Pulks heldenvlucht

uit de Stentor

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in diversen. Bookmark de permalink .

9 reacties op Pulks heldenvlucht

 1. Wal Suparmo zegt:

  Wat een arme informatie heedt de Nederlandse regering om zijn helden teeren. Zie Blz 160 van “100 JAAR KNIL IN NED.INDIE”, van Kapt.P.Van MEEL.STABELEN 1985, DORTECHT:
  ONTSNAPPING VAN BEZET NED INDIE.
  op 1 Maart 1942 om 1300 vetrokken Segeant DE MAAR ( een Hollander van Zuid Africa) .0p de dienst motorfiest met zij span van Kupang dan Kefamenanu( grens met Portugees Timor) een afstand van 80 km. Naar Wini(Portugees Timor) en dan met een prauw naar Australie tevluchten.. De 4 millitairen waren Luit,H.Neeb, JCL Stroll en sergeant F.H..Meyer.Om met een parelvisser zijlboot di uit Bali kwam met ook gevluchte Hollander( o.a van de KPM) en millitairen Eerst naar het eiland Alor. Ze kwamen pas op 4 April 1942 in BROOM( Australia ) aan omdat hun reis een paar keren ondebroken moest worden van wege defect van de prauw..

 2. Wal Suparmo zegt:

  CORRECTIE: ” van Kupang NAAR Kefamenanu.”

 3. Mas Rob zegt:

  Zoals zo vaak bij krantenartikelen is de inhoud te kort en bondig om mijn nieuwsgierigheid te bevredigen. Wie waren de metgezellen van Fred Pelder? Waarom gingen ze eigenlijk naar het westen en niet richting Australië? Wat waren de verdere lotgevallen van deze durfal?

  Er wordt nogal eens geringschattend gedaan over google als manier om informatie bijeen te krijgen, en vaak is dat nog terecht ook, maar in dit geval was ik meer dan tevreden over de opbrengst. Een RAF (de luchtmacht, niet de Duitse terreurgroep) geschiedenis community geeft de namen van de inzittenden van de, naar ik nu weet, Lokheed 212 bommenwerper. Naast Pelder namen twee Australiërs, een Canadees en een Nieuw-Zeelander deel aan de avontuurlijke vlucht. Twee ervan zouden later in de oorlog omkomen. Pelder, in de community of een of andere reden Frits genoemd, ‘went on to fly B-25 Mitchells with No.18 (N.E.I.) sq.in Australia and stayed in the Dutch Air Force, rising to Lt. Col. He retired and lived in Den Haag, Netherlands (as of Sept, 1983).”

  Een jaar na de vlucht naar Ceylon/Sri Lanka verscheen er een artikel in de Australische krant The Argus onder de toepasselijke titel “Escape From Java. A Story of Peril, Courage, And Luck. Het begin van het artikel (zie link), waarin Fred Pelder zelf aan het woord komt, zet de toon:

  On this day 12 months ago there landed on the aerodrome at Colombo a twin-engine Lockheed bomber with Dutch markings, and out of it stepped 2 Australians, a New Zealander, a Canadian, and a Dutchman. “Where on earth have you come from?” asked an officer of the airport as he went forward to meet them.”From Java,” was the reply. “What! In that!” exclaimed the officercasting a dubious eye over the plane. “How did you manage it?”

  The story of how they managed it I had yesterday from the Dutchman, Lieut F. Pelder, a young bomber pilot, who today is serving with a Dutch bomber squadron in the North of Australia. It was he who flew the hurriedly patched up Lockheed from Java to Colombo in one of the most daring and adventurous escapes of the war.”

  Enfin, leest u zelf: http://trove.nla.gov.au/newspaper/article/11338821?searchTerms=pelder&searchLimits=

  En waarom ze nu richting westen vlogen? Waarschijnlijk omdat Pelder wist dat er daar nog landingsplaatsen waren vrij van Japanners. Het vage doel was om in het noorden van Atjeh op een strand een lift van een passerend schip af te wachten. And the rest is history.

 4. Huib Otto zegt:

  Precies dezelfde vraag stelde ik mij ook toen ik het artikel in de Stentor las .
  En bedacht dat Australie veel te ver over zee lag om met dat gammele vliegtuig non stop te halen. En dus voor de andere route koos omdat er meer mogelijkheden voor een eventuele noodlanding was.. .

 5. rob beckman lapre zegt:

  Las in de “Checkpoint” maart 2012, het artikel onder de kop “Het proces wat nooit had plaats mogen vinden”.Drie vliegers van het KNIL; 2e luitenant William Burcke, Sgt.vleger Eric de Lyon en sgt. vlieger Eric Kelder werden, na een undercover operatie door de toenmalig Majoor Spoor (later Generaal Spoor),na een krijgsraad a/b ms “Plancius”, veroordeeld. Wilde verhalen (in benevelde toestand aan de bar) waarbij het “wij gaan terug naar Indie” niet van de lucht was,werd tegen hen gebruikt,en de openbare aanklager klaagde hen aan voor “Hulp aan de vijand (Japan)in tijd van oorlog(=de doodstraf),sabotage, en desertie”.Zij,en hun familieleden,hebben-tot decennia later-geprobeerd hen te laten vrijspreken,Vergeefs.De reden,waarom Defensie bii haar standpunt bleef……(wat ik er ook over denk,dat houd ik voor mij).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.