranang ?”” Ja zei de man ,hij was op weg naar het dorp van zijn vader ,Javaans sprak hij wel ( ik weer niet ) maar het Sranang Tongo sprak hij natuurlijk ook net als ik ,zo kreeg je het vermakelijke aanblik van een Indo ( ik) en een Javaan ( hij) die in een trein op Java Surinaams zaten te praten. ….2 Surinaams Creoolse vrouwen zaten eens in de tram te roddelen over een Nederlandse dame in het Sranang Tongo uiteraard ,wisten zij veel dat die dame een Boeroe was uit Suriname ! Die Boeroe vrouw stond op en begon een potje te vloeken in het Surinaams zelfs de honden lusten er geen droog brood van ! Die 2 Creolen dropen af als een geslaagde hond !

    • Mas Rob zegt:

     He, he….

     Ik heb me trouwens laten vertellen dat Indonesisch-Javaanse artiesten als Waldjinah en Didi Kempot erg populair waren in Suriname. Misschien niet meer bij de jongere generaties.. 😉

 2. Jan A. Somers zegt:

  Ik heb Indopedia niet gezien, maar ik dacht dat het over Nederlands-Indië ging. Ik ben daarbij gebleven. Dat Javaanse artiesten gewild zijn in Suriname kan ik me wel voorstellen. De Indonesiërs in Suriname zijn toch voornamelijk Javanen?
  “Zeg niet tegen hem dat hij een Engelsman is” Ja, en die lui uit Indië hebben het altijd over ‘Hollanders’. En dat zijn dan akelige lui. Gelukkig dat ik niet met een Hollandse ben getrouwd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.